Fondsenwerver – online marketeer gezocht
03 september, 2024
Fondsenwerver – online marketeer gezocht
03 september, 2024
Wereld Hondendag: aandacht voor eenzame honden
26 augustus, 2024
‘Het is aan de sector om daar een oplossing voor te vinden.’ Het is een veelgehoord standpunt in politiek Nederland. Vooral als het gaat om dierenwelzijnsonderwerpen komt deze zin regelmatig voorbij. ‘Stalbranden verminderen?’ Het is aan de boeren om daar iets aan te doen. ‘Een verplichte cursus voor hondeneigenaren?’ Welnee, het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om ervoor te zorgen dat een hond opgroeit tot een fijn dier.
Ja minister, in een ideale wereld neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid. Alle hondeneigenaren zorgen met liefde voor hun dier en alle boeren hebben de wil en de middelen om de meest geavanceerde technologie in te zetten om hun stallen zo veilig mogelijk te maken. Helaas is keer op keer gebleken dat dit een utopie is. Duizenden dieren verliezen ieder jaar het leven als gevolg van brand, maandelijks verschijnen er nieuwsberichten over incidenten met agressieve honden. Wanneer is het genoeg?
Een ander schrijnend voorbeeld is de rashondenproblematiek in Nederland. Veel dieren worden gefokt op specifieke uiterlijke kenmerken, waardoor ze ernstig in hun welzijn geschaad worden. Denk aan de welbekende Engelse buldog met zijn platgedrukte neus waardoor ademen niet lukt of de shar-pei die door zijn rimpels te kampen heeft met serieuze huidproblemen. Al jaren roept de overheid dat de sector dit probleem aan moet pakken. In 2014 ontstond zo het Plan Fairfok van de Raad van Beheer, een project dat ervoor moet zorgen dat rashonden gezonder worden. Een mooi en ambitieus plan, maar in mijn optiek slechts een druppel op een gloeiende plaat. De doelstellingen worden niet snel genoeg gehaald en de regels gelden maar voor een klein deel van de fokkers in Nederland. Is het niet de verantwoordelijkheid van de overheid om ervoor te zorgen dat álle honden bescherming krijgen?
Wanneer is het punt bereikt dat u als minister uw verantwoordelijkheid neemt en opkomt voor diegenen die dat zelf niet kunnen? Hoeveel onschuldige dieren moeten er nog lijden voordat u actie onderneemt? U blijft het keer op keer zeggen: het is aan de sector. Maar soms, minister, heel soms, is het ook eens aan u.
Communicatiemedewerker