Zwerfkatten
19 september 2019
> Nieuws

NVWA en Marktplaats laten huisdierenleed links liggen

AMSTERDAM – De NVWA treedt nauwelijks op tegen huisdierenleed op Marktplaats. Dat is de conclusie van de Sophia-Vereeniging die in drie maanden tijd 55 verboden dierenadvertenties verzamelde. Het betreft advertenties waarin veel te jonge en gecoupeerde huisdieren te koop staan. In maart dit jaar ging de NVWA een samenwerking aan met Marktplaats om verboden dierenadvertenties te weren. Deze samenwerking blijkt een lege huls: nog steeds worden dagelijks dieren aangeboden zonder dat de NVWA ingrijpt.

Wet dieren

Dieren mogen niet te jong gescheiden worden van hun moeder. De scheidingsleeftijden zijn bepaald in de Wet dieren. Ook mogen dieren geen lichamelijke ingreep ondergaan zonder diergeneeskundige noodzaak. Het couperen van oren en staarten is bijvoorbeeld verboden. Toch staan zowel te jonge als gecoupeerde dieren op Marktplaats te koop, blijkt uit ons onderzoek.

Geen prioriteit

marktplaats dierenadvertentie te jong dier

De Sophia-Vereeniging liet Kamervragen stellen aan LNV-minister Schouten: eerder dit jaar vroeg D’66 aandacht voor dit huisdierenleed in de Tweede Kamer. De NVWA reageerde op Twitter dat zij dit soort advertenties van Marktplaats kunnen verwijderen. Dat gebeurt kennelijk niet. “Dierenwelzijn heeft geen prioriteit, een schande”, vindt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. “Dieren zijn overgeleverd aan handelaren die winst belangrijker vinden dan welzijn. Katjes mogen wettelijk pas vanaf zeven weken bij de moeder weggehaald worden. Dat is al veel te vroeg. Maar op Marktplaats vonden wij kittens van nauwelijks drie weken oud te koop staan. Vreselijk, het is een garantie voor gezondheids- en gedragsproblemen.”

Handhaving

Onlangs verscheen een onderzoeksrapport over het functioneren van de NVWA. Daarin wordt geen aandacht besteed aan de problemen bij huisdieren. Van Horck: “Er leven 33 miljoen huisdieren in Nederland. Er is regelgeving die dieren moet beschermen. Maar dan moet deze wel gehandhaafd worden. We pleiten dan ook voor meer handhaving en controle. We zullen hier opnieuw politiek aandacht voor vragen in aanloop naar het Algemeen Overleg over de NVWA dat gepland staat op 15 oktober”. D66 heeft schriftelijke Kamervragen gesteld naar aanleiding van ons nieuwsbericht.

Meld verboden dierenadvertenties

De Sophia-Vereeniging verzamelt nog steeds meldingen van verboden dierenadvertenties. Meld de advertenties op onze website!