reptielenbeurs Houten
24 september 2021
> Nieuws

Dierenorganisaties ontsteld over reptielenbeurs

HOUTEN – Opgerolde slangen in bami-bakjes, varanen die zich niet kunnen bewegen in krappe plastic doosjes en gordeldieren, luiaards en boomstekelvarkens die paniekerig aan hun kooi bijten en krabben. Niet het toneel van een ‘wet market’ in China, maar een beurs in Houten waar afgelopen weekend internationale handelaren en hordes bezoekers op af kwamen en zelfs contact konden maken met het aanbod exotische dieren.

Beelden van de beurs, gemaakt door World Animal Protection, laten zien hoe reptielen en talloze andere exotische diersoorten uit de hele wereld onder stressvolle omstandigheden worden verhandeld. Nachtdieren staan de hele dag in het bezoekerslawaai. Prooi- en roofdieren worden vlak naast elkaar gestald. Dieren worden getransporteerd en uitgestald in ondermaatse behuizing. Veel dieren worden willekeurig opgetild of aangeraakt. Dierenorganisaties World Animal Protection, IFAW, Stichting AAP, Stichting SPOTS en de Dierencoalitie zijn ontsteld na het zien van de beelden en zien na eerdere beloftes over gedegen handhaving nog veel te weinig verbetering.

“Op dit soort beurzen wordt het houden van exotische dieren gepromoot, terwijl veel van deze dieren totaal ongeschikt zijn als huisdier”, zegt David van Gennep namens de organisaties. Sanne Kuijpers van World Animal Protection vult aan: “Iedere leek kan een bami-bakje of kooitje kopen, maar informatie over de verzorging van het exotische dier dat erin zit wordt niet of nauwelijks geboden. Complicerende factor is dat veel handelaren uit andere Europese landen komen, waardoor de vereiste schriftelijke informatie in de Nederlandse taal vaak niet beschikbaar is. Een totaal onverantwoorde en riskante situatie.”

Exotische dierenbeurzen zijn toegestaan, mits er voldaan wordt aan de geldende regelgeving, zoals regels voor dierenwelzijn. Volgens de dierenorganisaties schieten de markten daarin ernstig tekort, zoals ook wordt beaamd door dierenartsenvereniging Caring Vets. Zij zien tevens zoönose-risico’s bij het zo dicht bij elkaar brengen van mensen en tal van exotische diersoorten: “Een veterinaire keuring is in de verste verte geen garantie voor de afwezigheid van ziekteverwekkers bij de dieren. Dieren kunnen symptoom-loze drager zijn, of nog in de incubatietijd van een ziekte verkeren. Stress maakt dieren gevoeliger voor ziekteverwekkers. Door de aanwezigheid van verschillende diersoorten kunnen bovendien nieuwe mutaties van virussen ontstaan.”, aldus een woordvoerder van Caring Vets.

Eerder dit jaar presenteerden World Animal Protection, IFAW, Stichting AAP, Stichting SPOTS en de Dierencoalitie (waarvan de Sophia-Vereeniging deel uit maakt) al een maatregelenpakket om de risico’s op een volgende pandemie te verkleinen. Daarin roepen ze onder meer op om het houden van dit soort markten waar levende wilde dieren worden verhandeld in Nederland te verbieden vanwege de risico’s op dierenwelzijnsaantastingen, illegale handel en zoönose-overdracht. Ondanks toezeggingen van de minister hiernaar te kijken is er dit jaar wederom een vergunning verleend voor de beurs.

Bron en beeldmateriaal: World Animal Protection