HondenSpreekuur
14 december 2017
> Blog

Hoe de hondensector langzaam verandert

Het was weer rashondententoonstellingstijd afgelopen weekend. In Amsterdam vond tijdens het evenement HOND2017 in de RAI de Amsterdam Winner Show plaats. Traditiegetrouw is dit voor de Sophia-Vereeniging hét moment om de aandacht te vestigen op de gezondheidsproblemen bij rashonden. Want inteelt, erfelijke gebreken en extreme uiterlijke kenmerken maken nog steeds veel honden het leven zuur.

Doorfokken

Sinds 2009 vragen we al aandacht voor deze problematiek. De eerste jaren waren we een roepende in de woestijn. Gelukkig zijn door politieke lobby en grote publiekscampagnes zoals Wie is de Winner? inmiddels veel mensen op de hoogte van de gevolgen van het absurde doorfokken op specifieke uiterlijke kenmerken bij heel wat rashonden. Mocht er nog geen belletje gaan rinkelen: de Franse buldog die voortdurend knort vanwege zijn veel te platte snuit, het Cavalier king spaniel hondje dat altijd hoofdpijn heeft omdat zijn schedel veel te klein is of de Sharpei die kampt met vreselijke huidproblemen door de bizarre hoeveelheid rimpels.

Erkenning

Hoewel we er in 2009 nauwelijks van durfden te dromen, worden de welzijnsproblemen anno 2017 wel degelijk erkend door de overheid én door de rashondenwereld zelf. Het helpt om de barricade op te gaan en te roepen dat er iets mis is. De maatschappelijk verontwaardiging heeft er immers mede voor gezorgd dat er nu een verandering gaande is voor de honden. Zo heeft de Raad van Beheer het zogenaamde plan ‘Fairfok’ opgesteld. De overheid ondersteunt dit plan en wat ons betreft wordt dit in de toekomst wettelijk beleid. Op die manier moeten álle hondenfokkers zich aan deze regels houden.

Hondenshows

Op de Amsterdam Winner show draait het nog steeds om uiterlijk en rasstandaarden. Toch zijn ook op hondenshows als deze veranderingen gaande. Er werden ook andere wedstrijden georganiseerd op HOND2017 zoals de Mooiste geleidehond van Nederland en de Houden van Honden-keuring, voor niet-rashonden en niet-stamboomhonden. Deze ontwikkelingen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Ze laten in ieder geval zien dat de standaarden in de hondensector langzaam maar zeker aan het verschuiven zijn.

Animatie

Eerder dit jaar lieten we de problemen bij rashonden samenvatten in een animatie. Zo kunnen we nóg meer mensen bereiken en de maatschappelijk druk hoog houden. Ons doel: geen inteelt en extreme uiterlijke kenmerken meer. En dat doel gaan we behalen, ik weet het zeker. Gezonde en gelukkige honden for the win!

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager