Instant-liefde voor een schappelijke prijs

Impulsaankopen zijn een doorn in het oog van dierenbeschermers. Niet nadenken over de lange termijn en wat de verzorging van een dier eigenlijk inhoudt: het is vragen om problemen. Heel vervelend voor jou, je portemonnee en je vrijheid, maar nog het meeste voor de dieren. Die lijden er namelijk enorm onder.

Verleiding

Een kitten die opeens op je Facebook-tijdlijn verschijnt. Puppy’s aangeboden via Marktplaats.nl. Zo op te halen, goedkoop en oh zo schattig. De verleiding is enorm. Maar niet alleen online worden dieren impulsief aangeschaft. Wie ooit wel eens met zijn kinderen in een tuincentrum is geweest, weet dat het nog niet zo simpel is om zonder aankopen te doen langs de dierenafdeling te lopen. Want op weinig plekken vind je zoveel instant-liefde voor een schappelijke prijs als daar.

Totaal onvoorbereid

Onlangs werd ik hier op kantoor gebeld door een moeder die op de dierenafdeling van een tuincentrum, totaal onvoorbereid, voor een konijntje was gevallen. Of liever gezegd: haar dochter wilde het konijn en de winkelmedewerker ging daar graag en gretig in mee. Compleet met het konijntje, een konijnenkooi, voeding en een schuilhuisje vertrokken zij een half uurtje later weer huiswaarts. Eenmaal thuis besloot de vrouw om op internet eens op te zoeken hoe ze eigenlijk goed voor een konijn zou moeten zorgen. Dat viel tegen.

Niet geschikt

Konijnen zijn sociale dieren die je nooit alleen moet houden. Ze hebben veel ruimte, aandacht en verzorging nodig. En ook niet onderschatten: ze worden wel twaalf jaar oud. Toen deze moeder dit las belde ze ons verschrikt op. Ze besefte zich dat het konijntje bij haar niet op de juiste plek was en dat er een beter huis voor hem gezocht moest worden. De voorlichting die een dierenwinkel sinds 2014 verplicht is te geven aan een koper van een huisdier (Besluit houders van dieren), had zij nooit gekregen. Had ze wel geweten wat een konijn allemaal nodig heeft, dan had ze dit dier nooit gekocht. Iets waar de winkelmedewerker, kijkend door een commerciële bril, handig gebruik van heeft gemaakt.

Verbod op verkoop dieren in tuincentra

Dit soort telefoontjes doen mij altijd weer beseffen dat de verkoop van dieren niet zou mogen liggen bij mensen met een commercieel belang. De Sophia-Vereeniging pleit al jaren voor een verbod op de verkoop van dieren in dierenwinkels, tuincentra en op online sites als Marktplaats.nl. Dit blijven we doen. Zolang als nodig is. Voor de dieren.

Yasna Ferwerda

Yasna Ferwerda

Marketing- en relatiemanager