scottish fold
3 november 2022
> Blog

Een schattig uiterlijk gun je geen enkel dier

Een kat willens en wetens fokken met gezondheidsproblemen. Klinkt belachelijk toch? Het is zelfs verboden, maar het gebeurt nog steeds. Waarom vraag je je af? Omdat mensen mismaakte katjes met gevouwen oren, plat neusje en bolle wangen schattig vinden. En dat is voor velen kennelijk belangrijker dan het lot van de doorgefokte katjes: ongemak, pijn en extra zorg nodig om een beetje katwaardig te leven. Afgelopen week was de Scottish fold volop in het nieuws omdat de NVWA nu het fokverbod gaat controleren.

Uiterlijk van dieren verbouwen voor ons plezier

De katten met gevouwen oortjes zijn een goed voorbeeld. Maar jammer genoeg niet de enige dieren die lijden onder hun uiterlijk. Problemen door het doorfokken van dieren is bij zo ontzettend veel huisdieren aan de orde. De bambino sphynx, een kale kat op korte pootjes. De langoorkonijnen met oren waar ze zelf over struikelen. Grasparkieten met rechtopstaande veren op de rug gefokt of hondjes met kleine kopjes en uitpuilende oogjes: allemaal doorgefokt tot een vervormd uiterlijk waardoor mensen ze nog schattiger en mooier vinden. Wat bezielt de mens om het uiterlijk van dieren te vermaken, al helemaal alleen maar voor het eigen plezier en ook nog eens ten koste van de gezondheid van deze dieren..? 

Laat de dieren weer dier zijn 

Hoe meer mensen beseffen welke gevolgen doorfokken op extreem uiterlijk heeft voor de dieren, hoe beter. Dan kan het toch niet anders dan dat mensen terugkomen van hun wens om perse dezelfde kat als Enzo Knol of Taylor Swift te willen?! Ondertussen zijn we zo ver doorgeschoten met sommige dieren, dat er niks anders op zit dan de dieren te beschermen met strenge wetgeving en controle acties door de NVWA. Stop het doorfokken. Laat dieren weer dier zijn.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager