Kat aanschaffen

Een kat aanschaffen? Bereid je dan goed voor want een kat kopen doe je beter niet impulsief. Katten kosten veel tijd en geld. Een kat die 14 jaar wordt, kost in totaal ruim € 7.000,-. Wie het dier na zijn dood wil begraven, is nog eens € 1.000,- extra kwijt (Rekenkamer 15 juni 2011, KRO). Zorg dat je weet waar je aan begint zodat je het dier kan bieden wat hij nodig heeft. Dan hebben jullie een kattenleven lang plezier van elkaar!

10 tips voor een kattenleven lang plezier van je dier

Heb je over de volgende punten nagedacht?

 1. Een kat hangt wellicht graag in je gordijnen en krabt de bank aan gort
 2. Stofzuigen, kattenbak schoonmaken, vlooien… een kat helpt niet bij huishoudelijk werk
 3. Katten willen liever niet verhuizen of op vakantie
 4. Een kat aanschaffen kost wat: voer, kattenbakvulling, krabpaal, mandje, dierenarts
 5. Katten houden niet van alleen zijn. Het zijn sociale dieren. Neem liever 2 katten, zorg ervoor dat ze buiten contact kunnen hebben met de buurtkatten en geef genoeg aandacht aan de dieren
 6. Wat voor soort kat wil je? Een kat uit het asiel, een raskat, jong, oud?
 7. Kittens horen minimaal 12 weken oud te zijn voordat ze bij de moeder weggehaald worden
 8. Een kat kan wel 20 jaar worden en hij slijt z’n leven het liefst op dezelfde plek
 9. Moet de kat met andere dieren of kinderen overweg kunnen?
 10. Een kat brengt geurtjes met zich mee waar niet iedereen van gediend is. Denk maar eens aan de kattenbak, besproeide gordijnen en een dode muis die ergens is verstopt

Welke kat?

Als je het echt zeker weet, dan kan de zoektocht beginnen. Een kat aanschaffen bij een asiel is een goede keus en meteen een goede daad. Een kat uit een particulier nestje wordt afgeraden; er zijn immers al veel te veel katten waar niemand voor wil zorgen. Door thuis een nestje te krijgen, hebben asielkatten nóg minder kans op een nieuw baasje. Let op of het dier gezond, ingeënt, gechipt, ontwormd en ontvlooid is. En of het in huis is gesocialiseerd. Ga geen kat of kitten aanschaffen in de dierenwinkel of bij een kattenhandelaar via het internet. Grote kans dat je te maken krijgt met een dier uit de malafide kattenhandel. Deze katjes zullen vaak gezondheids- en gedragsproblemen vertonen en niet goed zijn behandeld. Bovendien houdt je daarmee deze handel in stand.

Kosten

De aanschafkosten van een kat variëren. Voor een raskat betaal je € 200,- tot meer dan € 1.000,-. Een asielkat kost gemiddeld € 80,-. Daarnaast zijn er eenmalige aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal en een kattenbak. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel € 500,- per jaar. Houd rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Daarnaast kun je voor kosten komen te staan als jouw dier onverhoopt ziek wordt. Je kunt overwegen een verzekering af te sluiten als je een kat gaat aanschaffen.

Ieder jaar komen er meer dan 100.000 dieren in een opvang terecht die met smart op een nieuw baasje wachten. Veel mensen denken dat een kat uit een asiel een probleemkat is. Dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Sterker nog: een kat uit een asiel nemen heeft veel voordelen. Voorwaarde is wel dat het asiel goede kennis heeft van de afkomst, de geschiedenis, de gezondheid en het karakter van de kat.

Helaas blijven katten niet altijd tot hun dood bij de eerste eigenaar. Redenen daarvoor kunnen zijn:

 • Veranderde omstandigheden van de eigenaar (ziekte, sterfte, echtscheiding, allergie)
 • Het hebben van een kat valt tegen: het dier kost te veel tijd, geld en energie of geeft meer rommel dan verwacht
 • De kat vertoont probleemgedrag door een verkeerde opvoeding

Voordelen van een kat uit het asiel

In een gesprek met de asielmedewerkers kun je nagaan of hij met andere huisdieren samen kan, of hij goed alleen kan zijn en of hij wel of niet met kleine kinderen kan omgaan. Op basis van die informatie kan per situatie gekeken worden of een kat geschikt is. Bovendien is een kat uit het asiel al gechipt, ingeënt en gecastreerd of gesteriliseerd en is hij onderzocht door de dierenarts.

Het is een dankbare taak om een kat uit een asiel een nieuwe kans te bieden. Maar houd er rekening mee dat het steeds opnieuw veranderen van omgeving voor een kat niet plezierig is. Bedenk dus van tevoren goed of je genoeg tijd, geld, ruimte en energie heeft om het dier een goed leven te bieden. Heb je twijfels, begin er dan niet aan!

Ga je een kitten kopen, dan moet je op veel dingen letten. Want het kan zomaar fout gaan: het kitten blijkt niet gesocialiseerd, vertoont gedragsproblemen of is zo ziek dat het binnen een paar weken overlijdt. Zo’n kitten is vaak afkomstig uit de malafide kattenhandel, waar uit puur winstbejag zo veel mogelijk kittens in zo kort mogelijke tijd worden verkocht. De term ‘dierenwelzijn’ komt niet voor in het woordenboek van malafide fokkers, met als gevolg dat de arme kittens vaak letterlijk doodziek zijn (soms niet direct zichtbaar door toediening van antibiotica).

Enkele tips als je een kitten wilt kopen:

 • Let op dat het kitten niet jonger dan 12 weken het nest verlaat. De moederpoes moet bij de kittens aanwezig zijn
 • Informeer naar de leefomstandigheden van de dekkater
 • Het kitten moet zijn opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, liefst in de huiskamer. De fokker heeft als het goed is al tijd besteed aan het socialiseren van het katje
 • Een goede fokker zal vragen naar je persoonlijke omstandigheden, om te zien of het kitten goed terecht komt
 • Er mag geen dwang op je uitgeoefend worden om het kitten te kopen
 • Het nest moet er levendig en schoon uitzien. De kittens zijn alert en hebben heldere ogen, schone oren en een schone vacht zonder kale plekken
 • Het kitten moet zijn ontwormd en zijn ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte
 • Overweeg je een raskat aan te schaffen, bedenk dan dat het dier allerlei erfelijke gebreken onder de leden kan hebben als gevolg van inteelt
 • Ga geen kitten kopen als je niet genoeg tijd, ruimte, energie of financiële middelen hebt om het dier een goed leven te bieden
 • Bedenk dat een kitten nog jong en speels is en dus je halve huis kan afbreken
 • Begin tijdig met de voorbereiding. Vaak moet op een kitten gewacht worden, zeker als het een raskat betreft
 • Bij twijfel: begin er niet aan!

Leeftijd

Het allerbelangrijkste is dat je nieuwe kitten niet te jong bij de moeder wordt weggehaald. Een kitten zoogt van nature 6 maanden bij de moeder. Moederpoes en kittens gaan alleen vroeger dan 6 maanden uiteen, als er sprake is van voedseltekort. Dan nog zijn de kittens minimaal 3 maanden oud. Tegen die tijd gaan ze richting puberteit, waarin ze de omgeving gaan verkennen.

Bij wet is het verboden om kittens jonger dan 7 weken bij de moeder weg te halen. Veel mensen denken dat een kitten zelfstandig genoeg is wanneer het harde brokjes kan eten en zelf de kattenbak kan vinden. Maar eigenlijk kan zo’n poesje dan nog helemaal niet op eigen pootjes staan. Niet alleen mist het de broodnodige moederzorg, ook is het nog niet volledig ingeënt. Daardoor kan het kitten gemakkelijk ziekten oplopen, zoals niesziekte of kattenziekte. Bovendien heeft het ernstige gevolgen voor zijn gedrag op latere leeftijd.

Houd een katje minimaal 12 weken in het nest. Want spelen met nestzusjes en -broertjes is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kittens. Ze leren waar hun grenzen liggen en dat hard bijten of krabben pijn doet. Moederpoes heeft in deze ontwikkeling ook een belangrijke rol. Zij corrigeert een kitten wanneer het over de schreef gaat. Wanneer het kitten deze fase mist, kan later probleemgedrag ontstaan. Als volwassen kat weet het dier niet wanneer de grens bereikt is, wat een normale omgang met mensen en andere katten moeilijk maakt. En dat leidt er maar al te vaak toe dat de eigenaar besluit afstand te doen van zijn lastige kat.

Raskatten zijn duurder in aanschaf dan huis-, tuin- en keukenkatten. Mocht je besluiten een raskat te kopen, ga dan op zoek naar een goede erkende fokker en koop geen raskat uit de malafide kattenhandel. Deze kattenhandelaren bieden uit puur commercieel oogpunt raskatten aan zonder belang te hechten aan het welzijn van de kat. Maar ook bij een erkende fokker heb je geen garantie op een gezonde kat, want veel raskatten lijden onder aangeboren erfelijke afwijkingen of hebben zo’n extreem uiterlijk dat zij niet ‘normaal’ kunnen functioneren.

Waar kun je een raskat kopen?

