vuurwerk
24 december 2015
> Blog

Huisdieren en vuurwerk

De jaarwisseling is voor de meeste mensen een feestelijke aangelegenheid. Champagne, oliebollen en vuurwerk horen daar natuurlijk bij. Maar wat voor mensen een feest is, is voor huisdieren een bron van ellende. Vaak zijn ze doodsbang voor het geknal van al dat vuurwerk. Gelukkig is dit huisdierenleed te verzachten met wat eenvoudige maatregelen. Wie helemaal goed voorbereid het nieuwe jaar wil vieren, bestelt nu de Sophia NoodSticker. Met deze sticker op de voordeur kunt u hulpdiensten laten weten dat er dieren in huis aanwezig zijn. Zo wordt niet alleen u geholpen in geval van nood, maar worden ook uw huisdieren gered!

Harde geluiden

Sommige poezen zitten op oudjaarsavond dromerig voor het raam naar al die kleurige uiteenspattende sterren te kijken. Andere katten kruipen echter in doodsnood onder de bank. Ook honden heb je in de stoere en de nerveuze uitvoering. Huisdieren die bang zijn voor vuurwerk, zijn in de eerste weken van hun leven niet aan harde geluiden gewend geraakt. In die periode, de zogenaamde socialisatiefase, kunnen ze vertrouwd gemaakt worden met plotseling lawaai. Een goede methode is met ballonnen, die steeds iets harder worden opgeblazen en worden lekgeprikt. Zodra de knal klinkt, krijgt het dier een lekkernij. Zo krijgt hond of kat een positieve associatie met harde geluiden.

Niet overdreven troosten

Met de ballonnentraining moet ruim voor de feestdagen worden begonnen. Gelukkig kunt u nu ook nog vanalles doen om het geknal voor uw huisdier wat minder angstaanjagend te maken. Ga deze dagen alleen met aangelijnde honden op stap en zet de riem gerust wat strakker. Een paniekerige hond slaat op de vlucht en loopt veel risico om aangereden te worden. Doe op oudjaarsavond de gordijnen dicht, de lamp aan en zet de televisie of radio wat harder. Laat de hond liever niet alleen, maar geef hem ook geen ongewenste aandacht. Dus niet straffen bij blaffen en janken, maar ook niet overdreven troosten! Daarmee wordt namelijk bevestigd dat vuurwerk iets akeligs is. Zelf zo neutraal mogelijk blijven, is dus het beste.

Chip

Om grote zoekacties te voorkomen, is het verstandig om huisdieren romdom de jaarwisseling binnen te houden. Zorg er in ieder geval voor dat de dieren een veilige plek hebben zodra het vuurwerk losbarst. Honden liggen het liefst in hun eigen mand en katten kruipen graag weg, bijvoorbeeld onder de bank of het bed. Kalmeringstabletjes zijn geen goed idee: deze nemen de angst niet weg maar onderdrukken enkel de lichamelijke reactie. De angst kan er zelfs door toenemen. Schrikkerige vogels zijn gebaat bij een dikke deken over hun kooi en een rustig plaatsje. Zorg dat de dieren een naamkokertje dragen, of liever nog gechipt zijn. Ieder jaar vluchten er geschrokken huisdieren de straat op, die natuurlijk wél weer veilig thuis moeten komen.

Sophia NoodSticker

Wie helemaal goed voorbereid de jaarwisseling wil vieren, bestelt vandaag nog de Sophia NoodSticker. Met deze sticker op uw voordeur kunt u politie, brandweer en ambulance laten weten dat er huisdieren aanwezig zijn. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken of u wordt onwel, dan wordt niet alleen u, maar ook uw huisdier gered.

Steffie van Horck

Steffie van Horck

Directeur