Gedrag van ratten

Gedrag van ratten

De tamme rat is geen typisch nachtdier; hij is ook actief tijdens de schemering en overdag, hoewel ratten overdag veel slapen. Het gedrag van tamme ratten lijkt op dat van hun voorouders, de wilde bruine ratten. Ratten zijn sociale dieren, die daarom altijd met soortgenoten samen dienen te worden gehouden. Het gedrag van ratten kan problematische vormen aannemen wanneer een rat in zijn eentje wordt gehouden. Ratten communiceren via piepen, blazen en gillen, maar ook met ultrasoon geluid. Wie meerdere ratten houdt, zal ontdekken dat de diertjes veel met elkaar bezig zijn. Sommige ratten schudden met hun kop heen en weer. Dit is geen problematisch, maar natuurlijk gedrag. Ratten hebben geen goed zicht en kunnen daarom met hun kop heen en weer bewegen om hun omgeving beter te kunnen zien.

Een rat als huisdier: zeer intelligent

Intelligent en energiek als ratten zijn, heeft een rat als huisdier behoefte aan veel afleiding. Ze kunnen veel leren. Het gedrag van ratten naar mensen toe wordt beïnvloed door interactie met de verzorger. Hoe meer aandacht deze geeft, hoe meer de rat zich hecht. Ratten kunnen zich sterk op hun verzorger richten en hebben dan behoefte aan intense aandacht. Sommige ratten vinden het heerlijk om op hun wang, buik of achter hun oor geaaid te worden. De rat kan u op zijn beurt likkend een wasbeurt geven. Een rat is dus zeer geschikt als huisdier, mits de juiste zorg geboden wordt.

Omdat ratten intelligent zijn, zijn ze ook zeer nieuwsgierig. Ze houden van een uitdaging. Dit zie je duidelijk in het gedrag van ratten: wanneer zij iets nieuws of interessants ontdekken, willen zij hier graag meer van weten. Daarom kunnen ratten soms wat onvoorzichtig zijn.

Het gedrag van mannetjesratten

Mannetjesratten zijn in de pubertijd een beetje macho, maar het gedrag van mannetjesratten wordt rustiger naarmate ze ouder worden. Ratten kunnen altijd wat druppels urine achterlaten. Mannetjesratten doen dit met name wanneer zij in de pubertijd zijn of paringsdrang vertonen. Het kan ook voortkomen uit de drang om hun territorium af te bakenen. In de urine zitten feromonen. Ratten communiceren niet alleen met geluid, maar ook met geur.

ratten

Het gedrag van vrouwtjesratten

Vrouwtjes zijn actiever. Twee ratjes samen kan een goede combinatie zijn, maar vanwege de hiërarchie is een groepje van 3 of meer beter. Pas wel op: vreemdelingen worden verjaagd en soms zelfs gedood. Koppelen dient daarom met geduld en onder begeleiding te gebeuren. De hiërarchie bepaalt bijvoorbeeld wie er mag paren en wie er mag eten.

Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

informatie over ratten

Meer over ratten

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van ratten. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.