Veilige feestdagen voor huisdieren

In december gaat menigeen in de weer om de kerstsfeer in huis te halen. Huisdiereigenaren moeten daarbij echter wel voorzichtig zijn: sommige sfeerverhogers zijn levensgevaarlijk voor dieren, zoals chocolade, giftige planten en allerlei soorten decoraties. Wie zijn huisdier wil kunnen redden in geval van nood, bestelt nu het handboek Sophia DierenEHBO.

Chocolade

Chocolade is in de feestmaand vaak volop aanwezig. Leuk als kerstkransje in de boom of als traktatie op tafel, maar een kleine hoeveelheid kan voor uw huisdier al tot vergiftiging leiden en een flinke portie tot de dood. Dat komt doordat de stof theobromine door honden en katten nauwelijks wordt afgebroken. Een chocoladevergiftiging is te herkennen aan braken, diarree, veel drinken en plassen, hyperactiviteit, een snelle hartslag, toevallen of zelfs coma.

Dierenarts

Ga direct naar de dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier chocolade heeft binnengekregen. Deze zal uw dier op een verantwoorde manier (dus niet met zout!) laten braken of zelfs een maagspoeling doen. Vertel precies wat uw hond of kat gegeten heeft en van welke chocolade. Puur is in dit geval het gevaarlijkst. Maar beter is natuurlijk om te voorkomen dat uw huisdier zich aan deze lekkernij te buiten gaat.

Giftige planten

Pas ook op met giftige planten. Laat uw konijn of knaagdier niet knagen aan de stam van de kerstboom en hond en kat moeten afblijven van hulst, maretak, kerstster, kerstroos en sparren- en dennennaalden. Het eten van deze planten kan leiden tot vergiftigingen, met verschijnselen als kwijlen, misselijkheid, blaren, gezwollen slijmvliezen, braken en diarree. Tevens zijn naalden die in het drinkwater zijn gevallen een gevaar.

Gourmet

Typisch voor de feestdagen is het gourmetstel. Wanneer de anti-aanbaklaag (teflon) erg heet wordt, komt er echter een damp vrij (polyetrafluorethyleen) die zeer giftig is voor vogels. De damp beschadigt de longen met ernstige acute benauwdheid tot gevolg. Vogels die teflondamp binnenkrijgen, sterven meestal direct. Medische hulp is eigenlijk altijd te laat. Zorg dus altijd dat het gourmetstel niet in dezelfde ruimte staat als de vogels. Mocht een vogel onverhoopt toch teflondamp binnenkrijgen, ga dan direct naar de dierenarts.

Kerstversiering

Dan is er nog de afdeling Bedreigende Feestartikelen. Sliertjes lametta zijn prachtig poezenspeelgoed, maar de dieren moeten ze natuurlijk niet opeten. Dat geldt ook voor engelenhaar, dat bestaat uit puur glasvezel. Kijk uit met lichtsnoeren en bedrading en ook kerstballen zijn gevaarlijk. Als ze breken, kunnen dieren zich eraan verwonden. Hapgrage honden die kerstballen opeten, lopen inwendige schade op.

Fakkel

Bedenk bij het knallen van de champagne dat huisdieren hier enorm van kunnen schrikken. Bovendien willen honden zich nogal eens te buiten gaan aan champagnekurken, met een ernstige verstopping tot gevolg. Een kaars is snel omgegooid en een staart brandt als een fakkel. Heel goed opletten dus, ook met de open haard!

Handboek Sophia DierenEHBO

Wilt u weten hoe te handelen als zich een noodsituatie voordoet? Bestel dan het handboek Sophia DierenEHBO. Daarmee leert u op vakkundige wijze eerste hulp toe te passen bij ongevallen. Aan bod komen onder andere reanimatie- en verbindingstechnieken, vergiftiging, brandwonden, shock en onderkoeling. Wie nu lid wordt, ontvangt het handboek Sophia DierenEHBO helemaal gratis!

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner