Stop de huisdierenhandel!

In winkels en op het internet worden mensen aangemoedigd om zonder nadenken een huisdier te nemen. Daardoor krijgen veel dieren niet de zorg die ze verdienen of ze belanden op straat of in een opvang. Daarnaast werkt de huisdierenhandel gruwelijke fokpraktijken in de hand, die ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Het BNNVARA televisieprogramma Kassa maakte een schokkende reportage van de handel die achter cavia’s in dierenwinkels schuil gaat. Om hier een einde aan te maken, pleit de Sophia-Vereeniging voor een verbod op de huisdierenhandel. Bijna 13.000 handtekeningen zijn 3 oktober 2017 overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Ruim 1.000 mensen stuurden al een e-mail naar winkels of Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren.

Impulsaankopen

Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra: bij de aanblik van een aandoenlijk dierensnuitje worden mensen gemakkelijk verleid om een dier te kopen zonder te beseffen hoeveel tijd, ruimte, geld en energie een huisdier kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites.

Malafide fokkerij

Ondertussen worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald, ze zijn niet gesocialiseerd of ze zijn zo ziek dat ze al snel overlijden. Het BNNVARA televisieprogramma Kassa bracht deze duistere praktijken in beeld met een schokkende reportage over de handel die achter cavia’s in dierenwinkels schuil gaat. De diertjes die geen perfect uiterlijk hebben, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren. Dieren in winkels die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te gaan, belanden in de dierentuin als roofdierenvoer.

Verbod op dierenhandel

De Sophia-Vereeniging verzoekt de minister om dit dierenleed te stoppen en de verkoop van dieren in winkels en via het internet te verbieden. Impulsaankopen worden daarmee tegengegaan: de potentiële huisdiereigenaar kan terecht bij een opvang, waar de medewerkers erop toezien dat een dier goed terecht komt. Zo krijgen asieldieren eindelijk een kans op een goed leven en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.

Help mee!

Dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op de huisdierenhandel, bewijzen de 12.798 handtekeningen die zijn gezet onder onze petitie. Op 3 oktober 2017 werd de petitie overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Je kunt nog steeds meehelpen om dierenleed te bestrijden door gemakkelijk via onze website een e-mail te sturen aan een dierenwinkel of tuincentrum in jouw omgeving of aan Marktplaats.nl, met het verzoek om te stoppen met de verkoop van dieren.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Kerstkaarten


    Wens je vrienden en familie fijne feestdagen met onze huisdierenkaartjes. De opbrengst komt helemaal ten goede aan het bestrijden van huisdierenleed.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!