konijn
8 februari 2022
> Blog

Wat te doen bij vermoedelijke dierenmishandeling

Denk je dat iemand zijn huisdier verwaarloost of mishandelt? Dan is het altijd belangrijk om in te grijpen. Maar hoe herken je verwaarlozing of mishandeling? Hoe start je een gesprek met de huisdiereigenaar? En hoe maak je melding van dierenleed? Om het beste voor het dier te doen hebben wij een aantal tips en stappen op een rij gezet.

Verwaarlozing herkennen

Allereerst is het van belang om te weten hoe je verwaarlozing of mishandeling kunt herkennen. Dierenleed kun je op vier verschillende manieren zien:

  • De lichamelijke conditie van het dier. Hier kan je denken aan verwondingen, mager, onverzorgde vacht en lange nagels.
  • Het gedrag van het dier. Hierbij kan je kijken naar signalen van angst, agressie of de dat de hond heel timide is.
  • Het gedrag van de eigenaar. Hier gaat het om bijvoorbeeld het schreeuwen naar het huisdier en/of het te weinig uitlaten van de hond.
  • De laatste manier is om goed te kijken naar de omgeving van het dier. Kenmerken hiervan kan een klein hok zijn, er zijn geen eet- of waterbakken, het dier is de hele dag buiten zonder goede schuilplekken en/of er ligt veel poep en plas.

Het eerste wat je zou kunnen doen om het dierenleed te laten stoppen, is een gesprek met de eigenaar van het huisdier voeren. De laagste drempel is om de eigenaar op straat aan te spreken. Zorg ervoor dat je het gesprek heel open houdt. Zorg dat jullie allebei vrijuit kunnen spreken. Daarnaast is het van belang dat je alleen naar dingen vraagt die je zelf hebt gezien. Het beginnen van het gesprek zal het moeilijkste zijn, maar je kan natuurlijk altijd beginnen met een ‘goede dag’ of een ‘goeiemorgen’.

Als het gesprek eenmaal loopt, zou je kunnen vragen hoe het met het huisdier gaat. Het beste is om daarna direct te zijn en op een open manier de vraag te stellen waar jij je zorgen om maakt. Zo kun je vragen: ‘’Ik zie dat je hond een flinke wond heeft, hoe is dat gekomen?’’. Of: ‘’Hij ziet er wat mager uit, gaat alles goed met hem?’’ Op deze manier geef je de eigenaar de kans om het uit te leggen zonder dat je hem/haar aanvalt. Een reden om een huisdier te verwaarlozen kan zijn dat het niet goed gaat met de eigenaar van het huisdier. Hier kun je dan ook naar vragen. Zo kun je vragen hoe het bijvoorbeeld gaat op het werk of hoe het gaat met de familie.

Als je meerdere vragen hebt gesteld maar in de antwoorden kun je geen teken vinden van verwaarlozing of mishandeling, dan kun je het beste de situatie wat langer observeren. Mocht het zo zijn dat je geen verandering ziet, dan kun je verschillende dingen doen. Het gesprek nogmaals aangaan en aangeven dat jij je zorgen maakt om het huisdier. Het beste is om hier dan ook open over te zijn en om de eigenaar nogmaals een kans te geven om antwoord daarop te geven. Mocht het zijn dat je een tweede gesprek niet ziet zitten, dan kun je altijd nog andere instanties inlichten van jouw vermoedens. Zo zou je de wijkagent kunnen contacteren of zou je 144 kunnen bellen. De politie of LID zal de eigenaar bezoeken om zelf naar de situatie te kijken. Ook geeft de politie de mogelijkheid om online melding te maken van dierenleed. Hier vind je de link.

Mandy Plak

Mandy Plak

Projectmedewerker