Flora van Dijk 75 jaar vrijwilliger

De Sophia-Vereeniging vierde op 8 september een bijzonder jubileum: onze hondengedragsdeskundige Flora van Dijk is maar liefst 75 jaar vrijwilliger! In 1948 kreeg zij het lidmaatschap cadeau voor haar achtste verjaardag. Sindsdien is Flora een onvervangbaar onderdeel van onze vereniging en heeft zij talloze dieren een beter leven bezorgd.

Honden, honden, honden

75 jaar dieren beschermen, dat doen maar weinigen haar na. Velen kennen Flora van Dijk van het HondenSpreekuur, waar ze deskundig advies geeft bij gedragsproblemen of de aanschaf van een hond. Ook stond zij aan de basis van het Sophia SnuffelCollege, waarvoor ze de hondengedragstest ontwikkelde, talloze honden testte op geschiktheid en hun baasjes opleidde tot fantastische SnuffelVrijwilligers. Op ons kantoor gaf Floor jarenlang de Puppy Instuif: met een engelengeduld hielp zij hondenbaasjes met een goede start voor hun nieuwe huisgenoot. Ook verschenen er tal van artikelen, boeken en brochures van haar hand en gaf ze lezingen over een goede omgang met honden. Daarmee heeft zij ontzettend veel betekend voor het hondenwelzijn, zowel in Nederland als daarbuiten.

Ik ben wel goed, maar ik ben niet gek

Het waren niet alleen de honden die op haar hulp konden rekenen in de afgelopen 75 jaar. Als DierenEHBO’er was Flora jarenlang dag en nacht oproepbaar om dieren in nood eerste hulp te bieden. Ook verstrekte de Sophia-Vereeniging honden- en kattenpenningen, waar haar telefoonnummer op stond. Zo herenigde zij vele zoekgeraakte viervoeters weer met hun baasje. Maar soms werd het haar te gortig. Floor vertelde me eens een verhaal over een hond die zich regelmatig ophield bij een snackbar. Meermaals werd zij midden in de nacht uit bed gebeld door bezorgde klanten. Al gauw wist Flora dat het gewoon een buurthond was, die ’s nachts op zoek ging naar frikandellen. Na het zoveelste telefoontje was zij het zat en belde ze de eigenaar zelf wakker met de mededeling: “Jij houdt je hond binnen of die penning gaat van zijn halsband af. Ik ben wel goed maar ik ben niet gek!”.

Mijn Sophietje

Vanuit ons kantoor zette Flora zich in voor vogels in de kou, was zij redacteur van ons blad Dierenhulp, deed zij de ledenadministratie en bemande zij de winkel. Ook ging ze mee met onze toenmalige inspecteurs en was ze altijd bereid om voorlichting te geven of geld in te zamelen tijdens evenementen en op dierendag. In de jaren ’50 gebeurde dat door met een busje met megafoon door de stad te rijden en de Amsterdammers op te roepen om geld te geven voor de dieren. Ondertussen zat Flora maar liefst dertig jaar in onze ledenraad. Zij zag erop toe dat ‘haar Sophietje’ met beide benen op de grond bleef en oog hield voor de dierenproblemen van dat moment. Niet door het conflict op te zoeken, maar door in gesprek te gaan en constructief samen te werken met alle betrokken partijen.

Flora van Dijk Zaal

In de afgelopen twintig jaar heb ik Flora leren kennen als inspiratiebron voor velen. Terecht heeft zij al menig onderscheiding ontvangen voor haar geweldige werk als dierenbeschermer. Maar ook als mens is Flora iemand die ik enorm bewonder: recht door zee, eerlijk, loyaal, attent, warm en veel te bescheiden. Nooit zal zij op de voorgrond treden, tenzij daar een dier mee gered kan worden. Ongetwijfeld krijg ik nu op mijn donder omdat ze al die aandacht nergens voor nodig vindt. Maar voor deze ene keer luister ik niet naar haar, want onze dank aan haar en aan haar steun en toeverlaat Cor kan niet genoeg benadrukt worden. Ter ere van haar 75-jarige jubileum hebben we een kamer van ons kantoor tot Flora van Dijk Zaal gedoopt en hebben we samen met haar het glas geheven. Ik zie uit naar nog vele jaren samen voor de dieren!

Namens alle Sophietjes en vele, vele dieren: dankjewel dat je er bent Floor!

Steffie van Horck

Steffie van Horck

Directeur