Kat aanschaffen

Een kat kopen: de aandachtspunten

Wil je een kat kopen? Bereid je dan goed voor want een kat kopen doe je beter niet impulsief. Katten kosten veel tijd en geld. Een kat die 14 jaar oud wordt, kost in totaal ruim € 7.000,-. Wie het dier na zijn dood wil begraven, is nog eens € 1.000,- extra kwijt (Rekenkamer 15 juni 2011, KRO). Zorg dat je weet waar je aan begint zodat je het dier kan bieden wat hij nodig heeft. Dan hebben jullie een kattenleven lang plezier van elkaar.

Tien tips voor katten kopen

Heb je over de volgende punten nagedacht? Deze tips spelen een belangrijke rol bij katten kopen. Wil je een kat kopen, denk dan aan de volgende punten:

 1. Een kat hangt wellicht graag in je gordijnen en krabt de bank aan gort
 2. Stofzuigen, kattenbak schoonmaken, vlooien… een kat helpt niet bij huishoudelijk werk
 3. Katten willen liever niet verhuizen of op vakantie
 4. Een kat aanschaffen kost wat: voer, kattenbakvulling, krabpaal, mandje, dierenarts
 5. Katten houden niet van alleen zijn. Het zijn sociale dieren. Neem liever twee katten, zorg ervoor dat ze buiten contact kunnen hebben met de buurtkatten en geef genoeg aandacht aan de dieren
 6. Wat voor soort kat wil je? Een kat uit het asiel, een raskat, jong, oud?
 7. Kittens horen minimaal 12 weken oud te zijn voordat ze bij de moeder weggehaald worden
 8. Een kat kan wel 20 jaar worden en hij slijt z’n leven het liefst op dezelfde plek
 9. Moet de kat met andere dieren of kinderen overweg kunnen?
 10. Een kat brengt geurtjes met zich mee waar niet iedereen van gediend is. Denk maar eens aan de kattenbak, besproeide gordijnen en een dode muis die ergens is verstopt

Een kat kopen: de kosten

Je wilt een kat kopen, maar wat zijn de kosten? De aanschafkosten van een kat variëren. Voor een raskat betaal je € 200,- tot meer dan € 1.000,-. Een asielkat kost gemiddeld € 80,-. Daarnaast zijn er eenmalige aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal en een kattenbak. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel € 500,- per jaar. Houd rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Daarnaast kun je voor kosten komen te staan als jouw dier onverhoopt ziek wordt. Je kunt overwegen een verzekering af te sluiten als je een kat gaat aanschaffen. Wil je een kat kopen, dan zijn de kosten altijd een factor om rekening mee te houden.

kat

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.