Laat honden niet stikken

Laat honden niet stikken!

Een auto die in de zon staat, verandert al snel in een oven. Zelfs in de schaduw met het raam open kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven de 40 graden. Voor honden is deze hitte levensgevaarlijk. Zij kunnen hun warmte moeilijk kwijt, waardoor ze snel oververhit raken en overlijden. Je hond in een hete auto achterlaten is levensbedreigend! Elke hond die gered moet worden of zelfs overlijdt, is er een te veel. Wil jij hondeneigenaren waarschuwen voor de gevaren van een te hete auto? Bestel onze Sophia HitteStikker en plak deze bijvoorbeeld op je auto.

Test

Weet jij wat je moet doen als je een hond in een hete auto ziet!

Aan het einde van de quiz kun je onze HitteFlyer downloaden.

Waarom is je hond in een hete auto achterlaten zo gevaarlijk?

Honden zweten niet zoals mensen.

De dieren kunnen hun warmte uitsluitend afvoeren via de voetzolen en via de tong, door te hijgen.

Omdat hijgen in een bloedhete auto niet voldoende is om af te koelen, stijgt de lichaamstemperatuur van de hond snel tot een gevaarlijke hoogte.

Het bloed wordt dan dik en kan niet meer goed circuleren. 

Het gevolg is dat er te weinig zuurstof wordt vervoerd in het bloed, waardoor de hond kan stikken.

Bestel de Sophia HitteStikker

Hittetips voor je hond

Tip 1: Schaduw

Zorg ervoor dat je hond tijdens warme dagen altijd een plek in de schaduw tot zijn beschikking heeft.

Tip 2: Vers drinkwater

Ververs bij zomerse temperaturen regelmatig het drinkwater.

Tip 3: Thuis

Laat je hond liever thuis bij warm weer, vooral op het heetst van de dag.

Tip 4: Ga zwemmen

Houdt je hond van zwemmen? Dan is dat een prima manier om af te koelen.

Tip 5: Koelmatje

Is jouw viervoeter niet zo’n waterrat? Probeer dan eens een koelmatje of koelhalsband. Let hierbij wel goed op dat je hond niet op het materiaal gaat kauwen.

Tip 6: Maak geen lange wandelingen

Maak op warme dagen overdag geen al te lange wandelingen met je hond, maar bewaar deze voor ’s ochtends of ’s avonds. Ga ook zeker niet fietsen met je hond.

Tip 7: Vermijd asfalt

Asfalt (en zand) worden gloeiendheet in de zon.

Tip 8: Laat je hond nooit in de auto achter

Zelfs met een buitentemperatuur van slechts 20 graden kan het in een auto binnen een half uur al 40 graden worden.

 
Toch oververhit?

Heb je het idee dat je hond ondanks alle voorzorgmaatregelen toch oververhit is geraakt?

 • Geef je dier dan lauw water te drinken.
 • koel de voetzooltjes, borst en buik (nooit de rug) met natte lauwe doeken.
 • Let op dat de doeken niet te koud zijn, want dit kan de hond een hartstilstand bezorgen.
 • Bel bij twijfel altijd de dierenarts.

Laat je hond liever thuis bij zomers weer!

Zelfs met een buitentemperatuur van slechts 20 graden kan het in een auto al binnen een half uur 40 graden worden. De Sophia-Vereeniging adviseert hondeneigenaren om hun huisdier bij zomers weer zo veel mogelijk thuis te laten. Daar kunnen ze hun lichaamstemperatuur op peil houden door een koele plek op te zoeken.

Campagnedossier

Lopende campagne

Bestel de Sophia HitteStikker en plak ‘m op je auto, op de parkeermeter, bij de parkeerplaats van de supermarkt of een andere plek. Wel even toestemming vragen natuurlijk!

Voor bedrijven hebben wij grote Sophia HitteStikkers (30 bij 30 cm) en posters in diverse formaten beschikbaar. Als je interesse hebt, neem contact met ons op via 020 – 623 61 67 of via info@sophia-vereeniging.nl. We voorzien je graag van onze voorlichtende materialen.

Achtergrond

Je hond achterlaten in een hete auto is strafbaar. De politie kan een proces-verbaal opmaken. Boetes beginnen bij € 360,-. Is er sprake van lichamelijk letsel, dan kunnen de consequenties zelfs groter zijn.

De overheid neemt geen maatregelen om te voorkomen dat honden worden achtergelaten in hete auto’s. De Sophia-Vereeniging vindt dat teleurstellend: hiervoor was immers een motie aangenomen in 2017. Elke hond die achtergelaten wordt, is er een teveel. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die mensen bewust te maken van de gevaren, zoals de politie en het Openbaar Ministerie.

Elke zomer verschijnen er weer berichten van honden die uit te hete auto’s gered moeten worden en zelfs honden die de opsluiting met hun leven moeten bekopen. De maat is vol voor de Sophia-Vereeniging. Naast voorlichten via de media, politieke lobby voor maatregelen en waarschuwen via de website en onze sociale media, geven we de Sophia HitteStikker uit.

 • Omdat voorlichting van dierenorganisaties niet genoeg is, werd in 2017 een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen voor overheidsmaatregelen om te voorkomen dat honden worden achtergelaten in auto’s.
 • Eind augustus 2017 deelde staatssecretaris Van Dam in een dierenwelzijnsbrief mee dat de motie niet wordt opgevolgd.
 • De publieke verontwaardiging is groot. We schreven een opinieartikel voor Joop.nl.
 • Een particulier initiatief leverde zo’n 50.000 handtekeningen op van mensen die meer maatregelen willen tegen honden in hete auto’s. In november 2017 werden deze aangeboden aan de Tweede Kamer.

hond en kat

Wat doen wij nog meer?

Wij voorkomen huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zetten we ons in voor beschermende wetgeving en een strenge controle hierop. Lees meer.

gedrag van het konijn

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.