Gedrag van de hond

Het gedrag van de hond: leer begrijpen wat belangrijk is

Voor goed gedrag van de hond, is een goede omgang noodzakelijk. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar de realiteit is vaak anders. Eenzaamheid, te kleine huisvesting, verkeerde voeding, te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag van de hond, ziektes en vroegtijdige sterfte. Ongewenste honden belanden in het asiel of op straat. Andere honden worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Op deze pagina kun je lezen over het gedrag van de hond zodat je kunt zorgen voor een goede behandeling en een gelukkige, gezonde hond.

Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van honden begrijpen

Het gedrag van honden begrijpen, is essentieel voor een goede omgang en een goede verzorging. Uit het sociaal gedrag van de hond kun je veel afleiden en goede kennis hiervan helpt om problemen te voorkomen. Veel gedrag van de hond is te verklaren vanuit het gedrag en de leefwijze van zijn verre voorvader: de wolf. Wolven zijn roedeldieren. Zij hebben een duidelijke leider nodig om goed te kunnen functioneren. Ook bij honden zit dit nog in hun natuur. Om een duidelijke verhouding tussen baas en hond te creëren, moet het baasje de rol van leider op zich nemen. Als die leiding ontbreekt – door bijvoorbeeld weifelend, onzeker en inconsequent gedrag – dan probeert de hond zelf de leidersrol op zich te nemen. Dat kan leiden tot problemen in het gedrag van de hond. Als een hond bijvoorbeeld dominant gedrag gaat vertonen, kan dat gevaarlijke situaties veroorzaken.

Houd rekening met sociaal gedrag van de hond

Van nature heeft een hond sociaal contact met soortgenoten nodig. In Nederland leeft echter 90% van de honden zonder soortgenoten. Om dat te compenseren, moeten het baasje en de gezinsleden een hond veel aandacht geven. Houd dus absoluut rekening met sociaal gedrag van de hond en de behoeften van het dier op dit gebied. Dit is erg belangrijk voor het welzijn van het dier. Verveling speelt een grote rol in het gedrag van de hond. Dat kan een oorzaak zijn van problemen zoals een blaffende hond, janken en huilen (om aandacht te vragen), het stukmaken van huisraad, niet eten en drinken als de baas er niet is, overmatig kwijlen, overgeven, zichzelf verwonden, onzindelijkheid en apathie.

Een hond opvoeden, begint dus bij rekening houden met deze aspecten en het zorgen voor een goede basis. Een hond opvoeden of een puppy opvoeden kan met een goede hondencursus of puppycursus. Zo kun je onwenselijk hondengedrag tegengaan en bijvoorbeeld blaffen afleren.

De hond alleen thuis laten

Honden worden vaak langdurig alleen thuis gelaten. De hond alleen thuis laten, betekent een onnatuurlijke situatie voor het dier. Het gebrek aan gezelschap kan stress veroorzaken; ze worden voor hun gevoel verlaten door de roedel. Hierdoor kunnen zij zich diep ongelukkig gaan voelen.

Honden kunnen ook te weinig aandacht krijgen als het baasje wel veel thuis is maar het dier verder merendeels negeert. Om dat te voorkomen moet er veel interactie met de gezinsleden plaatsvinden, bijvoorbeeld door spelletjes te spelen. Ook zijn er allerlei positieve manieren om honden te trainen in het alleen zijn. Aandacht is echter de beste methode om probleemgedrag te voorkomen en tegemoet te komen aan het natuurlijke gedrag van de hond. Hondengedrag naar soortgenoten toe kan alleen beperkt uitgeoefend worden tijdens het uitlaten.

hondenschool hond met baasje

hond

Meer over honden

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van honden. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

hond in kennel

Help honden in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je honden in nood aan een beter leven! Lees meer.

Bestel Honden, waar begin je aan

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.