Negen honden in een rijtjeshuis

Er waren eens negen grote honden in een rijtjeshuis in Tilburg. De honden kregen mot. De bazin kwam ertussen en werd gebeten. De buren schoten vervolgens te hulp en kwamen er ook niet zonder kleerscheuren vanaf. Een opmerkelijk nieuwsbericht van afgelopen dinsdag.

Voor ik van wal steek, twee dingen vooropgesteld: geen twijfel aan de best mogelijke zorgen van de bazin voor de honden. En heel blij te lezen dat de mensen er met ‘oppervlakkige’ bijtwonden vanaf kwamen. Zo’n heftige ervaring wens je geen mens of dier toe.

Maar hoe kwamen er negen grote honden in een rijtjeshuis terecht? Een nestje puppies was de oorzaak. De pupjes werden op Marktplaats gezet maar ze verkochten niet. De buren gingen zich ermee bemoeien. Want negen buurhonden hebben, is geen kattenpis. Ze probeerden het via Facebook en belden opvangcentra. Maar niemand wilde de dieren hebben. De baas raakte aan haar honden gehecht en wilde geen afstand meer doen.

Zo woonden er negen honden in een rijtjeshuis tot het afgelopen week misging. De honden werden in beslag genomen. En we hopen allemaal dat ze ‘goedgekeurd’ worden, herplaatst kunnen worden en een gouden mandje vinden.

Wat als iedereen nu eens zijn huisdier liet castreren? Want waarom zou je een nestje willen? Voor de dieren zelf hoeft dat echt niet. Voor je eigen plezier? Om er geld aan te verdienen? Dat gaat in veel gevallen ten koste van het dier. Er zijn al zoveel meer huisdieren dan mensen die ervoor willen zorgen: de asielen zitten vol. Allemaal dieren die een kans verdienen.

Wat als het verkopen van dieren via internet (en winkels) eens verboden zou worden? Zouden mensen dan meer moeite doen om een nestje te voorkomen? En zouden mensen dan minder snel onbezonnen een hond nemen? Dan kun je naar een opvangcentrum om een huisdier te zoeken, daar waar ze je niet zomaar iedere hond laten meenemen. Hetzelfde geldt voor goede fokkers, die laten jou niet met een Duitse Dog naar huis gaan als je op een kamertje drie hoog achter midden in Amsterdam woont.

Als dat eens allemaal geregeld zou zijn, dan zou er in ieder geval een hoop huisdierenleed voorkomen worden.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager