Elf doodgevroren cavia’s gevonden in Oudewater

OUDEWATER – Medewerkers van de dierenambulance in Oudewater deden vorige week een gruwelijke vondst. Zij troffen twaalf gedumpte cavia’s aan op een parkeerplaats. Elf daarvan hadden de vorst niet overleefd.

Doodvonnis

Het dumpen van huisdieren komt regelmatig voor. Voor veel diersoorten is dit een doodvonnis, zeker in de winter. Cavia’s bijvoorbeeld komen van oorsprong uit een warm klimaat. Een beetje nachtvorst kan daarom al fataal zijn. Ook bij konijnen en kleine knaagdieren leidt het achterlaten praktisch altijd tot de dood.

Meldpunt

De Sophia-Vereeniging heeft een meldpunt geopend waar melding gedaan kan worden van het doden van huisdieren. Want hoewel het sinds 2014 verboden is om als particulier een hond of kat te doden, zijn konijnen, knaagdieren, vogels en vissen nog altijd vogelvrij in Nederland. Dit moet veranderen! Alle meldingen die we verzamelen worden daarom opgenomen in een zwartboek dat zal worden aangeboden aan minister Schouten van LNV.

Help mee!

Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons! Je kunt hierbij denken aan meldingen over het doden van dieren in huiselijke sfeer (door zinloos geweld), door fokkers, door mensen die geen behoefte hadden aan een nestje jongen of dieren die zomaar werden gedumpt.