Hamster

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren, waaronder de hamster, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van de hamster

Er zijn 5 soorten huisdierhamsters. Iedere soort heeft in de natuur een andere levenswijze en een ander leefgebied. Hierdoor verschilt niet alleen het uiterlijk, maar ook het gedrag van de hamsters. De Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, is het grootst. Verder zijn er 4 soorten dwerghamsters: de Russische of Siberische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster of woestijndwerghamster en de Chinese dwerghamster.

Het gedrag van de hamster is overdag meestal niet spannend te noemen. Veel hamsters zijn nachtdieren en brengen de dag slapend door. Andere soorten (de Russische, de Campbelli en de Roborovski dwerghamsters) hebben een afwijkend ritme van een paar uur. Ze slapen een poosje, dan worden ze actief om te eten en drinken, om daarna weer te gaan slapen. Wanneer hamsters slapen, mogen ze niet gestoord worden omdat dit hun gezondheid ernstig schaadt. Dat maakt deze dieren niet zo geschikt als huisdier.

Het begrip ‘hamsteren’ heeft te maken met hun gewoonte eten te bewaren. In de natuur is voor hamsters maar een korte periode voedsel te vinden. Daarom slaan hamsters het voer op. Dit natuurlijke gedrag zullen hamsters in gevangenschap ook vertonen, het kan leiden tot grote voorraden opgeborgen voedsel in de kooi. Voor zijn welzijn is het belangrijk dat de hamster altijd kan hamsteren. Zorg na het verschonen van de kooi voor een extra hoeveelheid voer zodat de hamster zijn verloren voorraad snel weer kan aanvullen.

De meeste hamstersoorten zijn solitaire dieren die het best alleen gehouden kunnen worden. Twee solitaire hamsters samen, zullen vechten tot een van beiden overlijdt. Soms verdragen Campbelli dwerghamsters gezelschap van broertjes en zusjes uit hetzelfde nest, maar soms ook niet. Verschillende soorten hamsters kunnen onderling niet samenleven.

Niet alle hamstersoorten zijn gemakkelijk tam te maken. Bij Syrische hamsters en Russische dwerghamsters is het meestal geen probleem, bij Roborovski dwerghamsters wel. Het proces van tam maken vereist veel geduld. Benader hamsters nooit van bovenaf: dit wordt door deze prooidieren als zeer bedreigend ervaren. Laat de hamster langzaam wennen aan je hand en aai het dier voorzichtig over zijn lijf. Met iets lekkers kun je hem lokken. Wees voorzichtig: een hamster is kwetsbaar en een kleine val kan fataal zijn.

De verzorging van de hamster

Bij een goede verzorging van de hamster kan het diertje wel 3 jaar oud worden. Daarbij is het van groot belang dat hij niet gestoord wordt en rustig kan slapen. ’s Avonds vinden de meeste hamsters het prettig om los rond te lopen. Hou er rekening mee dat hamsters geen diepte kunnen zien en gemakkelijk ontsnappen.
Hamsters eten veel zaden. Omdat ze omnivoor zijn, moet ook op het eiwitgehalte in het voedsel gelet worden, dat rond de 20% moet zijn. De hamster houdt van komkommer, appel, meloen en gekookte aardappel. Geef uw hamster ook regelmatig een hondenbrok of gekookt eiwit. Witte knaagstenen zijn zeer ongezond voor hamsters. Deze bevatten te veel zout en kalk en het gruis is schadelijk voor de blaas en de nieren. Bied liever een verse tak van een onbespoten fruitboom aan. De dieren moeten continu voedsel tot hun beschikking hebben om te kunnen hamsteren.
De verzorging van een hamster is niet moeilijk: een gezonde hamster zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Alleen langharige hamsters moeten soms gekamd en bijgeknipt worden. Het schoonhouden van de hamsterkooi en het aanbieden van het juiste voedsel is het belangrijkste.

Hamster aanschaffen

Veel kinderen willen een hamster aanschaffen. Dat is begrijpelijk, want de diertjes zien er schattig uit en zijn meestal gemakkelijk tam te maken. Voor hamsters zijn kinderen echter geen ideale baasjes. De diertjes zijn zeer kwetsbaar en lopen vaak verwondingen en kneuzingen op doordat er met ze gespeeld wordt. Bovendien zijn hamsters nachtdieren die niet uit hun slaap gehaald mogen worden. Ook is het enthousiasme van een kind vaak maar van korte duur: talloze hamsters in Nederland worden daardoor verwaarloosd.

