153 zoogdieren vanaf juli verboden als huisdier

DEN HAAG – Vanaf 1 juli mogen particulieren veel minder zoogdieren als huisdier houden. Van de lijst met dieren die zijn toegestaan worden er 153 geschrapt. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Commissie

Een speciale commissie heeft de nu nog toegestane huisdieren onderverdeeld in de 5 risicoklassen A (zeer hoog) tot en met E (zeer laag). De klassen A, B en C zijn vanaf 1 juli verboden. Zoogdieren in de klassen D en E mogen nog wel gehouden worden.

Bruine beer

Onder de nieuwe verboden soorten zijn de Amerikaanse eland, de bruine beer, het stokstaartje en verschillende vossen en jakhalzen. De dieren die verboden worden zijn volgens de commissie te gevaarlijk of hebben hele specialistische verzorging nodig. Mensen die deze dieren nu nog houden, mogen deze houden tot de dieren sterven. Het dier moet wel worden aangemeld en fokken is verboden.

Witte lijst

Het ministerie brengt ook een zogenaamde witte lijst uit. Ook deze lijst is stevig uitgebreid en bevat nu 123 soorten, waaronder de hond en de kat. De staatssecretaris maakt wel een voorbehoud voor zogenoemde hoog-risicohonden, waaronder doorgaans vechthonden worden verstaan. Hij heeft advies gevraagd en voert mogelijk extra regels in voor deze hondenrassen.