Gedrag van de kat

Kattengedrag

Katten worden vaak als huisdier genomen omdat men meent dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke kattengedrag, dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. In de vrije natuur leven katten in kolonies, die bestaan uit een moederpoes met haar vrouwelijke nakomelingen en hun kittens. Katers verlaten de kolonie als ze in de puberteit komen. Dan gaan ze de hort op om bij andere kattengroepen hun genen te verspreiden. Met voorlichting en publiekscampagnes informeert de Sophia-Vereeniging katteneigenaren over de sociale behoeften van de kat. Wij helpen om afwijkend kattengedrag te herkennen en hier iets aan te doen.

Stressvol kattengedrag

Katten hebben dus sociaal contact met soortgenoten nodig. Vaak vinden ze dat contact buiten, bijvoorbeeld bij de buurtpoezen. Een kat die alleen wordt gehouden en geen contact kan hebben met andere katten, wordt in zijn natuurlijke behoeften tekort gedaan. Dat kan leiden tot eenzaamheid en stressvol kattengedrag. Aan inactiviteit en aan problematisch gedrag van de kat is te zien dat het welzijn wordt aangetast. Vrijwel altijd is dat gedrag een vorm van natuurlijk kattengedrag dat een extreme vorm aanneemt, waardoor het omslaat in stressvol kattengedrag. Het krabben aan meubilair is hier een voorbeeld van. Ook het zichzelf veelvuldig wassen (zogenaamde ‘poetsgekte’), waardoor katten kale plekken krijgen, valt hieronder. Permanente stress kan ook leiden tot onzindelijkheid, afwijkend eetgedrag of agressie.

Tweede kat aanschaffen

Een tweede kat aanschaffen is niet per definitie de oplossing. Ga eerst na of de eigen kat nog wel voldoende sociale vaardigheden heeft en tot welk type katten hij zich aangetrokken voelt. Dat kan bijvoorbeeld door het dier te laten logeren in een goed kattenhotel. Let er verder op dat de tweede kat van het andere geslacht is en van dezelfde leeftijd. Bij de introductie van een nieuwe kat moeten de dieren genoeg tijd en ruimte krijgen om aan elkaar te wennen. Een kat erbij kan zorgen voor stress bij beide katten. Gebeurt dit te snel, dan is de kans groot dat het mis gaat en de nieuwe kat weer weg moet. Een tweede kat aanschaffen dient dan ook altijd met zorg te gebeuren.

Afwijkend gedrag van de kat voorkomen

Om Afwijkend gedrag van de kat te voorkomen, kun je rekening houden met een aantal factoren. Komt er een nieuwe kat ter vervanging van een kat die is overleden, hou dan rekening met een rouwperiode van zes maanden van de andere kat. Wie nog geen kat heeft en graag kittens aan wil schaffen, doet er goed aan om twee nestgenootjes te nemen die minstens drie maanden oud zijn. Ze hebben dan van elkaar en van de moederpoes kunnen leren hoe ze sociaal gedrag vertonen. Op die manier kunnen veel gedragsproblemen worden voorkomen, want afwijkend gedrag van de kat komt het vaakst voor bij alleen gehouden binnenkatten die te jong van hun moeder zijn gescheiden.

Voorzien in de behoeften van de kat, helpt ook bij het behouden van natuurlijk kattengedrag. Denk aan een goede kattenbak, een krabpaal voor de kat, goed kattenvoer en water en voldoende kattenspeeltjes. Katten gaan graag naar buiten, dus geef ze hiervoor voldoende gelegenheid.

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.