Huisdieren belangrijk voor welzijn kinderen

CAMBRIDGE – Kinderen zijn over het algemeen liever in het gezelschap van hun huisdier dan van hun broer of zus. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge. Volgens het onderzoek halen kinderen meer genoegen uit een goede relatie met hun huisdier dan uit een band met andere kinderen uit het gezin.

Veiligheid

De wetenschappers onderzochten 12-jarigen uit 77 gezinnen met een of meerdere huisdieren en meerdere kinderen. Wat opviel was dat vooral in huishoudens met een hond minder ruzie werd gemaakt. Daarnaast bleken meisjes een sterkere band met hun huisdier te hebben dan jongens. Volgens de onderzoekers geven huisdieren kinderen een veilig gevoel.

Sociale behendigheid

Volgens de wetenschappers is het niet gek dat veel families een huisdier nemen. Het verzorgen van een dier kan namelijk een positieve uitwerking hebben op de sociale behendigheid en het welzijn van kinderen binnen het gezin.

Welzijn

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het WALTHAM Centre for Pet Nutrition. De studie is recent gepubliceerd in de Journal of Applied Developmental Psychology en is onderdeel van een langer onderzoek naar het effect van huisdieren op het welzijn van mensen.