In huis moet een kat genoeg plekken hebben om zich terug te trekken

Bij een goede verzorging van katten is rust en regelmaat essentieel. Versleept worden naar een nieuw huis of vakantie-adres is voor de dieren een nachtmerrie. Dan maar liever een oppas, al zal een kat die verandering ook lang niet altijd waarderen. In huis moet een kat genoeg plekken hebben om zich terug te trekken. Het liefst verschillende ruimten, zodat hij op verkenning kan. Andere afleiding is ook zeer welkom bij de verzorging van katten, in de vorm van speeltjes, een klimpaal en een krabpaal om z’n nagels aan te scherpen. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeften, evenals sociaal contact met soortgenoten.

Kieskeurig

Iedere kat heeft zijn eigen kattenbak nodig, die op een vaste, rustige en goed bereikbare plek staat. Bij de verzorging van katten moet de kattenbak dagelijks schoongemaakt worden en niet worden neergezet bij de plek waar gegeten of gedronken wordt. Katten zijn kieskeurig: het liefst eten ze op een andere plek dan waar ze drinken. En er wordt liever niet geconsumeerd in de buurt van de kattenbak.

Voeding

De kat is een carnivoor. Dat betekent dat een kat dierweefsel nodig heeft en een grote behoefte heeft aan dierlijke eiwitten. Een gebrek daaraan kan onomkeerbare schade veroorzaken aan organen als het hart en de ogen. Kattenvoer moet voor minstens een kwart uit eiwitten bestaan en verder uit vetten, (niet te veel) koolhydraten, vitaminen en mineralen. Daarnaast is vers, schoon water een eerste levensbehoefte.
De jager in de kat heeft ervoor gezorgd dat een kat niet goed kan kauwen, maar zijn voedsel verscheurt of snijdt. Zacht blikvoer wordt dan ook sneller geconsumeerd dan harde brokjes. Katten eten over het algemeen niet meer dan ze nodig hebben, maar het risico op zwaarlijvigheid is aanwezig omdat katten vaak te veel en te vaak voer krijgen aangeboden. Let dus goed op overgewicht bij de verzorging van katten.

Eetlust

Bij het eten van voedsel speelt de geur ervan een belangrijke rol. De neus van de kat is namelijk zeer gevoelig. Zo zou een kat aan de geur voedsel kunnen herkennen dat slecht is voor z’n gezondheid. Katten houden van variatie in hun voer, zo lang het maar niet te veel afwijkt van wat ze gewend zijn en zo lang het maar genoeg geur en smaak heeft. Moet de kat een speciaal dieet volgen, voer dit dan stapsgewijs in en stap niet van de ene op de andere dag over naar iets nieuws.
Ook de temperatuur van het eten is van belang bij de verzorging van katten. Het liefst eet een kat voer van rond de 35 graden Celsius; precies de temperatuur van een vers gedode prooi. De eetlust van katten kan afnemen door stressfactoren, zoals lawaai, pijn, een nieuwe huisgenoot of een veranderde omgeving. Ook de leeftijd en seksuele activiteit hebben invloed op het eetgedrag. Via de geur (eten dat lang staat ruikt niet meer aantrekkelijk) en de temperatuur (warm het voer even op) kan de kat gestimuleerd worden toch te eten.

Kat kwijt

Om vermissingsdrama’s te voorkomen, is het verstandig je kat te laten chippen. De chip heeft een unieke code die wordt geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Als je kat gechipt is, is hij altijd te identificeren en terug te vinden door dierenartsen, dierenambulancepersoneel en asielen. Een chip kan de kat niet verliezen, een halsbandje met adreskokertje wel.

Heb je vragen over de verzorging van katten? Dan kun je terecht bij het KattenSpreekuur van de Sophia-Vereeniging.

Wil jij ons helpen om kattenleed te voorkomen en eigenaren goed voor te lichten over de verzorging van hun kat? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Katten worden vaak als huisdier genomen omdat men meent dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. Lees meer.

Overweeg je een kat als huisdier te nemen? Bereid je dan goed voor. Een kat kost veel tijd, geld en energie. Zorg dat je weet waar je aan begint zodat je het dier kan bieden wat hij nodig heeft. Dan hebben jullie een kattenleven lang plezier van elkaar! Lees meer.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel zwerfkatten er precies zijn in Nederland. Wel is bekend dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten almaar blijft groeien. Lees meer.

In Nederland leven zo’n 3 miljoen katten, waarvan een aanzienlijk deel een zwervend bestaan leidt. Vele vrijwilligers zetten zich in om deze katten te castreren, zodat er niet nog meer zwerfkatten komen. Lees meer.

Om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen, pleit de Sophia-Vereeniging voor vroegcastratie. De dieren worden dan gecastreerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Lees meer.

Er bestaan tientallen erkende kattenrassen. Allemaal hebben ze een ander uiterlijk, als resultaat van een jarenlang fokproces. Inteelt bij raskatten wordt daarbij niet geschuwd, want hoe zuiverder het ras, hoe meer geld het oplevert. Lees meer.

Meestal staan bij het fokken van katten de moederpoes en de kittens volop in de belangstelling. De dekkaters blijven onzichtbaar op de achtergrond. En dat terwijl deze katers het lang niet altijd goed hebben. Lees meer.

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

Stel je vraag!

Bij het KattenSpreekuur vind je alles over het natuurlijk gedrag, de sociale behoeften, de verzorging en de aanschaf van katten. Ook geeft het KattenSpreekuur informatie over zwerfkatten en over de problemen met het fokken van raskatten. Lees meer.

  • Stop de huisdierenhandel!


    Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
  • Sophi@-Nieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!