Verzorging van honden

Waarom goede hondenverzorging essentieel is

Goede hondenverzorging houdt de hond gelukkig en gezond. Er komt het een en ander bij kijken. Wij vertellen je graag waarom hondenverzorging zo belangrijk is en welke gebieden aandacht vereisen. Natuurlijk gaat het om zaken als een comfortabele hondenmand, een goed hondenhok en hondenspeelgoed waarmee de hond zich kan vermaken. Maar kun je een hond alleen thuis laten? Hoe zit het met zijn vachtverzorging, gebitsverzorging en voer?

De basis van goede hondenverzorging

Voor een goede hondenverzorging is veel beweging essentieel. Een hond moet zeker vier keer per dag uitgelaten worden, waarvan minimaal een keer minstens een uur. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeften. Een hond is immers een roedeldier dat moeilijk alleen gelaten kan worden. Een hond moet zijn ingeënt tegen parvo en hondenziekte en regelmatig worden ontwormd. In huis moet een hond genoeg plekken hebben om zich terug te trekken. Een hond heeft graag een zachte slaapplaats, die een veilige, prettige plek voor hem vormt. Gebruik de hondenmand dus nooit als straf bij de verzorging van honden.

Een hond alleen thuis is geen goed idee

Honden zijn sociale dieren die veel aandacht nodig hebben van het baasje en de gezinsleden. Een gebrek aan gezelschap kan ervoor zorgen dat de dieren zich eenzaam voelen en zich gaan vervelen. Dat kan problemen opleveren, zoals blaffen, janken, het stukmaken van huisraad en onzindelijkheid. Ook kan een hond verlatingsangst ontwikkelen. Om dat te voorkomen, kun je bij dagelijkse afwezigheid kiezen voor dagopvang in een dierenpension of onderbrengen bij particulieren. Ben je maar af en toe even weg, dan kun je de hond trainen in alleen zijn. Bouw dit langzaam op, door eerst in huis te oefenen en niet te grote stappen te zetten. Tegenover jouw afwezigheid moet iets positiefs staan. Zo kun je de hond bijvoorbeeld een voerbal geven als je de ruimte verlaat. Zodra je weer binnenkomt, neem je de voerbal weer weg. Op die manier creëer je bij de verzorging van je hond een positieve associatie met het alleen zijn. Stapje voor stapje verleng je de tijd dat je het dier alleen laat met een paar minuten. Als dat goed gaat, kun je de voordeur eens open en dicht doen. Tenslotte kun je trainen met ook echt even de deur uit gaan. Gaat de hond in jouw afwezigheid weer probleemgedrag vertonen, loop dan niet meteen naar hem toe. Daarmee beloon je de hond voor zijn gedrag en valideer je de verlatingsangst van de hond. Wacht liever tot hij stopt en ga dan pas naar binnen.

Vachtverzorging van de hond

Vachtverzorging van de hond is een essentiële vorm van hondenverzorging. Hiermee voorkom je onder andere jeuk bij honden, huidproblemen bij de hond en haaruitval bij de hond.

De vachtverzorging van de hond verschilt per vachttype. Borstelen en kammen kun je meestal zelf doen, plukken en knippen kun je soms beter aan een trimsalon overlaten. Regelmatig honden trimmen is noodzakelijk voor de gezondheid van hun vacht. Een trimmer kan je ook prima voorlichten over de vachtverzorging van de hond. Bij langharige honden komt dit erg nauw, want een hond kan veel last krijgen van klitten en verviltingen. Zij moeten elke dag gekamd worden om huidirritatie te voorkomen. Let daarbij goed op haargroei in en achter de oren, de oksels, op de achterpoten en tussen de tenen.

Kortharige honden worden alleen in de ruiperiode geborsteld. Veel ruwharige honden moeten in die periode geplukt worden. Als je hier geen ervaring mee hebt, laat het dan doen bij een trimsalon. Langharige honden en honden die niet vies zijn van een modderpoel, moeten regelmatig gewassen worden. Gebruik daarvoor nooit zeep die bedoeld is voor mensen, maar gewoon water of een speciale hondenshampoo.

Maak van het borstelen, wassen en de gang naar de trimsalon positieve ervaringen, door goed gedrag te belonen (met een aai of een brokje) en slecht gedrag te negeren. Schenk je aandacht aan ongewenst gedrag, dan geef je daarmee aan dat zulk gedrag succes oplevert.

Gebitsverzorging van de hond

Goede gebitsverzorging van de hond is cruciaal. Een hond heeft een sterk en gezond gebit nodig om goed te kunnen eten. Laat het gebit van je hond regelmatig controleren bij de dierenarts. Tandplak bij de hond, tandsteen bij de hond en ontstekingen veroorzaken een slechte adem, pijnlijk tandvlees, losse tanden en soms zelfs infecties elders in het lichaam. Bij gebitsverzorging van de hond kun je de tanden poetsen met speciale hondentandenborstels en hondentandpasta. Ook kan het gebit schoon gehouden worden door de hond veel te laten kauwen op kluiven en kauwspeeltjes.

Goed hondenvoer is belangrijk

Goede hondenverzorging is niet mogelijk zonder goed hondenvoer. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen zijn in de juiste verhoudingen noodzakelijk voor een goede gezondheid. Nat voer wordt door honden vaak goed gegeten omdat het sterk ruikt en dus aantrekkelijk is voor de gevoelige hondenneus. Een nadeel is dat het snel bederft en dat er veel van gevoerd moet worden omdat het voor 70 tot 90% uit water bestaat. Halfnat voer bederft ook redelijk snel, maar bevat minder water. Het is zeer geschikt als voerbeloning, omdat honden er graag voor werken. Droogvoer is lang houdbaar, maar honden zijn er lang niet altijd dol op. Iedere hond heeft een andere hoeveelheid en soort hondenvoer nodig. Dat is afhankelijk van onder andere het ras, de grootte, de leeftijd, en de hoeveelheid beweging. Op de verpakking van hondenvoer kun je precies lezen voor welke honden het geschikt is. Let op dat je de hond niet te veel hondenvoeding geeft; overgewicht is een veel voorkomend probleem bij de verzorging van honden. De kwaliteit van het voer is af te meten aan de hoeveelheid ontlasting: hoe meer, hoe minder goed het voedsel.

hond

Meer over honden

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van honden. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

hond in kennel

Help honden in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je honden in nood aan een beter leven! Lees meer.

Bestel Honden, waar begin je aan

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.