Nageslacht
Katten worden helaas nog altijd gedumpt en achtergelaten. Het dier past niet meer bij de gezinssituatie, kan niet mee met de verhuizing, vertoont probleemgedrag, of valt tegen vanwege de rommel, de kosten en de energie die het kost. Naar het asiel brengen kost geld, dus ja…
Een kat die op straat wordt gezet, zal op den duur verwilderen en zich aansluiten bij andere zwerfkatten. Als het dier niet gecastreerd is, zal het voor (veel) nageslacht zorgen. Hierdoor ontstaan zwerfkattenpopulaties waarbinnen ook weer veelvuldig nestjes geboren worden, met alle gevolgen van dien. Een kattenpaar kan in 10 jaar tijd wel voor een half miljoen nakomelingen zorgen! Asielen puilen daardoor uit, ziektes breken uit en mensen ervaren overlast als zwerfkatten op zoek gaan naar eten, midden in de nacht liefdesliederen zingen of rivalen proberen het leven zuur te maken.
Verplichte castratie en verplicht chippen
Er zijn verschillende oplossingen te bedenken voor het zwerfkattenprobleem. Door het verplicht stellen van chippen en castratie/sterilisatie van eigen katten, zorg je ervoor dat de kattenpopulatie überhaupt minder hard zal groeien. Immers, zonder huiskatten geen zwerfkatten aldus de RDA Zienswijze Vat op de zwerfkat. Om de bestaande zwerfkattenpopulatie te verkleinen, is de jacht de meest lugubere manier. Een stuk diervriendelijker en effectiever is de Trap, Neuter and Return (TNR)-methode. Zwerfkatten worden daarbij gevangen, gecastreerd en weer teruggeplaatst. Op die manier wordt een uitsterfbeleid in gang gezet, waarvan binnen 3 jaar het resultaat al zichtbaar is in de asielen en op straat.
Wat kun jij doen?
Jij kunt zelf ook iets doen aan het zwerfkattenprobleem. Zorg ervoor dat er geen nestjes kittens geboren worden. Laat je kat castreren. Een kater die regelmatig de hort op gaat, kan zomaar een buurtpoes bezwangeren en op die manier voor nieuwe zwervertjes zorgen. Ook zal het de overlast beperken, want gecastreerde katten worden niet meer krols en zullen geen nachtelijke concerten meer houden. Het castreren van katten kan het beste zo vroeg mogelijk gebeuren en niet pas als ze al lang vruchtbaar zijn en ‘het kwaad’ al heeft kunnen geschieden. De Sophia-Vereeniging is dan ook voorstander van vroegcastratie.