Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Tweede Kamer wil handels- en houdverbod voor ziekgefokte…
23 oktober, 2024
Wat zeg ik? Hondentaal voor kids
11 oktober, 2024
De noodzaak van het enten van konijnen wordt door veel mensen onderschat. Vaak wordt gedacht dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar voor konijnen is het van levensbelang dat ze jaarlijks geënt worden tegen de drie dodelijke ziektes myxomatose, RHD1 en RHD2.
Van myxomatose wordt een konijn erg ziek. De ziekte is zeer besmettelijk voor andere konijnen en de langdurige behandeling heeft helaas niet altijd effect: de meeste konijnen overleven de ziekte niet. Bij RHD1 en RHD2 is er van buiten weinig te zien aan het konijn. Bij RHD1-besmetting krijgt het dier inwendige bloedingen die vreselijke pijn kunnen veroorzaken. Er is nog geen behandeling tegen deze ziekte. Wel kunnen pijnstillers, weerstand verhogende middelen en antibiotica worden toegediend om de pijn draaglijker te maken. De meeste konijnen sterven binnen een dag of twee. De ziekte RHD2 verloopt iets langzamer, waarbij het konijn sterft na drie tot vijf dagen.
De ziektes worden veroorzaakt door stekende insecten zoals vliegen, muggen en vlooien. Daarom moeten ook konijnen die binnen verblijven, geënt worden. Verder is het belangrijk dat er geen wilde konijnen in de tuin komen en dat er geen voer zoals gras en groenten geplukt wordt waar wilde konijnen gelopen hebben. Ook de pootjes van de hond, kat of uw eigen schoenen kunnen voor besmetting zorgen. Zorg dus altijd voor goede hygiëne van het hok, was uw handen regelmatig en verschoon uw kleding na het aanraken van een besmet konijn.
Wie zijn konijnen wil laten enten, doet er goed aan om vooraf te informeren of alle benodigde entstoffen aanwezig zijn: tegen het RHD2-virus is pas sinds een aantal jaar een entstof beschikbaar, maar die is vooralsnog lastig verkrijgbaar. Vaak hebben konijnenopvangen de juiste entstof in huis en een dierenarts beschikbaar die uw konijnen voor een schappelijke prijs kan beschermen.
Deskundige KonijnenSpreekuur