Wat eet een muis?

Muizen eten veel zaden. In een zak met compleet muizenvoer zitten deze dan ook. Je kunt ook beetjes parkieten- of kanarievoer aanbieden voor de zaden. Mocht je geen muizenvoer kunnen vinden, dan is cavia- en hamstervoer ook geschikt voor muizen, maar konijnenvoer niet.

Muizen hebben afwisselend en gevarieerd eten nodig. Hooi moet altijd aanwezig zijn. Groenten en fruit mogen, maar wel met mate. Omdat ze omnivoor (alleseter) zijn, moet je ook letten op het eiwitgehalte in het voedsel. Geef de muis daarom regelmatig een hondenbrok of gekookt eiwit.

Witte knaagstenen zijn geen goed muizenvoer en heel ongezond voor muizen. Ze bevatten te veel zout en kalk. Het gruis is schadelijk voor de blaas en de nieren. Bied liever een verse tak van een onbespoten fruitboom aan.

Vacht- en nagelverzorging

Een muis heeft weinig vacht- en nagelverzorging nodig. Een gezonde muis zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Alleen langharige muizen moeten soms gekamd en bijgeknipt worden. Ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken) bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft. De dierenarts kan je ook helpen met het knippen van de nagels.

Twijfel? Dierenarts!

Houd het gedrag van je muizen altijd goed in de gaten. Gedragen ze zich plotseling anders? Eten of drinken ze meer of minder? Zijn ze drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van knaagdieren. Muizen zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi mechanisme, maar heel lastig voor jou. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. 

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze muizendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons MuizenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?