informatie over konijnen
28 mei 2020
> Blog

Hittetips konijnen

Hoewel de meeste mensen genieten van het warme weer in de zomer, is deze periode voor veel dieren een nachtmerrie. Ook konijnen zijn een stuk beter bestand tegen vorst dan tegen hitte. Hoe kun je je konijnen toch door de zomertijd loodst, vertellen we je graag.

Hoewel de meeste mensen genieten van het warme weer in de zomer, is deze periode voor veel dieren een nachtmerrie. Ook konijnen zijn een stuk beter bestand tegen vorst dan tegen hitte. Hoe kun je je konijnen toch door de zomertijd loodst, vertellen we je graag.

Hittetips voor konijnen:

  1. Zorg ervoor dat de dieren altijd in de schaduw kunnen liggen en dat ze een koele plek hebben om de hitte te ontvluchten.
  2. Voor verkoeling kun je zorgen door een bak met zand neer te zetten. Dat blijft lang koel. Ook een steen die je eerst in de vriezer legt, geeft lang kou af. Er zijn koelmatten en zogenaamde ice pods te koop: een soort schijven die je in de vriezer legt en die lekker lang koud blijven. De ice pods zijn verkrijgbaar bij www.bunnybunch.nl.
  3. Zorg voor zo weinig mogelijk stress. Koppelen van konijntjes stel je bijvoorbeeld beter uit. Ook dierenartsbezoeken die kunnen wachten, plan je beter als het extreme weer is afgenomen.
  4. Bij buitenkonijnen helpt het om witte natte doeken over het hok heen te leggen. Let op dat de uitgang vrij blijft, anders neemt de luchtvochtigheid toe en voelt het nog warmer aan. Zorg dat de konijnen zelf nooit nat worden. Daarvan wordt hun vacht broeierig en dat maakt het voor vliegen aantrekkelijk om eitjes te leggen. De madenziekte ligt dan op de loer. Alleen de puntjes van de oren mag je nat maken.
  5. Verdeel het groenvoer over de dag. Dat geldt ook voor droogvoer als het konijn geen groenvoer gewend is. Door de warmte verlaagt het energieniveau en gaan de dieren minder eten en bewegen. Hierdoor kunnen de darmen stil vallen en stoppen de dieren helemaal met eten. Verdeel de groente over de dag en vergeet niet ook vroeg in de ochtend en laat in de avond eten te geven.

Madenziekte

Naast oververhitting is de madenziekte een gevaar dat op de loer ligt bij warm weer. In de periode van mei tot september zoeken groene vliegen graag vieze konijnenkontjes of -wondjes op om daar hun eitjes in te leggen. De maden vinden in korte tijd een weg naar binnen en zullen in het konijn de meest vreselijke verwondingen toebrengen, vaak met de dood tot gevolg. Is een konijn besmet, dan is het van levensbelang snel te handelen: zet het dier meteen in een emmer met lauw water en hou het vast totdat alle maden zijn verdronken en naar buiten komen. Alleen wassen helpt niet omdat de maden te diep zitten.

Een konijn met madenziekte moet na behandeling een tijd binnen verblijven in een ruimte waar geen vliegen kunnen komen. Ga naar de dierenarts voor controle, hou de mogelijke wondjes goed schoon en gebruik eventueel een antibioticakuur. Wie deze pijnlijke aandoening wil voorkomen, controleert zijn konijnen dagelijks op plakpoep en kleine wondjes. Ook kun je de konijnen inspuiten met een anti-madenspray. De vliegen leggen dan nog steeds eitjes, maar deze komen niet meer uit. Herhalen zo vaak als de verpakking aangeeft.

Konijnen lijken gemakkelijk te houden huisdieren. Vaak wordt echter geen rekening gehouden met hun biologische achtergrond, waardoor hun welzijn wordt aangetast. Mensen die hier vragen over hebben, kunnen die stellen aan Veronica Janssen. Zij is de gedragsdeskundige van het KonijnenSpreekuur

Download nu de brochure Zomertips voor huisdieren en help je dieren op warme dagen!

Veronica Janssen

Veronica Janssen

Deskundige KonijnenSpreekuur