Een haan? “Bel de poelier maar.”

Maar liefst zeven hanen werden er de afgelopen tijd over het hek gezet bij een kinderboerderij in Haarlem. Gedumpt omdat de eigenaren er niet voor wilden of konden zorgen. Het dumpen van hanen is helaas geen uitzondering, ieder jaar worden er door het hele land talloze hanen gedumpt. Bij kinderboerderijen, maar ook gewoon buiten in een parkje. Hanen die weken daarvoor nog liefdevol verzorgd werden, maar nu toch voor problemen beginnen te zorgen. Hoe bijzonder het ook is om eieren uit te broeden: je bent mede verantwoordelijk voor een enorm probleem.

Eieren uitbroeden

Bevruchte eieren kopen, ze in een broedmachine uitbroeden, de eitjes uit zien komen en de jonge kuikens verzorgen. Het klinkt als een droom voor menig kind. Kinderopvangcentra, scholen en ouders maken het steeds vaker mogelijk. Onder het mom van educatie, een ultieme poging kinderen achter het beeldscherm vandaan te krijgen of gewoon een ‘bijzondere ervaring’, worden de eieren aangeschaft. Veel te weinig wordt er stilgestaan bij de gevolgen voor deze dieren. Want wat doe je met ze als ze groter worden?

Geen plek meer

Nederland is overvol als het op kippen aankomt. Daar waar je met een ruime tuin nog wel een aantal hennen zou kunnen houden (aanrader!), is het houden van hanen eigenlijk alleen mogelijk in het buitengebied. Eén haan leeft graag samen met een groepje hennen. Dit maakt dat er in ons volle landje voor hanen in verhouding veel minder plek is dan voor hennen. Toch worden er evenveel hanen als hennen uitgebroed. De dieren waar niet direct een plekje voor gevonden wordt, worden door de mensen thuis of door de fokker gedood. Het restant wordt ‘vrij gelaten’ of dus gedumpt bij een kinderboerderij.

“Bel de poelier maar”

In een poging voor de dieren een geschikt huis te vinden, wordt stad en land afgebeld. Stichtingen die hanen opvangen zitten overvol. Telefoontjes naar de dierenambulance of dierenopvang leveren alleen een trieste “bel de poelier maar” op. Een werkelijkheid waar we helaas maar tegenaan blijven lopen. Dieren fokken terwijl er geen plek is waar zij heen kunnen als ze opgroeien is geen dierenliefde en zou wat mij betreft verboden mogen worden.

Oproep: weet jij een geschikt thuis voor een of meerdere van de hanen? Neem dan even contact met ons op! Het betreft jonge krielhanen van minder dan een jaar oud. Een aantal zijn er niet gediend van (jonge) kinderen.

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner