Ik meld een verdachte advertentie!

 • Maak een foto of printscreen waarin duidelijk is te zien dat het een verboden advertentie betreft.
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 8 MB, Max. aantal bestanden: 5.

  Waar zijn wij naar op zoek?

  Couperen

  Couperen is het (operatief) verwijderen van bijvoorbeeld (een deel van) de oren of de staart, puur omdat mensen dat mooier vinden. Met name bij bepaalde honden- en paardenrassen is dit lang erg populair geweest. Dieren hebben hun staart en oren echter hard nodig om te kunnen communiceren, maar ook ter bescherming tegen bijvoorbeeld insecten. Inmiddels is het couperen van honden en paarden (om niet–medische redenen) gelukkig verboden. Toch komt het nog regelmatig voor dat gecoupeerde dieren te koop worden aangeboden. 

  Leeftijd scheiden van dieren

  In de Wet dieren is bepaald dat honden en katten niet eerder dan op een leeftijd van 7 weken van het moederdier mogen worden gescheiden. Voor konijnen is dit 6 weken. Dieren die te vroeg het nest verlaten, missen een belangrijk deel van de socialisatie en zorg van de ouder. In deze fase leren jonge dieren sociaal gedrag van de moeder en nestgenoten. In deze periode is het ook van belang dat dieren gewend raken aan mensen. Dieren die niet goed gesocialiseerd worden, kunnen op latere leeftijd gedragsproblemen ontwikkelen. Dat kan weer tot gevolg hebben dat eigenaren hun dier afstaan aan een asiel of dumpen. 

  Belangrijk om je te realiseren: de minimale scheidingsleeftijden in de Wet dieren (het Besluit houders van dieren) zijn wettelijke minima. Voor veel dieren geldt dat het beter is ze langer in het nest te houden.

  Namens alle huisdieren van Nederland alvast heel hartelijk bedankt!