Raskat kopen

Raskat kopen

Raskatten zijn duurder in aanschaf dan huis-, tuin- en keukenkatten. Mocht je besluiten een raskat te kopen, ga dan op zoek naar een goede erkende fokker en koop geen raskat uit de malafide kattenhandel. Deze kattenhandelaren bieden uit puur commercieel oogpunt raskatten aan zonder belang te hechten aan het welzijn van de kat. Maar ook bij een erkende fokker heb je geen garantie op een gezonde kat, want veel raskatten lijden onder aangeboren erfelijke afwijkingen of hebben zo’n extreem uiterlijk dat zij niet ‘normaal’ kunnen functioneren. Een raskat kopen brengt altijd een risico met zich mee: wees jezelf hiervan bewust.

Waar kun je een raskat kopen?

Informatie over alle verschillende kattenrassen (zoals een Britse korthaar, ragdoll, Perzische kat, Siamees, naaktkat of exotic shorthair) kun je overal op het internet vinden. Tevens zijn er talloze boeken over geschreven. Belangrijker is: waar haal je zo’n kat? Ga nooit een raskat kopen uit de malafide kattenhandel, waar zo veel mogelijk nestjes in zo kort mogelijke tijd worden grootgebracht, zonder de nodige zorg en begeleiding. Koop liever bij een erkende fokker of cattery waar het welzijn van de kat voorop staat en niet het winstoogmerk. Daar is de kat gechipt, ingeënt, ontwormd, ontvlooid en gesocialiseerd. Let ook op de achtergrond van de kat. Bij het fokken van raskatten is er vaak sprake van inteelt, wat zwakke dieren oplevert die snel ziek worden, lichamelijke afwijkingen hebben en soms zelfs vroegtijdig sterven. Dus zelfs een kat met papieren van een bonafide fokker is niet gegarandeerd gezond!

Enkele tips:

 • Raadpleeg een rasvereniging voor informatie over goede fokkers, die het welzijn van de kat belangrijker vinden dan de raszuiverheid
 • Een goede fokker zal vragen naar je persoonlijke omstandigheden, om te zien of het kitten goed terecht komt
 • Ga geen raskat kopen bij een dierenwinkel, via het internet of via een tussenpersoon
 • Koop geen raskat die jonger is dan 12 weken. De moederpoes moet bij de kittens aanwezig zijn
 • Informeer naar de leefomstandigheden van de dekkater
 • Het kitten moeten zijn gesocialiseerd en zijn opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, liefst in de huiskamer
 • Het nest moet er levendig en schoon uitzien. De kittens zijn alert en hebben heldere ogen, schone oren en een schone vacht zonder kale plekken
 • Het kitten is ontwormd en ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte (de dierenarts moet dit hebben ingeschreven in het dierenpaspoort)
 • Een raskat staat ingeschreven in het stamboek van de raskattenvereniging
 • Ga geen raskat kopen als je niet genoeg tijd, ruimte, energie of financiële middelen hebt om het dier een goed leven te bieden
 • Begin tijdig met de voorbereiding. Vaak moet op een raskitten gewacht worden
 • Je ontvangt van de fokker een eigendomscertificaat of overschrijfformulier dat je samen met de fokker invult om het kitten officieel op jouw naam te zetten. Verder krijg je het dierenpaspoort mee (vaccinatiebewijs), een ontvangstbewijs van de betaling en eventueel een verzekeringsbewijs. De fokker kan je vragen om een verklaring te tekenen dat je jouw kitten laat castreren.

kat

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.