Gedrag van de hond

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Eenzaamheid, te kleine huisvesting, verkeerde voeding, te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Roedeldier

Veel gedrag van de hond is te verklaren vanuit het gedrag en de leefwijze van zijn verre voorvader, de wolf. Wolven zijn roedeldieren. Zij hebben een duidelijke leider nodig om goed te kunnen functioneren. Wat dat betreft stroomt door iedere hond nog wat wolvenbloed: elke hond, van de grootste Duitse dog tot het kleinste ‘jetset’-hondje als de chihuahua, gaat op zoek naar een roedelleider. Om een duidelijke verhouding tussen baas en hond te creëren, moet het baasje die rol van leider op zich nemen. Als die leiding ontbreekt – door bijvoorbeeld weifelend, onzeker en inconsequent gedrag – dan probeert de hond zelf de leidersrol op zich te nemen. Dat kan leiden tot problemen in het gedrag van de hond. Als een hond bijvoorbeeld dominant gedrag gaat vertonen, kan dat gevaarlijke situaties veroorzaken.

Verveling

Van nature heeft een hond sociaal contact met soortgenoten nodig. In Nederland leeft echter 90% van de honden zonder soortgenoten. Om dat te compenseren, moeten het baasje en de gezinsleden een hond veel aandacht geven. Dit is erg belangrijk voor het welzijn van het dier. Toch worden honden vaak langdurig alleen thuis gelaten, terwijl alleen thuis zijn een onnatuurlijke situatie voor een hond is. Het gebrek aan gezelschap kan stress veroorzaken; ze worden voor hun gevoel ‘verlaten’ door de roedel. Honden zijn zulke sociale dieren en ze willen zo graag bij hun roedel zijn, dat ze zich diep ongelukkig kunnen voelen als ze alleen zijn. Daarnaast speelt verveling een grote rol in het gedrag van de hond. Dat kan een oorzaak zijn van problemen zoals blaffen, janken en huilen (om aandacht te vragen), het stukmaken van huisraad, niet eten en drinken als de baas er niet is, overmatig kwijlen, overgeven, zichzelf verwonden, onzindelijkheid en apathie.

Alleen thuis

Honden kunnen ook te weinig aandacht krijgen als het baasje wel veel thuis is maar het dier verder merendeels negeert. Om dat te voorkomen moet er veel interactie met de gezinsleden plaatsvinden, bijvoorbeeld door spelletjes te spelen. Ook zijn er allerlei positieve manieren om honden te trainen in het alleen zijn. Aandacht is echter de beste methode om probleemgedrag te voorkomen en tegemoet te komen aan het natuurlijke gedrag van de hond. Hondengedrag naar soortgenoten toe kan alleen beperkt uitgeoefend worden tijdens het uitlaten.

hondenschool hond met baasje

Meer over honden

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van honden. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help honden in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je honden in nood aan een beter leven! Lees meer.

Bestel Honden, waar begin je aan

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • Niets missen?


  Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief.
  Door je aan te melden maak je nu ook kans op een gratis artikel naar keuze uit onze webwinkel! *Wij verloten iedere maand 1 artikel.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!