Kat aanschaffen

Overweeg je om een kat te nemen? Bereid je dan goed voor. Een kat kost veel tijd, geld en energie. Zorg dat je weet waar je aan begint zodat je het dier kan bieden wat hij nodig heeft. Dan hebben jullie een kattenleven lang plezier van elkaar!

10 tips voor een kattenleven lang plezier van je dier

Heb je over de volgende punten nagedacht?

 1. Een kat hangt wellicht graag in je gordijnen en krabt de bank aan gort
 2. Stofzuigen, kattenbak schoonmaken, vlooien… een kat helpt niet bij huishoudelijk werk
 3. Katten willen liever niet verhuizen of op vakantie
 4. Een kat aanschaffen kost wat: voer, kattenbakvulling, krabpaal, mandje, dierenarts
 5. Katten houden niet van alleen zijn. Het zijn sociale dieren. Neem liever 2 katten, zorg ervoor dat ze buiten contact kunnen hebben met de buurtkatten en geef genoeg aandacht aan de dieren
 6. Wat voor soort kat wil je? Een kat uit het asiel, een raskat, jong, oud?
 7. Kittens horen minimaal 12 weken oud te zijn voordat ze bij de moeder weggehaald worden
 8. Een kat kan wel 20 jaar worden en hij slijt z’n leven het liefst op dezelfde plek
 9. Moet de kat met andere dieren of kinderen overweg kunnen?
 10. Een kat brengt geurtjes met zich mee waar niet iedereen van gediend is. Denk maar eens aan de kattenbak, besproeide gordijnen en een dode muis die ergens is verstopt

Kat aanschaffen

Als je het echt zeker weet, dan kan de zoektocht beginnen. Een kat aanschaffen bij een asiel is een goede keus en meteen een goede daad. Een kat uit een particulier nestje wordt afgeraden; er zijn immers al veel te veel katten waar niemand voor wil zorgen. Door thuis een nestje te krijgen, hebben asielkatten nóg minder kans op een nieuw baasje. Let op of het dier gezond, ingeënt, gechipt, ontwormd en ontvlooid is. En of het in huis is gesocialiseerd. Ga geen kat of kitten aanschaffen in de dierenwinkel of bij een kattenhandelaar via het internet. Grote kans dat je te maken krijgt met een dier uit de malafide kattenhandel. Deze katjes zullen vaak gezondheids- en gedragsproblemen vertonen en niet goed zijn behandeld. Bovendien houdt je daarmee deze handel in stand.

Kosten

De aanschafkosten van een kat variëren. Voor een raskat betaal je € 200,- tot meer dan € 1.000,-. Een asielkat kost gemiddeld € 80,-. Daarnaast zijn er eenmalige aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal en een kattenbak. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel € 500,- per jaar. Houd rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Daarnaast kun je voor kosten komen te staan als jouw dier onverhoopt ziek wordt. Je kunt overwegen een verzekering af te sluiten als je een kat gaat aanschaffen.

Bekijk hier de uitzending van De Rekenkamer (15 juni 2011, KRO) over de kosten die een kat met zich meebrengt: een kat die 14 jaar wordt, kost in totaal ruim € 7.000,-. Wie het dier na zijn dood wil begraven, is nog eens € 1.000,- extra kwijt.

Heb je vragen over het aanschaffen van een kat? Dan kun je terecht bij het KattenSpreekuur van de Sophia-Vereeniging.

Wil jij ons helpen om kattenleed te voorkomen en potentiële eigenaren goed voor te lichten over het aanschaffen van een kat? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Ieder jaar komen er meer dan 100.000 dieren in een opvang terecht die met smart op een nieuw baasje wachten. Veel mensen denken dat een kat uit een asiel een probleemkat is. Dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Sterker nog: een kat uit een asiel nemen heeft veel voordelen. Lees meer.

Ga je een kitten kopen, dan moet je op veel dingen letten. Want het kan zomaar fout gaan: het kitten blijkt niet gesocialiseerd, vertoont gedragsproblemen of is zo ziek dat het binnen een paar weken overlijdt. Zo’n kitten is vaak afkomstig uit de malafide kattenhandel. Lees meer.

Raskatten zijn duurder in aanschaf dan huis-, tuin- en keukenkatten. Mocht je besluiten een raskat te kopen, koop dan geen raskat uit de malafide handel. Deze kattenhandelaren bieden uit puur commercieel oogpunt raskatten aan zonder belang te hechten aan het welzijn van de kat. Lees meer.

Kattenfokkers die uit puur winstbejag fokken. Zo veel mogelijk nestjes per moederkat, dat is hun motto. Medische zorg ontbreekt in de malafide kattenhandel. Kittens worden te vroeg bij de moeder weggehaald en krijgen geen inenting. Lees verder.

Stel je vraag!

Bij het KattenSpreekuur vind je alles over het natuurlijk gedrag, de sociale behoeften, de verzorging en de aanschaf van katten. Ook geeft het KattenSpreekuur informatie over zwerfkatten en over de problemen met het fokken van raskatten. Lees meer.

 • Stop de huisdierenhandel!


  Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
 • Sophi@-Nieuws


  Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!