Hondeneigenaren, pas op voor berenklauw

Er groeit weer berenklauw. Honden kunnen brandblaren, ontstekingen en wonden krijgen door het aanraken van de berenklauw. Net als mensen. Voorkomen is beter dan genezen. Wat kun je doen?

De komende tijd gaat de berenklauw weer volop bloeien. Je vindt de plant veel langs dijken, in bermen langs de weg en in hooilanden. Van nature komt de berenklauw in Nederland voor. Maar sinds een tijd vindt je hier ook de exoot reuzenberenklauw, die wel zo’n 2 tot 4 meter hoog kan worden.

Ontsteking

De plant is niet zo onschuldig als hij eruit ziet. Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huidcellen, die er mee in aanraking zijn gekomen, gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af, en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. Het kan daarom ook al gebeuren bij de eerste aanraking met de plant.

Hoe herken je een reactie

Is je hond in aanraking geweest met berenklauw en krijgt hij een reactie, dan zie je meestal binnen vierentwintig uur een ernstige ontsteking ontstaan. Meestal zie je het op de neus van de hond, omdat hij daarmee overal aan snuffelt. Er ontstaan rode vlekken, bulten, blaren en eventueel wonden. Het jeukt meestal niet maar kan er wel heftig uit zien.

Wat te doen bij een ontstekingsreactie

Krijgt je hond binnen 24 uur een heftige ontsteking bij de neus maar heb je niet in de gaten gehad dat hij berenklauw heeft aangeraakt? Ga dan meteen naar de dierenarts. De reactie kan ook lijken op een insectenbeet en die moet anders behandeld worden omdat dat een allergische reactie is.

Bij een berenklauw-ontsteking kun je het beste de huid zo goed mogelijk verzorgen met bijvoorbeeld een brandwondenzalf en pijnstillers geven. Het komt altijd goed, maar soms blijft er wel een litteken over. Prednison of andere corticosteroïden zijn niet nodig (ze helpen niet omdat het geen allergie is). Ook antibiotica zijn vrijwel nooit nodig, als je de aangetaste huid goed verzorgt. Meestal is na 14 dagen het ergste leed wel geleden.

Wat doe je als je weet dat je hond berenklauw heeft aangeraakt

Zelfs een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken en dat geldt voor ieder deel van de plant. Als je hond in aanraking is gekomen met de plant, kun je hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en een hondenshampoo, en enkele dagen zonlicht vermijden.

Voorkom aanraking

De gewone en de reuzenberenklauw zie je steeds meer in Nederland. In veel bermen, op braakliggend terrein en in verwaarloosde tuinen. Zie je deze planten staan, meld dit dan bij de gemeente. In veel gevallen, zeker bij de reuzenberenklauw, zullen zij de planten verwijderen. Let tijdens het uitlaten van je hond goed op of je berenklauw ziet. Zo voorkom je dierenleed.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager