Doden van huisdieren

Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden, katten en ganzen zelf te doden. De vereniging is blij met deze maatregel, maar konijnen, knaagdieren, vogels en vissen mogen nog steeds worden afgemaakt, bijvoorbeeld omdat een fokker hun uiterlijk niet perfect vindt. De Sophia-Vereeniging zet zich dan ook in voor een verbod dat geldt voor álle huisdieren. In 2015 stuurde zij daartoe een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma, die werd ondertekend door 10.000 steunbetuigers.

Culling

In Nederland wordt veel gefokt met huisdieren. Een aantal van die fokkers is het puur om het geld te doen. Zij worden ook wel ‘broodfokkers’ genoemd. Deze fokkers willen het liefst dieren die veel geld opbrengen, bijvoorbeeld omdat ze een bepaalde vachtkleur hebben. Er zullen echter ook dieren geboren worden met een andere kleur dan waar de fokker op hoopte. Die dieren zijn kerngezond en kunnen verkocht worden, maar voor een lagere prijs. Ze worden dan vaak gedood, omdat hun hokruimte en voeding liever besteed worden aan dieren die in de verkoop meer opleveren. Omdat dierenartsen hier vaak niet aan willen meewerken en bovendien geld vragen voor hun handelingen, doden de fokkers deze dieren zelf. Dit wordt ook wel ‘culling’ genoemd.

Strafbaar

In 2009 berichtte de Sophia-Vereeniging dat er in Nederland geen wet is die het doden van huisdieren door particulieren (en dus ook fokkers) verbiedt. Dat veroorzaakte veel ophef: landelijke en regionale kranten, radio- en televisiezenders besteedden aandacht aan de zaak. Ook in Den Haag werd het bericht opgepikt. Een maand nadat de Sophia-Vereeniging een brief stuurde aan de verantwoordelijke ministers, stelde de Tweede Kamerfractie van GroenLinks Kamervragen aan minister Verburg. Zij hield de boot echter af en was niet van plan de dieren te helpen. Het duurde lang, maar na een intensief lobbytraject lukte het in 2012 om staatssecretaris Bleker ervan te overtuigen het gat in de Nederlandse wet te repareren. Hij stelde voor om het zelf doden van honden, katten en ganzen strafbaar te stellen, zodat alleen de dierenarts deze dieren mag euthanaseren als ze ziek zijn.

Brandbrief

De Sophia-Vereeniging is blij dat het verbod op het doden van honden en katten door particulieren in 2014 werd bekrachtigd. Zij zet zich ervoor in dat in de Wet Dieren gelijke regels voor alle huisdieren worden opgenomen, zodat ook het zelf doden van vissen, vogels, konijnen en knaagdieren strafbaar wordt gesteld. Tot die tijd kan iemand die deze dieren om het leven brengt alleen aangepakt worden als bewezen kan worden dat er sprake is geweest van mishandeling, en dat is zelden aantoonbaar. In 2014 werd een publiekscampagne gestart, die wederom op veel media-aandacht kon rekenen. In maart 2015 stuurde de vereniging een brandbrief aan de verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma, die werd ondertekend door circa 10.000 steunbetuigers.

Gesprek met Economische Zaken

Ondertussen werkte de Sophia-Vereeniging mee aan het televisieprogramma Rambam, waarin getoond werd hoe konijnen die te groot waren geworden om als ‘schattig’ verkocht te worden door fokkers worden gedood, bijvoorbeeld door ze aan dierentuinen aan te bieden als roofdierenvoer. Per brief wees de Sophia-Vereeniging de nieuwe staatssecretaris Van Dam op de uitzending in februari 2016, waarbij zij hem tevens verzocht te reageren op de brandbrief die in 2015 aan zijn voorganger werd aangeboden. Daarop werd de vereniging in april 2016 uitgenodigd op het ministerie van Economische Zaken. De directeur Dierlijke agroketens en diergezondheid sloot een uitbreiding van het verbod op het zelf doden van honden en katten niet uit en hij adviseerde om media en politiek actief te blijven attenderen op het onderwerp. Met de campagne ‘Stop de huisdierenhandel‘ brengt de Sophia-Vereeniging de malafide praktijken van fokkers wederom onder de aandacht.

Wil jij ons helpen in onze strijd voor betere dierenbeschermende wetgeving om huisdierenleed te voorkomen? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Wat doen wij nog meer?

Wij voorkomen huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zetten we ons in voor beschermende wetgeving en een strenge controle hierop. Lees meer.

gedrag van het konijn

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.