Gedrag van het konijn

Gedrag van het konijn

Het konijn behoort tot de haasachtigen en ondanks de lange tanden niet tot de knaagdieren. Konijnen zijn van nature prooidieren en dat zie je duidelijk terug in hun gedrag. Het gedrag van het konijn is in veel opzichten wat verschillend van dat van andere populaire huisdieren, zoals honden en katten. Konijnen kunnen erg op hun hoede en een beetje schrikachtig zijn. Dat is natuurlijk gedrag van het dier. Wordt een konijn in een hoek gedreven of voelt het dier zich aangevallen, dan kunnen ze bijten of met de achterpoten trappen.

Gedrag van het konijn bij kinderen

Konijnen zijn erg speels, daarom zijn voldoende en gevarieerde konijnenspeeltjes altijd aan te raden. Het speelse gedrag van konijnen trekt kinderen aan, maar is misleidend. Van nature zijn konijnen prooidieren, waardoor optillen als zeer bedreigend wordt ervaren. Ook op schoot zitten vinden deze dieren erg onprettig. Konijnen vinden het over het algemeen prettig om aangeraakt en zachtjes geaaid te worden. Desondanks moet het gedrag van konijnen bij kinderen in de gaten worden gehouden. Konijnen kunnen het beste voorzichtig benaderd worden. Dat geldt uiteraard ook voor babykonijntjes. Babykonijntjes en volwassen konijnen kunnen prima huisdieren zijn voor gezinnen, maar daarvoor is het wel belangrijk dat het hele gezin weet dat er voorzichtig met de diertjes om moet worden gegaan.

De sociale behoeften van een konijn

In de natuur leven konijnen in kolonies. Huisdieren moeten dan ook in paartjes of met meerderen tegelijk gehouden worden. Een konijn dat alleen wordt gehouden, kan diep ongelukkig zijn. Konijnen zijn sociale dieren en hebben daarom ook sociale interactie met soortgenoten nodig.

Je ziet niet eenvoudig of een konijn ongelukkig is. Toch kun je zeker letten op signalen van problematisch gedrag van het konijn, waaruit blijkt dat het dier niet gelukkig is. Een konijn wil lekker op zijn achterpoten kunnen staan en moet daar voldoende ruimte voor hebben. Konijnen hebben een sterke natuurlijke knaagbehoefte. Zij moeten ook knagen om hun tanden op de juiste lengte te houden. Als een konijn niet kan knagen, zal het ongelukkig worden. Een ander belangrijke indicatie is wanneer het konijn niet eet. Konijnen moeten de hele dag door blijven eten. Ook een slechte vacht (door stress) of waterige ogen kunnen duiden op een ongelukkig konijn.

Win advies in bij een konijnenopvang

Een goede konijnenopvang kan je adviseren over een geschikt soortgenootje voor jouw konijn. Konijnen kunnen namelijk niet altijd even goed met elkaar overweg.

gedrag van het konijn
informatie over konijnen

Meer over konijnen

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van konijnen. Lees meer.

Sophia DierenSpreekuur konijnen

Stel je vraag!

Het KonijnenSpreekuur geeft informatie over het natuurlijke gedrag en de sociale behoeften van konijnen. Ook de huisvesting, de verzorging en de aanschaf komen aan bod. Lees meer.

Help konijnen in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je konijnen in nood aan een beter leven! Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.