Informatie over alle verschillende kattenrassen kun je overal op het internet vinden. Tevens zijn er talloze boeken over geschreven. Belangrijker is: waar haal je zo’n kat? Ga nooit een raskat kopen uit de malafide kattenhandel, waar zo veel mogelijk nestjes in zo kort mogelijke tijd worden grootgebracht, zonder de nodige zorg en begeleiding. Koop liever bij een erkende fokker of cattery waar het welzijn van de kat voorop staat en niet het winstoogmerk. Daar is de kat gechipt, ingeënt, ontwormd, ontvlooid en gesocialiseerd. Let ook op de achtergrond van de kat. Bij het fokken van raskatten is er vaak sprake van inteelt, wat zwakke dieren oplevert die snel ziek worden, lichamelijke afwijkingen hebben en soms zelfs vroegtijdig sterven. Dus zelfs een kat met papieren van een bonafide fokker is niet gegarandeerd gezond!

Enkele tips:

 • Raadpleeg een rasvereniging voor informatie over goede fokkers, die het welzijn van de kat belangrijker vinden dan de raszuiverheid
 • Een goede fokker zal vragen naar je persoonlijke omstandigheden, om te zien of het kitten goed terecht komt
 • Ga geen raskat kopen bij een dierenwinkel, via het internet of via een tussenpersoon
 • Koop geen raskat die jonger is dan 12 weken. De moederpoes moet bij de kittens aanwezig zijn
 • Informeer naar de leefomstandigheden van de dekkater
 • Het kitten moeten zijn gesocialiseerd en zijn opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, liefst in de huiskamer
 • Het nest moet er levendig en schoon uitzien. De kittens zijn alert en hebben heldere ogen, schone oren en een schone vacht zonder kale plekken
 • Het kitten is ontwormd en ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte (de dierenarts moet dit hebben ingeschreven in het dierenpaspoort)
 • Een raskat staat ingeschreven in het stamboek van de raskattenvereniging
 • Ga geen raskat kopen als je niet genoeg tijd, ruimte, energie of financiële middelen hebt om het dier een goed leven te bieden
 • Begin tijdig met de voorbereiding. Vaak moet op een raskitten gewacht worden
 • Je ontvangt van de fokker een eigendomscertificaat of overschrijfformulier dat je samen met de fokker invult om het kitten officieel op jouw naam te zetten. Verder krijg je het dierenpaspoort mee (vaccinatiebewijs), een ontvangstbewijs van de betaling en eventueel een verzekeringsbewijs. De fokker kan je vragen om een verklaring te tekenen dat je jouw kitten laat castreren

Alles voor het geld

Kattenfokkers die uit puur winstbejag fokken. Zo veel mogelijk nestjes per moederkat, dat is hun motto. Medische zorg ontbreekt in de malafide kattenhandel. Kittens worden te vroeg bij de moeder weggehaald en krijgen geen inenting. Omdat de prijs op het internet vaak lager ligt dan bij een rasfokker of het dierenasiel, laten mensen zich verleiden in zee te gaan deze anonieme handelaren. De gevolgen laten zich raden: de dieren zijn zwak, ziek en moeilijk te socialiseren.

Om malafide kattenhandel aan te pakken, pleit de Sophia-Vereeniging voor de invoering van een Identificatie- en Registratieplicht. Dit betekent dat alle katten verplicht gechipt moeten worden (identificatie) en dat informatie over de kat bewaard wordt (registratie): wie is de moederpoes, wie is de fokker, wat is de raslijn, wie is de eigenaar? Pas als getraceerd kan worden waar een ziek kitten vandaan komt, kan de malafide kattenhandel serieus bestreden worden.

Zelf kun je de malafide kattenhandel bestrijden door geen kitten te kopen als:

 • De kat relatief goedkoop is. Malafide fokkers verkopen (ras-) katten en kittens vaak tegen lagere prijzen dan een erkende fokker
 • Je de kat direct mee kunt nemen of zelfs (gratis) thuisbezorgd krijgt. Bij een erkende fokker van (ras-) katten zijn soms wachtlijsten tot wel 2 jaar
 • In een advertentie meerdere (populaire) rassen vermeld staan
 • De kat uit een buurland komt. Hier geldt een andere wet- en regelgeving, wat problemen kan opleveren bij een miskoop
 • Je kittens in een dierenwinkel ziet. Hier komen diverse nesten bij elkaar, wat de kans op ziektes vergroot. Ook zijn de kittens bijna altijd te vroeg bij de moeder weggehaald

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • Niets missen?


  Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief.
  Door je aan te melden maak je nu ook kans op een gratis artikel naar keuze uit onze webwinkel! *Wij verloten iedere maand 1 artikel.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!