Knaagdieren

Meer dan 860.000 cavia’s, hamsters en andere knaagdieren worden in Nederland als huisdier gehouden. Helaas gaat dat niet altijd even goed. De knaagdieren worden ziek, vertonen afwijkend gedrag, vervelen zich suf of krijgen nauwelijks lichaamsbeweging. Deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen door rekening te houden met de biologie van het dier. De meeste knaagdieren zijn bijvoorbeeld sociale dieren die te allen tijde met soortgenoten gehouden moeten worden. Solitaire dieren, zoals sommige hamstersoorten, willen juist met rust gelaten worden. Dat maakt ze ongeschikt als huisdier voor jonge kinderen. Een ander groot probleem zijn de vele impulsaankopen. Wanneer blijkt dat een knaagdier veel meer ruimte, tijd en geld kost dan gedacht of toch niet zo leuk is als gedacht, wordt het dier op z’n best naar een opvang gebracht. Andere dieren gaan van eigenaar naar eigenaar, belanden op straat of worden gedood.

De Sophia-Vereeniging bestrijdt knaagdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, de verzorging en het natuurlijke gedrag van knaagdieren zoals de chinchilla, de muis, de cavia en de gedood worden omdat hun uiterlijk niet perfect is. Bovendien worden veel (ras-)knaagdieren gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden.

Wil jij ons helpen om knaagdieren in nood een beter leven te geven? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

De tamme rat is geen typisch nachtdier; hij is ook actief tijdens de schemering en overdag. Het gedrag van ratten lijkt op dat van hun voorouders, de wilde ratten. Ratten zijn sociale dieren, die graag met soortgenoten leven. Lees meer.

Chinchilla’s zijn nieuwsgierig, intelligent en hebben een eigen karakter. Tegen stress, onrust en lawaai kunnen ze niet. Ze leven vooral ’s nachts en maken dan zelf wel lawaai en rommel. Lees meer.

Er zijn 5 soorten huisdierhamsters. Iedere soort heeft in de natuur een andere levenswijze en een ander leefgebied. Hierdoor verschilt niet alleen het uiterlijk, maar ook het gedrag van de hamsters. Lees meer.

Het gedrag van muizen kenmerkt zich door intelligentie en een ondernemende levenshouding. Gedomesticeerde muizen (kleurmuizen) stammen af van de huismuis. Oorspronkelijk komt deze van de steppen van Centraal-Azië en Rusland. Lees meer.

De degoe is een bruin-grijs knaagdier van zo’n 25-31 centimeter lang, met een lange, behaarde staart. Degoes komen oorspronkelijk voor in het Andesgebergte in Chili, waar ze in grote groepen leven. Ze communiceren met elkaar door middel van geluid. Lees meer.

Het gedrag van de cavia kenmerkt zich door zachtaardigheid, maar de dieren kunnen ook zeer fel uit de hoek komen. Oorspronkelijk komen cavia’s uit de Andes, waar ze in groepen leven. Huiscavia’s moeten dan ook in paartjes of met meerdere tegelijk gehouden worden. Lees meer.

Het gedrag van de gerbil is goedaardig. Gerbils worden ook woestijnratten genoemd, maar ze zijn meer verwant aan hamsters dan aan ratten. De gerbil die het meest als huisdier gehouden wordt, is de Mongoolse gerbil. Lees meer.

  • Stop de huisdierenhandel!


    Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
  • Sophi@-Nieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!