Muizenkooi

Laten we beginnen met de afmeting. De absolute minimumafmetingen van een muizenkooi zijn zeventig bij vijftig centimeter. Let wel: dit is een minimummaat. Groter is altijd beter.

Hou de afstand tussen de spijlen goed in de gaten. Deze mag hooguit zes millimeter zijn. Muizen kunnen zich erg smal maken en zich door de kleinste kiertjes wurmen. Een glazen bak kan wat dat betreft verstandig zijn. Een nadeel van de glazen bak is wel dat je de muis daarin alleen van de bovenkant kunt benaderen. Voor prooidieren is dit zeer stressvol.

Kies je voor een grotendeels gesloten bak? Kijk dan goed of hij wel voldoende ventileert.

Inrichten muizenkooi

In elke hamsterkooi dient een huisje en knaag- en klimmateriaal aanwezig te zijn. Muizenspeelgoed is belangrijk voor het welzijn van de diertjes. Lang niet ieder speelgoed dat wordt aangeboden in de winkels, is geschikt voor een muis. Mocht je een looprad in de kooi plaatsen, zorg dan dat de muizen niet klem kunnen komen te zitten achter de molen of tussen de spijltjes. Check of het rad niet gemaakt is van giftig of scherp materiaal. Een gesloten rad is beter omdat de pootjes en staart daar niet tussen kunnen komen. Om frustratie en verveling te voorkomen, raden we aan de inrichting van de kooi regelmatig te veranderen. Dat kun je doen door dingen toe te voegen of weg te halen.

Bodembedekking

Gebruik nooit zaagsel als bodembedekking. Zaagsel bevat veel stof en dat leidt tot luchtwegproblemen. Beter is het om krantenpapier op de bodem te leggen, waarop je beukensnippers, hemparade of corbo strooit. Stro in het huisje als nestmateriaal is niet nodig. Muizen slapen graag tussen een klein dekentje of in een hangmatje, lekker zacht dus!

muizen

Let op: speciale watten, bedjes of katoenwatten zijn ongeschikt! De dieren kunnen erin verstrikt raken en een pootje verliezen of stikken. Een omgekeerde bloempot met een gat erin of een toiletrolletje is beter.

De kooi verschonen

Een muizenkooi zal schoner blijven als alleen de bodembedekking wordt verschoond en niet elke keer de hele muizenkooi. Dan hoeven de muizen niet steeds weer te markeren. Maak de kooi minimaal een keer per week schoon en schep etensresten er elke dag uit. Nog belangrijker is het om regelmatig de urineplaatsen schoon te maken. De ammoniak die in urine zit, is zeer slecht voor de luchtwegen van mens en dier.

De beste plek voor de muizenkooi

De muizenkooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon of vlakbij de verwarming want muizen kunnen niet tegen hitte. Bedenk dus goed waar je de kooi neerzet. In een slaapkamer wordt het in de winter bijvoorbeeld vaak fris.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze muizendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons MuizenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?