Kittens cashen

Mijn hipster-duurzaam-biologisch-maatschappelijk-milieuvriendelijk-verantwoorde vriendin wil een kitten. Ze heeft een fijn gezin, een mooi huis en een grote binnentuin. Daar moet nog een beestje bij. Ze gaat online op zoek naar een katje. Verantwoord begint ze bij dierenasiels en –opvangen en sites zoals verhuisdieren.nl. Daar hebben ze een behoorlijk kittenaanbod. Maar geen enkel dier valt in de categorie ‘kan met kinderen’. Ze duikt dieper de krochten van internet in en vindt wat ze zoekt. Alhoewel, zo heel diep zit ze nog niet: Marktplaats.

Gouden nageltjes

Na een week of twee frequent marktplaatsen, heeft ze een goed beeld van de commerciële kittenbusiness en een katje op het oog. Ze belt me over haar zoektocht. Bij het woord Marktplaats gaan mijn nekharen overeind staan. Maar adem in adem uit, ik probeer mijn beroepsdeformatie drie tandjes lager te zetten. Ze vraagt me mee te kijken naar een advertentie van een katje van zeven maanden, niet gecastreerd, ontvlooid, ontwormd of ingeënt. Het hoogste bod staat op dit moment op € 230,-. “WAT?” app ik in koeienletters. De kittenmarkt blijkt minstens zo overspannen als de Amsterdamse huizenmarkt. “Is het een raskat? Heeft ie gouden nageltjes? Hoezo € 230,-?” Ik sla steil achterover maar niet alleen van de prijs. Hoezo zet iemand een zeven maanden oud katje te koop? De eigenaar heeft het geld en de tijd niet staat er te lezen. Hoezo kocht die eigenaar dan een paar maanden geleden een kitten? Of heeft de eigenaar een nestje gehad? Waarom is zijn kat dan niet gecastreerd.

Kittens cashen

Ik vertel vriendin alles wat ik op dat moment kan bedenken. Over honderdduizenden zwerfkatten en over asiels die uitpuilen. Dat al die katten ooit kittens waren. Dat een kitten maar heel even kitten is. Over dat het asiel vol zit met katten die een gouden mandje zoeken, dat ze je daar heel goed kunnen helpen met een kat die in jouw gezinssituatie past. Maar vooral dat ze met het kopen van een marktplaatskitten zelf meewerkt aan het in stand houden van idioten die hun poes tig keer laten bezwangeren om kittens te cashen. En dat er daarmee dus weer meer katten op de wereld zijn gekomen terwijl er al een overschot is met alle kattenleed van dien.

Snoetje

De volgende dag belt ze me schuldbewust op. Ze heeft een katje gekocht voor dag en dauw. Het is een lapjeskat die ‘s nacht op Marktplaats was verschenen. Ze kon het schattige snoetje niet weerstaan. Het ophaaladres stond erbij met de boodschap ‘wie het eerst komt het eerst maalt’. Zes kittens van amper vijf weken à € 150,-. Mijn intelligente hyper bewuste vriendin is erin getrapt. Al heeft ze wel het katje daar gelaten, aanbetaald en gesmeekt het de komende twee weken bij de moederpoes te laten voor ze ‘m komt ophalen. Ik weet dat het poesje een fijn thuis zal krijgen. De aantrekkingskracht van het kittentje was sterker dan mijn betoog. Maar het klopt niet en ik vind het vreselijk. En vriendin weet het.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager