katten doneer
8 november 2019
> Nieuws

Nauwelijks toezicht op dierenadvertenties Marktplaats

AMSTERDAM – Toezicht op advertenties van kittens, konijntjes of pups op Marktplaats beperkt zich tot alleen de advertenties waarvan melding wordt gemaakt bij de NVWA. Dat werd duidelijk uit de antwoorden van minister Schouten van LNV op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid De Groot van D66 over het aanbod van dieren op Marktplaats.

De Groot stelde de kamervragen naar aanleiding van het nieuwsbericht van de Sophia-Vereeniging over het grote aantal verdachte dierenadvertenties dat ze met hulp van haar achterban vond. In een aantal weken verzamelde de Sophia-Vereeniging maar liefst 55 advertenties van veel te jonge dieren en gecoupeerde dieren. Kittens mogen pas na 7 weken bij de moeder weg maar worden al te koop aangeboden als ze 3 weken oud zijn.

Minister Schouten: “Op basis van een tekst of foto kan bijvoorbeeld niet achterhaald worden of de ingreep (red. couperen van staart of oren) gedaan is vanwege medische noodzaak. Dat een dier op te jonge leeftijd wordt aangeboden, wil niet zeggen dat de verkoop en overdracht op een te jonge leeftijd plaatsvindt, ook dit is op basis van de advertentie niet eenvoudig vast te stellen. Wel kunnen dergelijke signalen aanleiding zijn voor uitvoeren van inspecties door NVWA en/of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).” Ze vervolgt: “Op dit moment wordt alleen toezicht op de advertenties gehouden naar aanleiding van meldingen.”

De Sophia-Vereeniging is verontwaardigd over de antwoorden. Met name omdat Marktplaats en de NVWA sinds maart samenwerken om handel in niet toegestane producten te voorkomen en op te sporen, ook op het gebied van de dieren. Het te koop aanbieden van producten zoals bijvoorbeeld wapens en drugs is aan banden gelegd. Voor het te koop aanbieden van dieren, levende wezens met gevoel, zijn geen regels.

De Sophia-Vereeniging legt zich hier niet bij neer. Ze roept dierenliefhebbers nog steeds op om verboden dierenadvertenties van te jonge en gecoupeerde dieren te melden. Niet alleen bij de vereniging, maar ook bij de NVWA.