Tweede kans katten

Helaas blijven katten lang niet altijd tot hun dood bij de eerste eigenaar. Vaak worden veranderde omstandigheden van de eigenaar als reden aangedragen om het dier af te staan, zoals ziekte, echtscheiding, de komst van een kind of allergieën. In de meeste gevallen is de echte reden dat het hebben van een kat tegenvalt: het dier kost te veel tijd, geld en energie, het huis zit onder de haren en tijdens vakanties moet er altijd een oppas geregeld worden.

Tienduizenden katten

Veel van deze katten komen in een opvang terecht, waar jaarlijks tienduizenden soortgenoten wachten op een nieuw thuis. Wie overweegt om een kat te nemen, doet er goed aan om zo’n ‘afdankertje’ een tweede kans te bieden. Sterker nog: een (volwassen) kat uit het asiel heeft veel voordelen ten opzichte van een kitten. Vaak weet een asiel, van de vorige eigenaar of uit eigen ervaring, wat het karakter van de kat is. Bijvoorbeeld of hij met andere huisdieren samen kan, of hij goed alleen kan zijn en of hij wel of niet met kleine kinderen kan omgaan. Op basis hiervan kan gekeken worden of de kat en zijn potentiële nieuwe eigenaar een goede match zijn. Bovendien is een kat uit het asiel al gechipt, ingeënt en gecastreerd en is er gekeken naar de gezondheid.

Laat je informeren

Het is een dankbare taak om een kat uit een asiel een fijn nieuw thuis te geven. Hou er wel rekening mee dat het steeds opnieuw veranderen van omgeving voor een kat niet plezierig is. Wie aan katten wil beginnen, moet zich van tevoren dus goed laten informeren. Ook over de kosten, want een gezonde kat kost gemiddeld zo’n Є 500,- per jaar. Wordt het dier ziek, bijvoorbeeld door aangeboren afwijkingen, dan kan dit bedrag vele malen hoger worden. Wie twijfels heeft: begin er niet aan!

Marcellina Stolting

Marcellina Stolting

Deskundige KattenSpreekuur