Cavia

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren, waaronder de cavia, zijn eenzaam, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van de cavia

Het gedrag van de cavia is zachtaardig, maar de dieren kunnen ook zeer fel uit de hoek komen. Oorspronkelijk komen cavia’s uit de Andes, waar ze in groepen leven. Huiscavia’s moeten dan ook altijd in paartjes of met meerdere tegelijk gehouden worden. Een groep kan bestaan uit meerdere vrouwtjes (zeugjes) met eventueel een (niet meerdere!) gecastreerd mannetje (beertje) erbij. Soms kunnen gecastreerde mannetjes ook bij elkaar leven. Het gedrag van de cavia is van nature vooral zichtbaar in de ochtend- en avondschemering, als de dieren met elkaar communiceren. Als huisdier zijn ze echter ook overdag actief. De geluiden die cavia’s maken, spelen een belangrijke rol in het sociale gedrag. Fluiten om aandacht te trekken, zachte piepen om te babbelen en het ‘brrr’-geluid is te horen bij cavia’s die elkaar proberen te versieren of intimideren. Cavia’s kunnen schrikachtig zijn en wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia’s hechten zich aan hun baasje. Cavia’s zijn geen knuffeldieren, het liefst blijven zij met alle 4 de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn zij dus minder geschikt.

De caviakooi

Een caviakooi moet groot zijn, minimaal 1 vierkante meter per 2 cavia’s, en op een tochtvrije en rustige plaats staan. De caviakooi moet vaak open, zodat de dieren voldoende lichaamsbeweging krijgen. Ook dient er een schuilhokje aanwezig te zijn waarin ze kunnen wegkruipen. Houtsnippers, hempvezel of aubiose voldoen prima als bodembedekking. Zaagsel is te stoffig voor de longen van de cavia. Er moet altijd voldoende vers hooi aanwezig zijn. Maak de caviakooi minstens een keer per week schoon, als het warm is vaker. Zorg voor voldoende afleiding in de kooi. Denk hierbij aan wc-rolletjes, verse takken van onbespoten fruitbomen en een hangmatje. In de zomer kunnen cavia’s naar buiten, als ze daar veilig zijn voor katten of andere roofdieren en mits de temperatuur ’s nachts niet te laag wordt. Het verblijf moet uit de wind en regen staan. Bovendien moet er schaduw zijn, want van felle zon houden cavia’s niet.

Een cavia aanschaffen

Als je een cavia wilt aanschaffen, kun je terecht bij fokkers of opvangcentra voor knaagdieren. Een babycavia moet 4 weken oud zijn en minstens 300 gram wegen voor hij bij de moeder weg mag. Ook bij een opvangcentrum kun je een jonge cavia kopen; regelmatig worden zwangere vrouwtjes naar een opvang gebracht. Een voordeel van een cavia halen bij een opvangcentrum is dat de dieren daar onder begeleiding gekoppeld worden, dit scheelt veel problemen bij je thuis. Want zeker niet alle cavia’s kunnen goed met elkaar overweg. Wie een cavia wil aanschaffen, moet rekening houden met een bedrag van € 25,-. Een kooi met attributen kost rond de € 100,-, voeding, hooi en bodemmateriaal voor 2 cavia’s € 25,- per maand. Hou verder rekening met de overige dierenartskosten: een castratie kost ongeveer € 75,-, een operatie € 150,- en een onderzoek kan wel € 200,- kosten. Zeer veer voorkomend bij cavia’s zijn problemen met parasieten als schurft en mijt (behandeling circa € 50,-) en spijsverteringsproblemen (behandeling vanaf € 80,-). Als verzorger bent je verantwoordelijk voor een goede medische verzorging van je cavia. Besef je bij aanschaf goed dat een cavia wel 8 jaar kan worden en dat je al die tijd voor het dier zal moeten zorgen.

De verzorging van de cavia

Bij een goede verzorging wordt het diertje zo’n 7 tot 8 jaar oud. Een cavia heeft veel aandacht nodig, met name van soortgenoten. Het zijn sociale dieren die altijd minstens met z’n tweeën gehouden moeten worden. Sommige cavia’s genieten daarnaast van menselijke aandacht in de vorm van aaien, maar dat geldt lang niet voor alle cavia’s. Het haar van langharige cavia’s moet regelmatig geborsteld of bijgeknipt worden om te voorkomen dat het gaat klitten en er vuil in blijft hangen. Cavia’s met krullerige vacht mogen juist niet gekamd worden, dit doet te veel pijn, hun vacht moet regelmatig kortgeknipt worden. Bij alle cavia’s moet de vacht worden gecontroleerd op huidwondjes, viezigheid en klitten. Let er goed op of de nagels niet te lang zijn en of het gebit in orde is. Soms hebben cavia’s te lange, te korte of scheve tanden, of hebben ze last van ontstekingen. Hiermee moet je met spoed naar de dierenarts, want als een cavia tijdelijk slecht eet kunnen de darmen al stil komen te liggen. Dit is levensgevaarlijk. Opvallend is dat cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Zonder deze vitamine worden de dieren erg ziek en zullen uiteindelijk sterven. Daarom is het belangrijk om cavia’s speciaal caviavoer met toegevoegde vitamine c te geven. Let echter op de uiterste houdbaarheidsdatum, want vitamine C vervliegt vrij snel. Ook is het slim om groenvoer met een hoog gehalte aan vitamine C aan te bieden. Wil je zeker weten dat elke cavia voldoende vitamine C binnen krijgt dan kun je het de cavia dagelijks aanbieden in de vorm van een tabletje (50 mg voor kinderen, verkrijgbaar bij de drogist). Cavia’s moeten te allen tijde beschikking hebben over voldoende vers hooi.

Het fokken van cavia’s

Wij raden het af om zelf te fokken met cavia’s. Door een gebrek aan kennis ontstaan vaak grote problemen met de moederdieren en de jongen. Bovendien zijn er in Nederland al veel meer cavia’s dan dat er mensen zijn die voor ze willen zorgen. Deze dieren hebben nog minder kans op een goed leven als er telkens maar nieuwe nestjes geboren worden. Maar ook bij ‘officiële’ fokkers gaat het vaak mis. Er wordt dan gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden. De vacht is dan dermate lang of krullend dat hij bij een slechte verzorging vervilt waardoor de dieren extra gevoelig voor ziektes zijn. Een bijzonder ras is de satijncavia die zeer vaak last heeft van broze botten (satijnziekte). Andere cavia’s worden zo gefokt dat zij helemaal geen haar hebben. Deze zogenaamde skinny of baldwin cavia’s ondervinden veel problemen. Naast de koude waar ze extra voor beschermd moeten worden zijn ze ook gevoeliger voor schimmelinfecties en groeien ze minder goed.

Gezondheid moet centraal staan
In 2009 startte de Sophia-Vereeniging een lobbytraject en publiekscampagnes om de problemen bij het fokken van ratten en andere dieren aan de kaak te stellen. Want het moet niet om het uiterlijk gaan in de fokkerij, maar om het welzijn van de dieren. Van fokkers valt niet te verwachten dat zij maatregelen nemen; zij verdienen immers hun geld met het fokken op uiterlijke kenmerken. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor duidelijke overheidsregels die de gezondheid van de dieren centraal stellen en die streng worden gecontroleerd. Voor sommige rassen zal dat een fokverbod betekenen.

Zelf doden van dieren
Een ander groot probleem bij het fokken van ratten is het zogenaamde ‘culling‘. Dat houdt in dat fokkers dieren doden die ongewenst zijn. Deze dieren zijn kerngezond, maar hebben niet exact het uiterlijk dat veel geld opbrengt. Omdat hun hokruimte en voeding liever besteedt wordt aan dieren die in de verkoop meer opleveren, worden ze door fokkers gedood. In Nederland is deze praktijk niet strafbaar. De Sophia-Vereeniging streeft ernaar dat hier op korte termijn verandering in komt. Na een intensief lobbytraject lukte ons in 2012 om staatssecretaris Bleker ervan te overtuigen om het zelf doden van honden en katten strafbaar te stellen. Per 1 juli 2014 is dit officieel onderdeel van de Wet Dieren. Wij dringen er nu op aan dat in de Wet Dieren dezelfde regels voor alle huisdieren worden opgenomen.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Kerstkaarten


    Wens je vrienden en familie fijne feestdagen met onze huisdierenkaartjes. De opbrengst komt helemaal ten goede aan het bestrijden van huisdierenleed.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!