Knaagdieren

Knaagdieren

Meer dan 860.000 cavia’s, hamsters en andere knaagdieren worden in Nederland als huisdier gehouden. Helaas gaat dat niet altijd even goed. De knaagdieren worden ziek, vertonen afwijkend gedrag, vervelen zich suf of krijgen nauwelijks lichaamsbeweging. Een zeer groot deel van de knaagdieren overlijdt vroegtijdig. De problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen door rekening te houden met de biologie van het dier. De meeste knaagdieren zijn bijvoorbeeld sociale dieren die te allen tijde met soortgenoten gehouden moeten worden. Solitaire dieren, zoals sommige hamstersoorten, mogen juist niet samen met een soortgenoot gehouden worden. Knaagdieren zoals ratten houden van menselijke aandacht, nachtdieren zoals hamsters willen overdag juist met rust gelaten worden. Knaagdieren zijn ongeschikt als huisdier voor jonge kinderen. Zij zijn na een paar maanden vaak alweer uitgekeken op de dieren. Een ander groot probleem zijn de vele impulsaankopen. Wanneer blijkt dat een knaagdier veel meer ruimte, tijd en geld kost dan gedacht, wordt het dier naar een opvang gebracht. Andere dieren gaan van eigenaar naar eigenaar, belanden op straat of worden gedood. In de meeste gevallen is het dier gedoemd zijn tijd uit te zitten in een vergeten hoekje van het huis. Niet alle knaagdieren zijn geschikt om als huisdier te worden gehouden. Dankzij de invoering van de positieflijst is het op termijn wettelijk verboden bepaalde knaagdiersoorten als huisdier te houden. Andere soorten mogen alleen onder strenge voorwaarden gehouden worden.

De Sophia-Vereeniging bestrijdt knaagdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en het natuurlijke gedrag van knaagdieren zoals de rat, de chinchilla, de hamster, de muis, de degoe, de cavia en de gerbil. Bij het Sophia DierenSpreekuur kunnen mensen online hun vraag stellen over hun knaagdier. Via politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor beschermende wetgeving rondom de knaagdierenfokkerij, waar gezonde dieren straffeloos gedood worden omdat hun uiterlijk niet perfect is. Bovendien worden veel (ras-)knaagdieren gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden.

Wil jij ons helpen om knaagdieren in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

informatie over ratten

Rat

De tamme rat is geen typisch nachtdier; hij is ook actief tijdens de schemering en overdag. Het gedrag van ratten lijkt op dat van hun voorouders, de wilde ratten. Ratten zijn sociale dieren, die graag met soortgenoten leven. Lees meer.

Muis

Muizen zijn intelligent en een ondernemend. Gedomesticeerde muizen (kleurmuizen) stammen af van de huismuis. Oorspronkelijk komt deze van de steppen van Centraal-Azië en Rusland. Lees meer.

informatie over chinchilla's

Chinchilla

Chinchilla’s zijn nieuwsgierig, intelligent en hebben een eigen karakter. Tegen stress, onrust en lawaai kunnen ze niet. Ze leven vooral ’s nachts en maken dan zelf wel lawaai en rommel. Lees meer.

wat kost een hamster?

Hamster

Er zijn 5 soorten huisdierhamsters. Iedere soort heeft in de natuur een andere levenswijze en een ander leefgebied. Hierdoor verschilt niet alleen het uiterlijk, maar ook het gedrag van de hamsters. Lees meer.

Degoe

De degoe is een bruin-grijs knaagdier van zo’n 25-31 centimeter lang, met een lange, behaarde staart. Degoes komen oorspronkelijk voor in het Andesgebergte in Chili, waar ze in grote groepen leven. Ze communiceren met elkaar door middel van geluid. Lees meer.

Gerbil

Gerbils zijn uiterst vriendelijke dieren. Hoewel ze meer verwant zijn aan hamsters dan aan ratten, worden ze ook wel woestijnratten genoemd. De perfecte omgeving voor een gerbil is een gangenstelsel met een diepte van wel 1,5 meter en een totale oppervlakte van maar liefst 12 vierkante meter. Lees meer.

cavia kopen

Cavia

Het gedrag van de cavia kenmerkt zich door zachtaardigheid, maar de dieren kunnen ook zeer fel uit de hoek komen. Oorspronkelijk komen cavia’s uit de Andes, waar ze in groepen leven. Huiscavia’s moeten dan ook in paartjes of met meerdere tegelijk gehouden worden. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.