Wie toch een hamster wil aanschaffen en bereid is om zo’n 3 jaar verantwoordelijkheid te dragen voor het dier, kan terecht bij fokkers of opvangcentra voor knaagdieren. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de verschillende hamstersoorten, voordat je een keuze maakt. Een babyhamster moet 4 weken oud zijn voordat hij bij de moeder weg mag. Ook bij een opvangcentrum kun je een jonge hamster aanschaffen; regelmatig worden zwangere vrouwtjes naar een opvang gebracht. Wie een hamster wil aanschaffen, moet rekening houden met een bedrag van € 5,- tot € 10,-, afhankelijk van het ras. Een goede kooi kost ongeveer € 100,-, voedsel € 15,- per maand. Daarnaast zijn er de mogelijke dierenartskosten, die flink kunnen oplopen als het dier iets mankeert. Wie deze kosten niet kan of wil dragen, kan beter geen hamster aanschaffen.

De hamsterkooi

De minimumafmetingen van een hamsterkooi zijn 80 bij 60 centimeter. Let wel: dit is een minimummaat. Groter is altijd beter! Hou de afstand tussen de spijlen goed in de gaten. Hamsters kunnen zich erg smal maken en zich door de kleinste kiertjes wurmen. In elke hamsterkooi dient een huisje, knaag- en klimmateriaal en een looprad aanwezig te zijn. Lang niet ieder looprad is echter geschikt voor een hamster. Zorg dat de hamster niet klem kan komen te zitten en dat het rad niet gemaakt is van giftig of scherp materiaal. Om frustratie en verveling te voorkomen, is het aan te raden de inrichting van de kooi af en toe te veranderen en dingen toe te voegen of weg te halen.
Hamsterwatten, hamsterbedjes of katoenwatten zijn ongeschikt; de dieren kunnen erin verstrikt raken en een pootje verliezen of stikken. Een omgekeerde bloempot met een gat erin of een toiletrolletje is beter. De hamsterkooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon, want hamsters kunnen niet tegen hitte. De ideale temperatuur voor hamsters ligt tussen de 18 en 23 graden. Wordt het kouder dan 15 graden in de hamsterkooi, dan kunnen Syrische hamsters in een winterslaap raken. Omdat ze zich daar fysiek niet op hebben voorbereid, kan dit levensbedreigend zijn.

Het fokken van hamsters

Wij raden het af om zelf te fokken met hamsters. Door een gebrek aan kennis ontstaan vaak grote problemen met de moederdieren en de jongen. Bovendien zijn er in Nederland al veel meer hamsters dan dat er mensen zijn die voor ze willen zorgen. Deze dieren hebben nog minder kans op een goed leven als er telkens maar nieuwe nestjes geboren worden. Maar ook bij ‘officiële’ fokkers gaat het vaak mis. Er wordt dan gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden. Zo hebben sommige hamsters een zeer lange of krullende vacht die snel vervilt. Dat maakt de dieren extra gevoelig voor ziektes. Andere hamsters worden kaal gefokt, waardoor ze niet meer beschermd zijn tegen kou.

Gezondheid moet centraal staan
In 2009 startte de Sophia-Vereeniging een lobbytraject en publiekscampagnes om de problemen bij het fokken van huisdieren aan de kaak te stellen. Want het moet niet om het uiterlijk gaan in de fokkerij, maar om het welzijn van de dieren. Van fokkers valt niet te verwachten dat zij maatregelen nemen; zij verdienen immers hun geld met het fokken op uiterlijke kenmerken. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor duidelijke overheidsregels die de gezondheid van de dieren centraal stellen en die streng worden gecontroleerd. Voor sommige rassen zal dat een fokverbod betekenen.

Zelf doden van dieren
Een ander groot probleem bij het fokken van knaagdieren is het zogenaamde ‘culling‘. Dat houdt in dat fokkers dieren doden die ongewenst zijn. Deze dieren zijn kerngezond, maar hebben niet exact het uiterlijk dat veel geld opbrengt. Omdat hun hokruimte en voeding liever besteedt wordt aan dieren die in de verkoop meer opleveren, worden ze door fokkers gedood. In Nederland is deze praktijk niet strafbaar. De Sophia-Vereeniging streeft ernaar dat hier op korte termijn verandering in komt. Na een intensief lobbytraject lukte ons in 2012 om staatssecretaris Bleker ervan te overtuigen om het zelf doden van honden en katten strafbaar te stellen. Per 1 juli 2014 is dit officieel onderdeel van de Wet Dieren. Wij dringen er nu op aan dat in de Wet Dieren dezelfde regels voor alle huisdieren worden opgenomen.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • Niets missen?


  Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief.
  Door je aan te melden maak je nu ook kans op een gratis artikel naar keuze uit onze webwinkel! *Wij verloten iedere maand 1 artikel.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!