Waarom wil mijn hond niet spelen?

Regelmatig wordt de vraag gesteld: “Waarom wil mijn hond niet spelen?”. Eigenaren vinden het vaak leuk om actief met hun hond bezig te zijn en een spelende hond is leuk om naar te kijken. Lang niet alle honden hebben echter behoefte aan spel. Dat kan komen doordat ze in de socialisatieperiode weinig gestimuleerd zijn, maar de oorzaak kan ook liggen in erfelijke factoren die het karakter van de hond mede bepalen.

Werkhonden

Werkhonden zoals jacht- en herdershonden, laten zich over het algemeen graag verleiden tot spel. Sterker nog: u doet ze geen groter plezier dan ze aan het werk te zetten. Bij pups moet men altijd oppassen dat er geen verkeerde spelletjes aangemoedigd worden. Wanneer ze een sok te pakken krijgen en er mee aan de haal gaan, is het zaak er niet om te lachen. Voor u het weet, is er geen sok meer veilig in huis.

Belonen

Wat stimuleert een hond om door te gaan met een bepaald spel? Dat is de beloning! Die kan bestaan uit een complimentje van de baas of uit iets lekkers. Een mooi voorbeeld is een labrador in Friesland, die in de buurt van een kaatsbaan een kaatsbal had gevonden. Zijn baas prees hem uitbundig, waarna het dier alle bosjes afspeurde en vele tientallen kaatsballen terugbracht naar de zeer dankbare leden van de kaatsvereniging. Zij slaagden er zelf niet in de dure ballen op te sporen vanwege de voor hen ondoordringbare bosjes.

Bezig zijn

Voor honden die van een uitdaging houden, zijn er tegenwoordig leuke denkspelletjes in de handel. Zo bestaan er houten of plastic puzzels waarin de hond door schuiven of het oppakken van blokjes een beloning vindt. Naast eten, drinken en wandelen is een bezigheid van groot belang voor de hond.

Flora van Dijk

Flora van Dijk

Deskundige HondenSpreekuur