Fondsenwerver – online marketeer gezocht
03 september, 2024
Fondsenwerver – online marketeer gezocht
03 september, 2024
Wereld Hondendag: aandacht voor eenzame honden
26 augustus, 2024
Met grote happen pakt de zwarte labrador alle besjes die hij te pakken kan krijgen. Net alsof hij nooit te eten krijgt. De struik beweegt alle kanten op en het verbaast mij dat er nog geen takken zijn afgebroken. “Ja ach, het blijft een labrador”, zegt zijn baasje met een glimlach. “Sinds hij heeft ontdekt dat hij besjes van de bomen kan eten, blijft hij het maar doen. Maar ik vind het niet zo erg, dit zijn maar vlierbessen.” Ik kijk haar een beetje verwonderd aan, want vlierbessen kunnen wel degelijk giftig zijn voor honden (en mensen).
Ik hoor het wel vaker: hondenbaasjes die zeggen dat het nu eenmaal een typisch raskenmerk is dat hun hond alles eet wat hij tegenkomt. Ze kunnen er simpelweg niks aan doen, dus laten ze het maar voor wat het is. Toch zou ik graag hondeneigenaren erop willen attenderen dat het wel degelijk van belang is om serieus naar dit (ongewenste) eetgedrag te kijken. Het is namelijk helemaal niet zo onschuldig als het lijkt! Honden kunnen ernstig ziek worden of zelfs overlijden van het eten van dingen op straat. Hieronder een paar voorbeelden:
Eten is een zelfbelonend systeem. Wanneer honden eenmaal geproefd hebben van al het lekkers op straat zullen ze vaker hun neus achterna gaan. Het gedrag zal op den duur een gewoonte worden, waardoor het nog moeilijker wordt om het te veranderen. Probeer nare situaties te voorkomen door je hond uit te laten in schone uitlaatgebieden, of houd je hond aan een lange lijn. Hierdoor kun je voorkomen dat hij zijn neus achterna gaat, met name bij stukken waar veel poep ligt.
Leer je hond dat hij wat leukers of lekkerders krijgt als hij geen dingen van de straat gaat eten. Neem bijvoorbeeld zijn favoriete snoepjes of balletje mee tijdens het wandelen. Zodra je ziet dat de hond twijfelt om naar wat lekkers toe te lopen, trek je zijn aandacht met je stem. Zodra de hond aandacht voor je heeft, bied je hem dat extra lekkere koekje aan of ga je spelen met zijn favoriete bal. Als je hond al vaker van straat heeft gegeten, is het belangrijk deze stap eerst aan de lange lijn te oefenen. Zo voorkom je dat de hond toch kiest voor het lekkers van de straat.
Hiernaast is het belangrijk om je hond het commando ‘los’ aan te leren, zeker als je hond wel eens voorwerpen van de straat pakt die scherp kunnen zijn. Leer je hond dit commmando thuis al aan, zodat je hond snapt wat jij bedoelt. Ga dus niet tegen je hond roepen “Los! Los! Los!” als hij een blikje in zijn bek heeft. Dit heeft totaal geen zin als het dier het commando niet kent. In dat geval kun je beter proberen het voorwerp te ruilen voor een koekje of een speeltje.
Blijft je hond overmatig van de grond eten? Ga dan bij jezelf na of je hond in zijn dieet bepaalde voedingstoffen tekort komt. Wellicht dat aanpassingen in het dieet de oplossing zijn. Mocht dit niet helpen, dan is het verstandig om door de dierenarts te laten onderzoeken of er een medische oorzaak achter dit gedrag zit. Als je dit ook hebt uitgesloten, dan kun je nog advies vragen bij een gecertificeerde hondengedragsdeskundige. Die kan je helpen met de training en achterhalen of wellicht stress een oorzaak is van dit gedrag.
Als medehondenbaasje heb ik de eigenaar van de zwarte labrador geadviseerd om goed op te letten wat haar hond eet. Voor je het weet zit je bij de dierenarts. En ja: bij het ene ras heb je als eigenaar net wat meer discipline nodig dan bij het andere ras, maar dat maakt hondentraining juist een leuke uitdaging!
Officemanager en projectmedewerker