Stop de huisdierenhandel
1 oktober 2018
> SophiaNieuws

Mijlpaal: 152 dierenwinkels stoppen verkoop dieren

In het Jeugdjournaal van 29 september maakte dierenwinkelketen Welkoop bekend dat alle 152 vestigingen zullen stoppen met de verkoop van dieren. Een enorme opsteker voor de Sophia-Vereeniging, die zich inzet voor een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en op advertentiewebsites. Via onze website stuurden velen van jullie het verzoek naar dierenwinkels om geen levende dieren meer aan te bieden, zodat impulsaankopen worden voorkomen en de malafide dierenhandel een halt wordt toegeroepen.

Impulsaankopen

“Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra”, vertelt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. “Bij de aanblik van een aandoenlijk dierensnuitje worden mensen gemakkelijk verleid om een dier te kopen zonder te beseffen hoeveel tijd, ruimte, geld en energie een huisdier kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op websites als Marktplaats.nl”.

Malafide fokkerij

Ondertussen worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald en zijn soms zo ziek dat ze overlijden. Van Horck: “De diertjes geen perfect uiterlijk hebben, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren. Dieren in winkels die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te gaan, belanden in de dierentuin als roofdierenvoer”.

Dankbaar

Om een einde te maken aan dit dierenleed, startte de Sophia-Vereeniging in 2016 de campagne ‘Stop de huisdierenhandel’, waarmee het maatschappelijk debat werd aangezwengeld. Een petitie met maar liefst 12.798 handtekeningen werd op 3 oktober 2017 aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Bovendien stuurde de achterban van de vereniging massaal e-mails aan dierenwinkels en aan Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren. “We zijn iedereen die heeft meegeholpen ontzettend dankbaar”, zegt Van Horck. “Dat Welkoop heeft besloten het dierenwelzijn prioriteit te geven, stimuleert enorm om door te gaan!”

Help mee!

Wil je helpen om ook andere dierenwinkels, tuincentra en Marktplaats.nl te overtuigen? Dat kan heel gemakkelijk via deze link. Ondertussen blijven wij potentiële eigenaren voorlichten over een verantwoorde aanschaf en ons op politieke niveau inzetten voor een verbod op de verkoop van dieren in winkels en via het internet. Wie een dier wil aanschaffen, kan terecht bij een opvang waar de medewerkers erop toezien dat een dier goed terecht komt. Zo krijgen asieldieren eindelijk een kans op een goed leven en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.