Een muis, iets voor mij?

Wil jij weten of muizen iets voor jou zijn? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een cavia misschien wel iets voor jou.

 • Ik ben bereid om ongeveer drie jaar voor de muizen te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
 • Ik houd geen muizen alleen, maar altijd met minimaal twee (liever drie of meer).
 • Ik heb voldoende budget om eventuele onverwachte medische kosten te kunnen betalen. En ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn muizen.
 • Kleine kinderen laat ik niet met de muizen spelen.
 • Ik zorg ervoor dat de muizen voldoende worden uitgedaagd en aandacht krijgen.
 • Ik kies voor een ruime muizenkooi die het geschikst is voor de muizen in plaats van de kooi die ik zelf het leukst vind.
 • Minimaal een keer per week maak ik de muizenkooi helemaal goed schoon, dagelijks verwijder ik de urineplekken.
 • Ik ververs dagelijks het drinkwater en voer de muizen vers- en droogvoer van goede kwaliteit.
muizen

Let op: koop nooit een muis omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Hun interesse neemt vaak snel af. Uiteindelijk ben jij degene die drie jaar lang verantwoordelijk is voor het dier. Kies daarom alleen voor muizen als je ze zelf graag wilt.

Wat kosten muizen?

Tamme muizen zijn niet duur: voor € 3,- kun je een muis aanschaffen. Een kooi kost je ongeveer € 50,-, voedsel € 10,- per maand. Houd tevens rekening met de (hoge) medische kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Als verzorger ben jij verantwoordelijk voor de gezondheid van je dier. Besef je bij aanschaf goed dat een muis wel drie jaar kan worden en dat je al die tijd voor het dier zult moeten zorgen.

Waar kan ik een muis kopen?

Je hebt besloten dat je muizen wilt kopen. Maar waar haal je ze dan vandaan? 

1. Opvangcentrum

Het liefste bij een opvangcentrum! Daar zitten muizen die een tweede kans verdienen. De mensen van de opvang kennen de karaktertjes en kunnen dus de beste match zoeken voor jou. Ook bij een opvangcentrum kun je trouwens een jonge muis aanschaffen; regelmatig worden zwangere vrouwtjes naar een opvang gebracht.

2. Fokker

Is een opvangcentrum geen optie? Dan is een goede fokker nog een mogelijkheid. Kijk daar altijd goed naar de omstandigheden waaronder de diertjes gefokt worden:

 • Ziet het er netjes en schoon uit?
 • Worden de muizen goed verzorgd en regelmatig vastgehouden?
 • Een babymuis moet minstens drie weken oud zijn voordat hij bij de moeder weg mag. Houd dit goed in de gaten.
muis kopen

3. Particulieren

Muizen kopen via een particulier kan ook een optie zijn. Let wel goed op de situatie. Stel de vraag waarom de muizen te koop zijn. Zijn ze bijvoorbeeld ooit (impulsief) aangeschaft en nooit goed aan mensen gewend? Het is dan niet altijd makkelijk om de dieren nog tam te maken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel van op de hoogte zijn zodat je er rekening mee kan houden.

Muizen kunnen heel gemakkelijk nestjes krijgen. Jonge muizen zijn bij particulieren dan ook vaak te koop. Controleer altijd of de muisjes al oud genoeg zijn (minimaal drie weken) en onder welke omstandigheden ze hun eerste weken hebben doorgebracht. Zijn ze gewend aan mensen bijvoorbeeld en worden ze goed verzorgd?

Pas op

PAS OP VOOR GROOTHANDEL EN MALAFIDE DIERENHANDEL

Het overgrote deel van de muizen in de Nederlandse dierenwinkels en tuincentra komt bij groothandels vandaan. Groothandels in Nederland, maar ook uit landen als Tsjechië en Polen. Wij raden een muis kopen in de dierenwinkel of tuincentrum met klem af. Deze dieren verkeren vaak in slechte gezondheid en zijn veelal te vroeg bij de moeder weggehaald. Kan (of wil) jouw dierenwinkel niet de precieze kleinschalige fokker benoemen waar de muizen vandaan komen? Koop in die winkel dan geen muis. Doe je dat wel, dan houd je de commerciële dierenhandel in stand, met alle dierenleed van dien.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze muizendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons MuizenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?