Gedrag van vissen

Veel mensen weten niet genoeg van het gedrag van vissen. Wij zien vissen nog wel eens als simpele dieren, maar het gedrag van vissen is een stuk complexer dan wij kunnen zien. Wil je vissen aanschaffen, zorg dan ook dat je goed op de hoogte bent van hoe vissen zich gedragen en wat zij nodig hebben.

Het gedrag van vissen is sociaal

Vissen zijn over het algemeen heel sociaal. Van nature leven de meeste vissen in scholen of groepjes. Ze dienen dus niet in hun eentje gehouden te worden, maar met een aantal soortgenoten. Vissen communiceren door middel van geuren, kleuren en vinsignalen. Het is heel belangrijk dat de vissen over een interessante, afwisselende omgeving beschikken. Diverse waterplanten, stenen en een zand- of grindachtige bodem zijn dan ook absolute vereisten. Planten zorgen voor schuilplaatsen en ze verbruiken nitraten, fosfaten en koolzuurgas, dat wordt omgezet in zuurstof. De meeste siervissen zwemmen graag in groepjes door het water. Vissen zijn voortdurend op zoek naar voedsel. Daarbij woelen ze in de bodem en ‘grazen’ ze de algen van planten, de aquariumwanden en decoraties af. Dit biedt de vissen de noodzakelijke afleiding en beweging.

gedrag van vissen

Hoe gedrag van vissen verschilt in de vissenkom, het aquarium of de vijver

Vissen moeten zo veel mogelijk hun natuurlijke vissengedrag kunnen uitvoeren. Een flinke, diepe vijver is voor koudwatervissen dan natuurlijk het beste. Als vissen in een aquarium gehouden worden, dan moeten ze over tenminste 250 liter water beschikken. Dat komt neer op een aquarium van 100 bij 50 bij 50 centimeter. Hoe meer en hoe groter de vissen, hoe groter het aquarium. Zorg er altijd voor dat het aquarium op een volledig vlak oppervlak staat, om te voorkomen dat het glas barst. Let er ook op dat het aquarium niet naast een deuropening, een televisie of geluidsboxen staat. Dit zorgt voor veel onrust en stress. Een vissenkom is absoluut ongeschikt om vissen in te huisvesten. Daarin past te weinig water, de vissen kunnen nauwelijks zwemmen en het zuurstofoppervlak is veel te klein.

informatie over vissen

Meer over vissen

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van vissen. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.