Rattenkooi

Ratten hebben veel ruimte nodig. De rattenkooi moet zo groot zijn dat de dieren op hun achterpoten kunnen staan, dat ze kunnen klimmen en dat er ruimte is voor speelgoed. De minimale afmetingen van een rattenkooi voor twee dieren zijn bijvoorbeeld 70 centimeter hoog, breed en lang. Let wel, dit zijn minimale afmetingen: groter is altijd beter. 

Zorg dat er geen openingen in de kooi zitten die ruim genoeg zijn om de ratten te laten ontsnappen (maximaal 1 cm). Daarnaast moet de kooi goed schoon te maken zijn. Houd daar bij de aanschaf al rekening mee.

rattenkooi

Buiten de rattenkooi

Voor het welzijn van de dieren is ’t het beste om hen dagelijks een tijdje los te laten in huis. Let wel op dat je huis daar op ingericht is zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Ratten houden van knagen dus houd loslopende ratten goed in de gaten.

Inrichten rattenkooi

In elke rattenkooi dient een huisje en wat knaag- en klimmateriaal aanwezig te zijn. Speelgoed is belangrijk voor het welzijn van het diertje. Hierdoor wordt hij uitgedaagd op de momenten dat hij niet uit de kooi kan. Om frustratie en verveling te voorkomen, raden we aan de inrichting van de kooi af en toe te veranderen en dingen toe te voegen of weg te halen. Het aanbieden van uitdagend speelgoed hoeft niet lastig te zijn, denk bijvoorbeeld aan wc-rolletjes, dik touw en verse takken van onbespoten fruitbomen.

Zindelijkheid en urinesporen

Wist je dat je je rat kunt leren zijn behoefte te doen in een kunststof bakje met kattenbakvulling? Het lukt niet altijd maar als het wel lukt, scheelt het natuurlijk in het schoon houden van de kooi en daarbuiten. Met urinesporen zullen ratten hun eigen geurtje willen geven aan de rattenkooi. Leg daarom een deel van het oude nestmateriaal na het schoonmaken van de kooi weer terug. Zo herkennen ze hun eigen geur in de kooi en zullen ze minder urine verspreiden.

Bodembedekking

Gebruik nooit zaagsel als bodembedekking. Zaagsel bevat veel stof, dat tot luchtwegproblemen leidt. Beter is het om krantenpapier op de bodem te leggen, waarop je beukensnippers, hemparade of corbo strooit. Stro in het huisje als nestmateriaal is niet nodig. Ratjes slapen graag tussen een klein dekentje of in een hangmatje, lekker zacht dus!

De kooi verschonen

Maak de kooi minimaal twee keer per week schoon en schep de keutels en etensresten er elke dag uit. Nog belangrijker is het om regelmatig de urineplaatsen schoon te maken. De ammoniak die in urine zit, is slecht voor de luchtwegen van mens en dier. 

De beste plek voor de rattenkooi

De rattenkooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon of naast de kachel of centrale verwarming, want ratten kunnen niet tegen zoveel hitte. In de natuur klimmen ratten voor de veiligheid naar hoge plekjes waar ze hun omgeving goed kunnen observeren. Een hogere plek voor de rattenkooi is daarom ideaal. Ook de ruimte waar je de kooi plaatst is iets om rekening mee te houden. In een slaapkamer wordt het in de winter bijvoorbeeld vaak fris.

rat

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze rattendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons RattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?