Van nature

De meest voorkomende muis die als huisdier wordt gehouden is de tamme huismuis (kleurmuis). Oorspronkelijk komt de huismuis uit Azië, maar door de mens is deze diersoort over de hele wereld verspreid. Van nature leven muizen in familiegroepen met een duidelijke rangorde. Het zijn dan ook sociale dieren. Muizen communiceren voornamelijk aan de hand van geuren, lichaamstaal en geluiden. De diertjes kunnen zelfs hoge ultrasone geluiden maken, die wij niet kunnen horen. Verder zijn het zeer actieve dieren, die goed kunnen rennen, klimmen en springen. Ze zijn vooral tijdens de schemering en in de nacht actief, omdat het prooidieren zijn. Overdag slapen ze liever in hun zelf gegraven gangenstelsels.

Soorten muizen

Op de wereld bestaan er veel verschillende soorten muizen, maar niet al deze soorten mogen als huisdier gehouden worden. De soorten die nog zijn toegestaan om in gevangenschap te houden, zijn: de huismuis, de Afrikaanse dwergrelmuis, de dwergrenmuis, de grote Egyptische renmuis, de Noordafrikaanse renmuis en de woestijnslaapmuis. Alle andere muizensoorten mogen sinds 1 juli 2024 niet meer als huisdier worden gehouden, omdat deze dieren niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap.

Sociale dieren

Doordat muizen sociale dieren zijn, moeten zij altijd met meerdere dieren worden worden gehouden. Muizen zijn sociale dieren die per twee of in een groep gehouden moeten worden. Het beste is om een groep uit minimaal vier muizen samen te stellen. Let wel op: zet nooit zomaar muizen bij elkaar. Niet ieder individu kan met het andere individu overweg. Daarom is het noodzakelijk dat de dieren op een rustig tempo aan elkaar wennen en dat je advies aan een deskundige vraagt.

Verder zijn er verschillende groepssamenstellingen die vaak goed gaan. Zo is een groep bestaand uit alleen maar vrouwtjes meestal succesvol. Hiernaast gaat een groep bestaand uit één gecastreerd mannetje met meerdere vrouwtjes ook vaak prima. Heb jij mannetjesmuzien die voor hun twaalfde week zijn gecastreerd? Dan kunnen deze dieren soms ook goed samen in harmonie leven. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je nooit een oudere muis zomaar in een bestaande groep zet. Door de strenge hiërarchie wordt deze als indringer gezien en kunnen er gevechten ontstaan.

Nachtdieren

Muizen zijn nachtdieren en brengen de dag grotendeels slapend door. Wanneer muizen slapen, mogen ze niet gestoord worden omdat dit hun gezondheid ernstig schaadt.

Voor het welzijn van de muis is het ontzettend belangrijk om dit natuurlijke gedrag te respecteren. Dit dag-/nachtritme maakt muizen wat dat betreft minder geschikt als huisdier. Denk er daarom van tevoren goed over na of een muis wel in jouw situatie past.

Muizentaal

Muizen communiceren met elkaar via geluiden, geuren en lichaamstaal. Als je muizen als huisdier hebt, is het belangrijk om de muizentaal te leren. Door je huisdieren goed te observeren, leer je hun taal begrijpen en kan je het je maatjes zo goed mogelijk naar de zin maken. Als een muis zich uitrekt, gaapt of zich uitgebreid wast, voelt hij zich op zijn gemak. Daarentegen laat een muis zien dat hij zich onprettig voelt, door zich te wassen met snelle bewegingen. Als een muis in elkaar duikt en zijn bekje schuin omhoog steekt, is hij bang. Ook het platleggen van de oren en het omhoog houden van de staart kan op angst of spanning duiden. Zie je een muisje trillen met zijn neus en staan de oren omhoog? Dan is het diertje waarschijnlijk nieuwsgierig. Verder is een rechtop staande muis alert. Is een muis aan het eten of slapen? Stoor hem dan niet.

De muis tam maken

Het tam maken van muizen kost veel tijd en geduld. Over het algemeen zullen jonge muizen eerder tam worden dan oudere dieren. Laat de dieren eerst op een rustig tempo aan je aanwezigheid wennen. Praat tegen de diertjes en biedt ze regelmatig wat lekkers aan met je hand. Door dit vaak te herhalen, zal iedere muis op zijn eigen tempo wennen aan je hand. Is de muis helemaal op zijn gemak bij jouw hand? Dan kun je proberen om het diertje voorzichtig te aaien. Vindt de muis het nog een beetje spannend? Forceer dan niet. In dat geval heeft het dier nog wat meer tijd nodig.

Als ze het gewend zijn, vinden muizen het fijn als ze met de vingertoppen over de rug en tussen de oortjes gestreeld worden. Maar pak deze dieren liever niet op. Hier zijn ze te klein en te kwetsbaar voor. Muizen herkennen hun verzorger ook aan de geur en de stem. Ze zullen dan ook zeker op je reageren als je thuiskomt!

Speels en ondernemend

Muizen zijn ontzettend speels. Ze springen, klimmen en rennen graag. Het muizenverblijf moet dit dan ook mogelijk maken. Geef de muizen regelmatig afwisselende speeltjes, waar ze zich mee kunnen vermaken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bijvoorbeeld een tak van een onbespoten, niet giftige boom of een wc-/keukenrol.

Niet los in huis

Laat muizen niet loslopen in huis. Ze ontsnappen gemakkelijk en zijn moeilijk terug te vinden. Vanwege hun snelheid en kleine formaat kunnen deze dieren op moeilijk bereikbare plekken komen. Ook op plekken waar je zelf onmogelijk bij kunt. Aangezien muizen altijd willen knagen, zullen zij zich tegoed doen aan alles wat ze kunnen vinden. Kabels en leidingen zijn dan ook niet veilig voor muizen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze muizendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons MuizenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?