Een stukje geschiedenis

Gedomesticeerde, tamme, muizen (kleurmuizen) stammen af van de wel bekende huismuis. Oorspronkelijk leeft deze op de steppen van Centraal-Azië en Rusland. Door de mens zijn ze over de hele wereld verspreid. Daarbij hebben de muizen hun gedrag telkens aangepast aan de omgeving. Naast het gedrag van de muis is ook het uiterlijk heel wisselend. Kleurmuizen komen in meer dan vijftig kleuren en haartypen voor.

De muis tam maken

Muizen zijn snel tam als ze op jonge leeftijd aan oppakken gewend raken. Op latere leeftijd wordt dat heel moeilijk. Gaat jouw voorkeur uit naar echt tamme muizen? Houd daar bij de aankoop dan al rekening mee. Als ze het gewend zijn, vinden muizen het fijn als ze met de vingertoppen over de rug en tussen de oortjes gestreeld worden. Muizen herkennen hun verzorger aan de geur en stem. Ze zullen dan ook zeker op je reageren als je thuiskomt!

Sociale dieren

Muizen zijn sociale dieren die per twee of in een groep gehouden moeten worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen prima bij elkaar. Maak nooit een koppel van een mannetje en een vrouwtje aangezien ze zich zeer snel voortplanten. Gevechten onderling komen zelden voor, mits de dieren elkaar van jongs af aan kennen. Zet nooit een oudere muis in een bestaande groep: door de strenge hiërarchie wordt deze als indringer gezien. 

muizengedrag

De muizentaal

De verzorging van muizen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk de muizentaal te leren. Als een muis zich uitrekt, gaapt of zich uitgebreid wast, voelt hij zich op zijn gemak. Een muis die zich wast met snelle bewegingen, voelt zich onprettig. Als een muis in elkaar duikt en zijn bekje schuin omhoog steekt, is hij bang. Een muis die eet of slaapt, moet je niet storen. 

Nachtdieren

Muizen zijn nachtdieren en brengen de dag grotendeels slapend door. Wanneer muizen slapen, mogen ze niet gestoord worden omdat dit hun gezondheid ernstig schaadt.

Voor het welzijn van de muis is het ontzettend belangrijk om dit natuurlijke gedrag te respecteren. Dit dag-/nachtritme maakt muizen wat dat betreft minder geschikt als huisdier. Vooral in gezinnen met kinderen kan dit een probleem zijn. Denk er daarom van tevoren goed over na of een muis wel in jouw situatie past.

muizen sociaal

Speels en ondernemend

Muizen zijn ontzettend speels. Ze springen en klimmen graag. Ook van een stukje rennen zijn ze niet vies. Het muizenverblijf moet dit dan ook mogelijk maken. Bied de muizen afwisselende speeltjes waar ze zich mee kunnen vermaken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een tak van een onbespoten, niet giftige boom bijvoorbeeld of een wc- of keukenrol zijn al goed geschikt.

Niet los in huis

Laat muizen niet loslopen in huis. Ze ontsnappen namelijk gemakkelijk en zijn dan moeilijk terug te vinden. Vanwege hun snelheid en geringe formaat kunnen muizen op moeilijk bereikbare plekken komen. Ook op plekken waar je zelf onmogelijk bij kunt. Aangezien muizen altijd willen knagen, zullen zij zich tegoed doen aan alles wat zij kunnen vinden. Kabels en leidingen zijn daarom niet veilig voor muizen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze muizendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons MuizenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?