Verzorging van ratten

Verzorging van ratten

Bij een goede verzorging worden ratten ongeveer 3 jaar oud. Vrouwtjes leven meestal langer dan mannetjes. De verzorging van ratten dient zich vooral te richten op het geven van aandacht, een hygiënische omgeving en goede voeding. Speel veel met je ratten, neem ze op schoot, praat tegen ze en zorg dat ze genoeg afleiding hebben. Maak de kooi minimaal 2 keer per week schoon en schep de keutels en etensresten er elke dag uit. Nog belangrijker is het om regelmatig de urineplaatsen schoon te maken. De ammoniak die in urine zit, is zeer slecht voor de luchtwegen van mens en dier. Ratten zijn gevoelig voor huidproblemen, luchtweginfecties en tumoren. Let hierop en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. Goede verzorging van ratten is dus cruciaal voor het welzijn van de dieren.

De rattenkooi

Ratten hebben veel ruimte nodig. De rattenkooi moet zo groot zijn dat de dieren op hun achterpoten kunnen staan, dat ze kunnen klimmen en dat er ruimte is voor speelgoed. De minimale afmetingen van een rattenkooi voor twee dieren zijn bijvoorbeeld 70 centimeter hoog, breed en lang. Let wel, dit zijn minimale afmetingen: groter is altijd beter. Voor het welzijn van de dieren is het het beste om hen dagelijks een tijd lang los te laten in huis. Let wel op dat je huis daar op ingericht is zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Ratten houden van knagen, dus houd loslopende ratten goed in de gaten.

Je kunt hen leren hun behoefte te doen in een kunststof bakje met kattenbakvulling. Met urinesporen zullen ratten hun eigen geurtje willen geven aan de rattenkooi. Het is slim om een deel van het oude nestmateriaal na het schoonmaken terug te leggen. Gebruik nooit zaagsel als bodembedekking. Zaagsel bevat veel stof, dat tot luchtwegproblemen leidt. Beter is het om krantenpapier op de bodem te leggen, waarop beukensnippers, hemparade of corbo gestrooid wordt. Zet de rattenkooi tochtvrij, met voldoende daglicht maar niet in de volle zon. Zorg in de kooi voor voldoende afleiding in de vorm van wcrolletjes, dik touw en verse takken van onbespoten fruitbomen.

Wat eet een rat

Wat eet een rat? Ratten zijn alleseters. Naast plantaardig voer hebben ze graag dierlijke eiwitten, verwerkt in droogvoer, ongeveer 20 gram per dag. Dat vormt de basis van goed rattenvoer. Trakteer uw ratten op ei, vis of hondenbrokken. Geef elke dag vers fruit of groente. Maar ook brood, noten of yoghurt zijn geschikt. De drinkfles moet elke dag gevuld worden met vers water. U leest het al: rattenvoer kan uit van alles bestaan. Het dieet van een rat is in de natuur zeer gevarieerd en u doet er goed aan om verschillende soorten rattenvoer aan te bieden. Omdat ratten zeer intelligent zijn, kunnen snacks ook worden gebruikt als beloning.

ratten
Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

hamster

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.