Het gedrag van de kat

Katten worden vaak als huisdier genomen omdat men meent dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. In de vrije natuur leven katten in kolonies, die bestaan uit een moederpoes met haar vrouwelijke nakomelingen en hun kittens. Katers verlaten de kolonie als ze in de puberteit komen. Dan gaan ze de hort op om bij andere kattengroepen hun genen te verspreiden. Met voorlichting en publiekscampagnes informeert de Sophia-Vereeniging katteneigenaren over de sociale behoeften van de kat.

Stressvol gedrag van de kat

Katten hebben dus sociaal contact met soortgenoten nodig. Vaak vinden ze dat contact buiten, bijvoorbeeld bij de buurtpoezen. Een kat die alleen wordt gehouden en geen contact kan hebben met andere katten, is sociaal gedepriveerd. Dat wil zeggen dat er niet tegemoet gekomen wordt aan zijn sociale behoeften, wat kan leiden tot eenzaamheid en stress. Dat is te zien aan inactiviteit en aan problematisch gedrag van de kat. Vrijwel altijd is dat gedrag een vorm van natuurlijk kattengedrag dat een extreme vorm aanneemt. Het krabben aan meubilair is hier een voorbeeld van. Ook het zichzelf veelvuldig wassen (zogenaamde ‘poetsgekte’), waardoor katten kale plekken krijgen, valt hieronder. Permanente stress kan ook leiden tot onzindelijkheid, afwijkend eetgedrag of agressie.

Tweede kat aanschaffen

Het is echter niet raadzaam om zomaar een tweede kat aan te schaffen. Ga eerst na of de eigen kat nog wel voldoende sociale vaardigheden heeft en tot welk type katten hij zich aangetrokken voelt. Dat kan bijvoorbeeld door het dier te laten logeren in een goed kattenhotel. Let er verder op dat de tweede kat van het andere geslacht is en van dezelfde leeftijd. Bij de introductie van een nieuwe kat moeten de dieren genoeg tijd en ruimte krijgen om aan elkaar te wennen. Gebeurt dit te snel, dan is de kans groot dat het mis gaat en de nieuwe kat weer weg moet.

Afwijkend gedrag van de kat voorkomen

Komt er een nieuwe tweede kat ter vervanging van een kat die is overleden, hou dan rekening met een rouwperiode van 6 maanden. Wie nog geen kat heeft en graag kittens aan wil schaffen, doet er goed aan om 2 nestgenootjes te nemen die minstens 3 maanden oud zijn. Ze hebben dan van elkaar en van de moederpoes kunnen leren hoe ze sociaal gedrag vertonen. Op die manier kunnen veel gedragsproblemen worden voorkomen, want afwijkend gedrag komt het vaakst voor bij alleen gehouden binnenkatten die te jong van hun moeder zijn gescheiden.

Heb je vragen over het gedrag van jouw kat? Dan kun je terecht bij het KattenSpreekuur van de Sophia-Vereeniging.

Wil jij ons helpen om kattenleed te voorkomen en eigenaren goed voor te lichten over de sociale behoeften van hun kat? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Overweeg je een kat als huisdier te nemen? Bereid je dan goed voor. Een kat kost veel tijd, geld en energie. Zorg dat je weet waar je aan begint zodat je het dier kan bieden wat hij nodig heeft. Dan hebben jullie een kattenleven lang plezier van elkaar! Lees meer.

Bij een goede verzorging van katten is rust en regelmaat essentieel. Versleept worden naar een nieuw huis of vakantie-adres is voor de dieren een nachtmerrie. Dan maar liever een oppas, al zal een kat die verandering ook lang niet altijd waarderen. Lees meer.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel zwerfkatten er precies zijn in Nederland. Wel is bekend dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten almaar blijft groeien. Lees meer.

In Nederland leven zo’n 3 miljoen katten, waarvan een aanzienlijk deel een zwervend bestaan leidt. Vele vrijwilligers zetten zich in om deze katten te castreren, zodat er niet nog meer zwerfkatten komen. Lees meer.

Om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen, pleit de Sophia-Vereeniging voor vroegcastratie. De dieren worden dan gecastreerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Lees meer.

Er bestaan tientallen erkende kattenrassen. Allemaal hebben ze een ander uiterlijk, als resultaat van een jarenlang fokproces. Inteelt bij raskatten wordt daarbij niet geschuwd, want hoe zuiverder het ras, hoe meer geld het oplevert. Lees meer.

Meestal staan bij het fokken van katten de moederpoes en de kittens volop in de belangstelling. De dekkaters blijven onzichtbaar op de achtergrond. En dat terwijl deze katers het lang niet altijd goed hebben. Lees meer.

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

Stel je vraag!

Bij het KattenSpreekuur vind je alles over het natuurlijk gedrag, de sociale behoeften, de verzorging en de aanschaf van katten. Ook geeft het KattenSpreekuur informatie over zwerfkatten en over de problemen met het fokken van raskatten. Lees meer.

  • Stop de huisdierenhandel!


    Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
  • Sophi@-Nieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!