Meldpunt helpt mee aan een verbod op het doden van alle huisdieren

AMSTERDAM – Hoewel het dankzij de Sophia-Vereeniging sinds 2014 verboden is om als leek een hond of kat te doden, zijn konijnen, knaagdieren, vogels en vissen nog altijd vogelvrij in Nederland. Zolang het dier geen aantoonbare pijn is aangedaan mag iedereen deze dieren doden. Een ernstige zaak. Wanneer er gruwelijke vondsten worden gedaan van dode dieren, is er nauwelijks iets tegen te beginnen, zelfs als bekend is van wie de dieren komen. De Sophia-Vereeniging heeft een meldpunt geopend waar melding gedaan kan worden van het doden van huisdieren. Alle meldingen tezamen worden opgenomen in een zwartboek dat zal worden aangeboden aan minister Schouten van LNV.

Maas in de wet

Dankzij de maas in de wet mogen fokkers op dit moment zonder inmenging van een dierenarts gezonde dieren afmaken. Dat gebeurt uit commercieel oogpunt met dieren die minder goed verkopen. Hoe onbenullig ook, een minder populaire vachtkleur of formaat kunnen al een reden zijn. Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden, katten en ganzen zelf te doden. Bij invoering van deze wet heeft politiek Den Haag aangegeven te willen bekijken hoe het verbod op het doden van katten, honden en ganzen gaat lopen. Aan de hand van de evaluatie die in 2019 plaats zal vinden, zal er worden besloten of het verbod zal worden uitgebreid. Om politici te wijzen op de ernst van het probleem, maakt de Sophia-Vereeniging een zwartboek. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken!

Dood konijntje in de sloot gevonden

Deze week nog werd Nederland opgeschrikt door het trieste verhaal van een konijntje dat in het Noord-Brabantse Nieuwendijk dood in een sloot werd gevonden. Naast het konijn stond op de wallenkant een konijnenhok, zonder dak. Vermoed wordt dat de dakplaten gebruikt zijn om het konijn te doden. Wanneer de politie in een dergelijk geval niet kan aantonen dat het diertje geleden heeft (een dier leed aandoen is verboden volgens de Wet Dieren) kan de dader niet berecht worden. Dat moet veranderen!

Help mee!

Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!

Je kunt hierbij denken aan meldingen over het doden van dieren in huiselijke sfeer (door zinloos geweld), door fokkers, door mensen die geen behoefte hadden aan een nestje jongen. Ook nieuwsberichten mogen gemeld worden. Iedere ervaring is voor ons van grote waarde!

Namens alle dieren van Nederland alvast heel hartelijk bedankt!