Het is mogelijk: je huisdier na 12 jaar terugvinden  

Als je jouw kat al weken kwijt bent zul je de hoop op het terugvinden wel langzaam aan het verliezen zijn. De moed kan al snel in je schoenen zakken, elke dag is er namelijk een te veel. Het is verschrikkelijk om in die onzekerheid te leven. Toch gebeurt het gelukkig nog vaak genoeg dat een kat uiteindelijk wel weer terugkeert bij zijn baasje. Er is afgelopen week zelfs een kat na 10 jaar nog teruggevonden! Maar dat overtreft niet de kat die pas 12 jaar later weer met zijn baasje is herenigd!

Het gebeurt ook wel eens dat een kat honderden kilometers verder teruggevonden wordt. Dit gebeurde vorige maand nog bij een kat uit Eenrum, hij dook 150 kilometer verder op in Almelo. Een paar weken terug is ook een weggelopen kat gevonden en deze wereldreiziger is na 7 maanden aangetroffen in Duitsland! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Gelukkig loopt het verhaal voor deze diertjes goed af, met dank aan hun chip!  

Chippen en registreren van groot belang  

Het is enorm belangrijk om je huisdier te laten chippen bij de dierenarts. Daarnaast moet je niet vergeten je huisdier ook te registreren. Zo kan bijvoorbeeld een dierenasiel of dierenarts met een chiplezer de chip aflezen en zien welke gegevens bij het diertje horen. Voor honden is er al sinds 1 april 2013 een wettelijke chip- en registratieplicht in Nederland. Begin dit jaar is dit ook voor katten aangekondigd. De invoering van deze regelgeving is voor katten namelijk minstens net zo belangrijk! Veel katten lopen los in Nederland en van het merendeel van deze katten is de eigenaar niet te achterhalen. Een landelijke chip- en registratieplicht kan ervoor zorgen dat kwijtgeraakte huiskatten vaker en sneller herenigd kunnen worden met hun baasje. Bovendien kunnen verwilderde huiskatten en zwerfkatten zonder eigenaar ook als zodanig worden geïdentificeerd. 

Dankzij jouw hulp!  

In 2020 hebben we maar liefst 57.156 handtekeningen binnengehaald voor de invoering van de landelijke chip- en registratieplicht voor katten! De petitie is opgesteld door de Dierenbescherming, ondersteund door de Sophia-Vereeniging en ondertekend dankzij jouw hulp. Dit heeft als resultaat dat de invoering van de chip- en registratieplicht voor katten sinds begin dit jaar eindelijk op de politieke agenda staat! Bedankt!

Foto: RTV Noord

Britt Groenewegen

Britt Groenewegen

Communicatiemedewerker