Huisdierenoverschot

Huisdierenoverschot

In Nederland leven veel meer huisdieren dan dat er mensen zijn die voor een dier willen zorgen. Desondanks worden er jaarlijks honderdduizenden dieren geboren, bij fokkers en ook bij particulieren thuis. Dit leidt tot een groot aantal huisdieren dat in een asiel of opvang verblijft, op advertentiewebsites wordt aangeboden of een zwervend bestaan leidt. Bovendien stimuleert het wanpraktijken bij fokkers, die enkel de dieren laten leven die goed verkocht worden.

Wat is het probleem?

 • Er leven veel meer huisdieren in Nederland dan mensen die voor een huisdier willen zorgen.
 • Er worden jaarlijks honderdduizenden dieren geboren, niet alleen bij fokkers maar ook bij particulieren thuis.
 • Hierdoor blijft het aanbod aan huisdieren groeien en is veel groter dan de vraag.
 • Ernstig dierenleed is het gevolg.

Waarom moeten we van het huisdierenoverschot af?

 • Er zijn talloze katten, konijnen en andere huisdieren die een erbarmelijk zwervend bestaan leiden.
 • De asiels en opvangen zitten vol met dieren die wachten op een nieuw thuis.
 • Het werkt wanpraktijken in de hand. Een gruwelvoorbeeld: fokkers die gezonde dieren afmaken omdat ze geen populaire vachtkleur hebben. Zo creëren ze plaats voor dieren die beter verkopen.

Hoe krijgen we dat voor elkaar?

 • Het fokken van huisdieren moet aan banden worden gelegd door middel van strenge regelgeving omtrent geboortebeperking.
 • Huisdiereigenaren moeten zich bewust zijn van het probleem en hun verantwoordelijkheid nemen.
 • Laat je huisdier castreren.
 • Neem geen nestjes.
 • Impulsaankopen moeten worden voorkomen door mensen voor te lichten over een verantwoorde aanschaf van dieren.
 • Stop de huisdierenhandel: verkoop van dieren via advertentiewebsites, tuincentra en dierenwinkels moet verboden worden.
 • Wil je een huisdier? Ga naar een asiel of opvang.

Campagnedossier

Met verschillende campagnes oefenen we druk uit op de overheid en maken we zo veel mogelijk mensen bewust van de problemen. We hebben jouw hulp hard nodig. Draag je steentje bij via onze campagnes en help mee om het aantal huisdieren zonder fijn thuis te verminderen!

Marktplaats.nl

Lopende campagne:

Om impulsaankopen te voorkomen, loopt er op Marktplaats.nl in 2018 weer een advertentiecampagne om mensen te behoeden voor een ondoordachte aanschaf. Te gemakkelijk gaan mensen overstag bij de schattige kittenfoto’s. Te gemakkelijk denken mensen over het nemen van een konijntje. Met de advertenties maken we potentiële eigenaren bewust van de verantwoordelijkheid die konijnen of een kat met zich meebrengen. Bezint eer ge begint!

Achtergrond:

In 2014 en 2015 vonden er grootschalige advertentiecampagnes plaats op Marktplaats.nl. Toen verscheen er bij elke advertentie waarin een kat werd aangeboden, informatie van de Sophia-Vereeniging over de hoeveelheid tijd, geld, aandacht en ruimte die een kat kost. In een jaar tijd werden deze advertenties 17.250.000 keer vertoond. De Marktplaatscampagne droeg er onder meer aan bij dat de Sophia-Vereeniging in 2015 tweemaal werd uitgenodigd door het ministerie van Economische Zaken om de aanpak van impulsaankopen te bespreken. Dankzij giften vanuit de achterban kon de advertentiecampagne op Marktplaats.nl worden verlengd tot medio 2016. In 2017 lukte het wederom om een (kleinschaligere) campagne op Marktplaats.nl te laten draaien. Bovendien breidden we de campagne uit met een advertentie voor konijnen.

Stop de huisdierenhandel

Lopende campagne:

Stuur Marktplaats.nl of een dierenwinkel een e-mail met het dringende verzoek te stoppen met het verkopen van dieren. Draag je steentje bij aan de campagne en laat van je horen!

Achtergrond:

In mei 2016 is de Sophia-Vereeniging de campagne ‘Stop de huisdierenhandel‘ gestart. Doel is een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet. Met zo’n verbod worden impulsaankopen tegengegaan en kunnen malafide fokpraktijken worden aangepakt. Mensen die deze campagne wilden steunen, konden een petitie ondertekenen met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren. De ruim 12.000 handtekeningen van de petitie zijn op 3 oktober 2017 overhandigd. Ook kun je sinds het begin van de campagne een e-mail sturen naar een dierenwinkel of tuincentrum of naar Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen. Sindsdien zijn er meer dan 3000 verzoeken verstuurd.

Kattencampagne

Lopende campagne:

Deel de animatie over het kattenoverschot en laat mensen weten dat het belangrijk is om je kat te laten castreren en geen nestjes te nemen.

Achtergrond:

In 2014 startte de Sophia-Vereeniging haar strijd tegen het huisdierenoverschot met een campagne om het aantal katten dat in de marge leeft substantieel te verminderen. Zo kwam zij meermaals in het nieuws met haar pleidooi voor strenge regelgeving omtrent castratie van katten die verkocht of weggegeven worden. Tevens geeft de Sophia-Vereeniging voorlichting over het verantwoord aanschaffen van katten en andere huisdieren. Daarbij wijst zij eigenaren op hun verantwoordelijkheid om hun dieren te castreren en geen nestjes te nemen. Mensen die een huisdier willen aanschaffen, worden gestimuleerd om naar een opvang te gaan en alleen een dier aan te schaffen als dit een weloverwogen keuze is.

hond en kat

Wat doen wij nog meer?

Wij voorkomen huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zetten we ons in voor beschermende wetgeving en een strenge controle hierop. Lees meer.

gedrag van het konijn

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!