Verzorging van katten

Verzorging van katten

Bij een goede verzorging van katten is rust en regelmaat essentieel. Versleept worden naar een nieuw huis of vakantieadres is voor de dieren een nachtmerrie. Dan maar liever een oppas, al zal een kat die verandering ook lang niet altijd waarderen. In huis moet een kat genoeg plekken hebben om zich terug te trekken. Het liefst in verschillende ruimten, zodat hij op verkenning kan. Andere afleiding, in de vorm van speeltjes, een klimpaal en een krabpaal voor de kat om z’n nagels aan te scherpen, is ook zeer welkom. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeften, evenals sociaal contact met soortgenoten. Voor een goede verzorging is ook het ontvlooien en ontwormen van de kat belangrijk.

Het belang van goed kattenvoer

De kat is een carnivoor. Dat betekent dat een kat dierweefsel nodig heeft en een grote behoefte heeft aan dierlijke eiwitten. Een gebrek daaraan kan onomkeerbare schade veroorzaken aan organen als het hart en de ogen. Meer en meer mensen zetten, in navolging van henzelf, een kat op een “vegan diet”: doe dit niet. Voor een goede verzorging van katten is kattenvoer met vlees noodzakelijk. Kattenvoer moet voor minstens een kwart uit eiwitten bestaan en verder uit vetten, (niet te veel) koolhydraten, vitaminen en mineralen. Daarnaast is vers, schoon water een eerste levensbehoefte. Zorg daarom altijd voor een schone waterbak voor de kat. De jager in de kat heeft ervoor gezorgd dat een kat niet goed kan kauwen, maar zijn voedsel verscheurt of snijdt. Zacht blikvoer wordt dan ook sneller geconsumeerd dan harde brokjes. Katten eten over het algemeen niet meer dan ze nodig hebben, maar het risico op zwaarlijvigheid is aanwezig omdat katten vaak te veel en te vaak voer krijgen aangeboden. Let dus goed op overgewicht bij de verzorging van katten.

Bij het eten van voedsel speelt de geur ervan een belangrijke rol. De neus van de kat is namelijk zeer gevoelig. Zo zou een kat aan de geur voedsel kunnen herkennen dat slecht is voor z’n gezondheid. Katten houden van variatie in hun voer, zo lang het maar niet te veel afwijkt van wat ze gewend zijn en zo lang het maar genoeg geur en smaak heeft. Moet de kat een speciaal dieet volgen, voer dit dan stapsgewijs in en stap niet van de ene op de andere dag over naar iets nieuws.

Ook de temperatuur van het eten is van belang. Het liefst eet een kat voer van rond de 35 graden Celsius; precies de temperatuur van een vers gedode prooi. De eetlust van katten kan afnemen door stressfactoren, zoals lawaai, pijn, een nieuwe huisgenoot of een veranderde omgeving. Ook de leeftijd en seksuele activiteit hebben invloed op het eetgedrag. Via de geur (eten dat lang staat ruikt niet meer aantrekkelijk) en de temperatuur (warm het voer even op) kan de kat gestimuleerd worden toch te eten.

Een eigen kattenbak

Iedere kat heeft zijn eigen kattenbak nodig, die op een vaste, rustige en goed bereikbare plek staat. De kattenbak moet dagelijks schoongemaakt worden, worden voorzien van schone kattenbakvulling en niet worden neergezet bij de plek waar gegeten of gedronken wordt. Katten zijn kieskeurig: het liefst eten ze op een andere plek dan waar ze drinken. En er wordt liever niet geconsumeerd in de buurt van de kattenbak.

Kattenspeeltjes

Katten hebben behoefte aan fysieke uitdaging. Hoewel katten veel slapen, willen zij wanneer zij wakker zijn graag bewegen en hun energie kwijt kunnen. Goede kattenspeeltjes houden je kat vitaal en gezond. Bovendien zal een kat door regelmatig bewegen lekkerder in zijn vel zitten. Er zijn talloze kattenspeeltjes verkrijgbaar. Om zich te vermaken, hoeft zo’n speeltje voor een kat helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is een goed idee om te beginnen met wat eenvoudige kattenspeeltjes in diverse soorten, zoals balletjes of muisjes. Je leert vanzelf de voorkeur van je kat kennen.

Vachtverzorging van de kat

Vachtverzorging van de kat is belangrijk. De ene soort heeft meer verzorging nodig dan de andere, maar voor alle katten is het fijn om geborsteld te worden. Langharige katten hebben intensieve vachtverzorging nodig. Om de vacht van de kat gezond te houden, is het ook belangrijk om de kat vlovrij te houden.

Kat kwijt

Om vermissingsdrama’s te voorkomen, is het verstandig je kat te laten chippen. De chip heeft een unieke code die wordt geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Als je kat gechipt is, is hij altijd te identificeren en terug te vinden door dierenartsen, dierenambulancepersoneel en asielen. Een chip kan de kat niet verliezen, een halsbandje met adreskokertje wel.

kat

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.